Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboländska politiker kommenterar hanteringen av regeringskriserna – SFP:are: ”Purras förtroende borde behandlas på samma sätt som Junnilas”

Uppdaterad 14.07.2023 10:07.
En man med glasögon och mörkt hår.
Bildtext Tomas Björkroth är kretsordförande för SFP i Egentliga Finland.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Den nya regeringen har haft en omtumlande start med flera kontroverser gällande sannfinländska ministrar. Yle Åboland ringde upp lokalpolitiker i Egentliga Finland för kommentarer om regeringskriserna.

I juni tvingades näringsminister Vilhelm Junnila avgå. Nu är Sannfinländarnas ordförande och finansminister Riikka Purra i hetluften efter att hennes rasistiska skrivelser från 2008 uppdagats.

Tomas Björkroth, kretsordförande för Svenska Folkpartiet i Egentliga Finland, säger att han inte godkänner de rasistiska uttalanden och direkta hot mot folkgrupper som citerats i medier.

– Min önskan är egentligen att både regeringen och enskilda politiker skulle ta ställning mot rasism tydligt i den här frågan, säger Björkroth.

Han understryker att det handlar om hans egna personliga åsikter, och inte kretsen i Egentliga Finlands åsikt.

Björkroth tycker ändå att regeringsprogrammet innehåller många bra saker, bland annat för regionen och skärgårdshavet.

– Jag skulle hoppas att det kan förverkligas, samtidigt är de här konflikterna en ganska dålig grund för regeringssamarbete.

I fallet gällande finansminister Riikka Purra anser Björkroth personligen att hennes förtroende borde behandlas på samma vis som då det ordnades en förtroendeomröstning om näringsminister Vilhelm Junnila.

– För ett fortsatt samarbete behövs ett förtroende och det skulle bli starkare om man ordnar en förtroendeomröstning. Då skulle det vara slutsnackat om saken, säger Björkroth.

Samlingspartist: Tyvärr har regeringssamarbetet varit ett val bland bara dåliga alternativ

Santeri Vuori, styrelsemedlem i Samlingspartiets kretsstyrelse i Egentliga Finland, säger att regeringsprogrammet är stommen som håller ihop regeringssamarbetet.

– Det är nog regeringsprogrammet som håller kvar Samlingspartiet i regeringssamarbetet, säger Vuori.

Han hänvisar till att Samlingspartiet fortsatt vill ge förtroende för Sannfinländarna efter fallet Junnila och eventuellt också vid en förtroendeomröstning för Riikka Purra.

Vuori är nöjd över regeringsprogrammet, särskilt gällande det som gäller den finska ekonomin.

– Tyvärr har det varit ett val bland bara dåliga alternativ som man för tillfället kan se. Jag tror inte att så många samlingspartister skulle vilja vara i det här läget, men vad det andra alternativet är är också en annan fråga, säger han om konstellationen.

En porträttbild av Santeri Vuori.
Bildtext Santeri Vuori, styrelsemedlem i Samlingspartiets kretsstyrelse i Egentliga Finland.
Bild: Antti Ranki

Vuori är säker på att fallet Purra kommer att leda till en förtroendeomröstning. Han menar att oppositionen kommer att yrka på det.

– Ärligt talat så tror jag inte att regeringen kan fortsätta ifall Purra inte får riksdagens förtroende, om det går som i fallet Junnila. Det hänger på SFP om den faller.

Orpo har fått kritik för att ta tid på sig att uttala sig om dessa kontroverser och ge utarmade svar på frågor. Vad tänker du om det?

– Det är kanske inte klokt att uttala sig helt direkt då det inte handlar om statlig säkerhet, utan istället ta en kort stund att tänka hur man går vidare, svarar Vuori.

Att det skulle kunna förekomma kontroverser bland Sannfinländarnas politiker var inte oväntat bland samlingspartister.

– Jag skulle inte påstå att någon tycker det är helt oväntat. Det har handlat om att välja mellan hur man kan utföra ett regeringsprogram som sätter ekonomin i skick, och man har bara haft dåliga val att välja mellan för tillfället, säger han och syftar på valresultatet.

I Europa och Norden finns det partier som Sannfinländarna och personligen anser Vuori att de också måste sitta i regering, för annars kan de inte visa hur de verkligen för sin politik.

– Om jag får gissa kommer det visa sig att det inte fungerar då vi faktiskt kommer igång med regeringsarbetet.

Om Sannfinländarna ännu satt i opposition tror Vuori att de skulle bli det största partiet i nästa riksdagsval.

Kristdemokrat hoppas regeringssamarbetet fortsätter

Jaana Shelby, styrelsemedlem i Kristdemokraternas lokalavdelning i Pargas och S:t Karins, tycker det är trist att hela starten för regeringen börjat så här.

– Det är trist när folk har sådana åsikter som kan beskrivas som rasistiska. Kristdemokraterna kan inte förstå eller tåla rasism, men det finns så mycket att göra så vi skulle gärna se att vi skulle komma igång med regeringsarbetet.

Shelby tycker att Kristdemokraterna ska försöka fortsätta regeringssamarbetet.

– Kristdemokraterna brukar försöka bygga samarbete och arbeta med och inte mot andra. Jag litar på att de hittar ett sätt att gå vidare.

Porträttfoto av Jaana Shelby.
Bildtext Jaana Shelby, styrelsemedlem i Kristdemokraternas lokalavdelning i Pargas och S:t Karins.

Orpo säger att en ursäkt räcker i fallet kring finansminister Riikka Purra, vad tycker du?

– Hon säger att hon inte står bakom de ord hon skrivit och hon har bett om ursäkt. Som kristen måste jag säga att om någon bekänner att de gjort fel så i personliga förhållanden så måste det ju räcka. Men jag förstår också att det som har hänt i det förflutna kan beskriva en persons tänkande och attityder så det är nog svårt.

Kristdemokraternas ordförande och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah har inte kommenterat fallet gällande finansministern i media. På Twitter är hon kortfattad och konstaterar att regeringsprogrammet förbinder alla till att jobba för ett jämlikt, jämställt och tryggt samhälle.

Shelby tycker det är bra att Essayah håller sig kortfattad i saken.

– Mera ord betyder mera problem, för allt kan tolkas på många sätt. Jag tycker det är bäst att att anta en lugn attityd till det här och inte agitera det mer än det behövs. Det som partiledningen har sagt är tillräckligt tycker jag.

Sannfinländarnas Jyrki Åland anser att målet med Purra- kontroversen är att försöka splittra regeringen

Sannfinländarnas distriktsordförande i Egentliga Finland, Jyrki Åland, säger i en intervju till Yle Turku att målet med diskussionen kring texterna Purra skrivit är att splittra regeringen.

Enligt honom har det endast kommit in få kommentarer från fältet till distriktet.

– Kontakter ifrågasätter om det rör sig om ett drev med tanke på att skrifterna är gamla och bakom pseudonymer. Många har sagt att livstidsstraff går över snabbare, säger Åland.

Jyrki Åland, en man med skäggstubb och anilinröd skjorta.
Bildtext Jyrki Åland, distriktsordförande i Egentliga Finland.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Han kommenterar inte om det var rätt beslut av Riikka Purra att be om ursäkt för de gamla skriverierna. Sannfinländarnas plats är fortfarande i regeringen, anser Åland.