Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jonathan Ekberg slog personligt rekord i sina första internationella mästerskap, men är inte nöjd med EM-loppet: ”Nu siktar jag på finskt rekord”

En ung idrottare.
Bildtext Gångaren Jonathan Ekberg tävlade i 20 kilometersloppet på onsdagen på hemmaplan i Esbo.
Bild: Heini Rautoma

Esbo IF:s Jonathan Ekberg gick i mål på en timme och 29 minuter på onsdagskvällen i U23 EM i Alberga. Det var hans personbästa, men ändå inte riktigt vad han hade hoppats på.

I Europamästerskapen för under 23-åringar i friidrott inledde de finska idrottarna starkt på 20 kilometer gång. Jerry Jokinen tog brons och Heta Veikkola en poängplacering.

Framgångarna inspirerade Esbo IF:s Jonathan Ekberg. Han slog sitt eget rekord, men är inte riktigt nöjd med sin prestation på hemmaplan.

– Det var inte riktigt vad jag hade hoppats på gällande placeringen och tiden, men ett nytt personbästa och den första internationella tävlingen för mig. Så på det viset var det fint, säger Ekberg.

Ekberg hade lite strul med tekniken och fick två varningar av domarna. Varningar ges vid luftgång eller om knäet inte är rakt då foten rör vid marken.

– Efter två varningar blev mitt mål bara att komma i mål.

Ekberg säger att han skulle ha haft mer att ge på 20 kilometer.

– Mitt förra personbästa var kvalgränsen till den här tävlingen, och den gick jag ganska säkert. Så jag har egentligen inte gått ett 20 kilometers lopp helt för fullt ännu.

Första gångtävlingen och första EM på samma plan

Att tävla på hemmaplan var en fördel och Ekberg kände att den aktiva hemmapubliken hjälpte mycket.

– Min första gångtävling var här på samma plan, så det kändes speciellt att få gå här.

U 23 tävlingen i Alberga, folk på väg mot tävlingsområdet.
Bildtext Tävlingarna pågår fram till söndag i Alberga i Esbo.
Bild: Heini Rautoma

Ekberg är 19 år. Som idrottare siktar han på VM och OS.

I närframtiden ligger målet inställt på följande tävling i Urjala på söndag. Då siktar gångaren på att spräcka det finska rekordet på 3 000 meter.

– Jag blev inspirerad i går när Finland tog medalj på 20 kilometer gång. Det är U23 EM om två år, och då blir det att försöka på medalj, helst guld.

Här kan du lyssna på intervjun med Jonathan Ekberg:

19-åriga Jonathan Ekbergs första gångtävling var i Alberga, liksom U23 EM nu: "Det kändes speciellt"

5:13