Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Boaorm har rymt på Högholmen: ”Hoppas att vi hittar ormen före hösten”

Uppdaterad 13.07.2023 16:01.
Oranssi-mustan käärmeen iholla näkyy sateenkaaren kaltainen hohde.
Bildtext Högholmens försvunna orm är likadan som den på bilden.
Bild: Kevin Wells / AOP

En orm på Högholmen har varit försvunnen sedan förra veckan och har senast ätit för en månad sedan, men den utgör ingen fara för människor, enligt djurgården.

På Högholmens djurgård har en brasiliansk regnbågsboa rymt från sitt terrarium. Ormen försvann redan i slutet av förra veckan, men har ännu inte hittats trots sökinsatser.

När chefen för djurskötsel på Högholmen kom tillbaka från semester hörde hon att något har hänt.

– Djurvårdare har försökt hitta ormen i terrariumet förra torsdagen, men hittade inget, säger Nina Trontti.

Högholmen väntade en vecka med att meddela om saken till allmänheten. Valet att gå ut med informationen bygger på att meddela att ormen inte är farlig, menar Trontti.

Slank in i avloppet

Ormen har sannolikt rymt genom avloppet, eftersom en del av avloppet fattades och röret var anpassat för en större orm som senast bodde i terrariet.

Till frågan ifall ormen möjligtvis kunnat rymma längre än djurgårdens områden är svaret tydligt.

– Nej nej nej, absolut inte. Jag tror att ormen ännu är i Amazoniahuset, säger Nina Trontti.

Ormen är inte farlig för människor och trivs bäst nattetid. Om dagarna gömmer den sig helst någonstans avsides och det är inte vanligt att den söker sig till människor, skriver Högholmen på sin hemsida.

Nina Trontti säger också att ormen helst är ganska stilla om den mår bra. Enligt henne finns det ingen orsak att ormen skulle vara någon annanstans än i Amazoniahuset.

Högholmen bedömer att det inte finns någon fara för människor och förhoppningsvis inte för ormen själv heller.

”Vi fortsätter vårt sökande och hoppas hitta boan vid god hälsa”, säger Nina Trontti, chef för djurskötsel vid Högholmen i pressmeddelandet.

Toaletter avstängda

Avloppen är genomsökta med kamera och annan utrustning, utan resultat.

Amazoniahuset är dock fortsättningsvis öppet.

– Ormen är absolut ofarlig, säger Nina Trontti och försäkrar om att det inte är farligt att gå till Amazoniahuset.

Det borde inte heller finnas risk för att träffa på ormen under ett toabesök, Amazoniahusets toaletter är nämligen avstängda som en säkerhetsåtgärd. De övriga toaletterna på djurgården är inte rakt kopplade till samma avloppssystem.

Extrainsatt personal finns också på plats i Amazoniahuset.

Kan inte lockas med mat

Ormen åt senast för en månad sedan, men att locka till sig ormen med mat gör inte tricket. Den äter sig troligen mätt på vilda smågnagare som lever i husstrukturen, menar Högholmen.

Ormar är inte heller djur som självmant kommer nära människor, det här kan försvåra sökandet.

– Jag hoppas att vi hittar ormen före hösten, säger Nina Trontti och menar att det kalla vädret kan vara svårt för ormen att klara sig i.

Om ormen trots allt inte hittas före höst, kan djurskötare försöka locka till sig ormen med uppvärmda platser runt om på Högholmen då det blir kallare, säger hon.

Boan är 12 år gammal, 1,5 meter lång och handledstjock. Ormen är ett tidigare husdjur och enligt de tidigare ägarna är den en lugn typ. Den flyttade in i Amazoniahuset på Högholmen i slutet av maj i år.

Artikeln är uppdaterad kl. 13.48 med mer information och citat av Nina Trontti.