Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jordgubbstårtor till födelsedagen eller lager för hela året – självplockare lockas till jordgubbslanden under den gassande solen

Jordgubbar i en hink.
Bildtext Vägarbetena i Illby har gjort det svårt för vissa att hitta fram till jordgubbslandet i byn.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Trots vinterns och försommarens utmanande väder kom jordgubbsskörden äntligen. Vissa är vana självplockare, medan några testar på det för första gången i sommar.

Jordgubbar hör sommaren till, är det många som tycker och nu är det flera som passar på med självplock under semestern. Vid Illby gård i Borgå odlar man Bounty som är en jordgubbssort som mognar rätt sent, vilket gjorde att man öppnade första dagen för kunder på onsdag.

Det är förmiddag och solen gassar redan ordentligt på jordgubbslandet. Några bilar står parkerade i skuggan och vid kiosken står några kunder och talar med personalen.

– Första dagen hade vi uppemot hundra kunder och många bär blev bortplockade, berättar Triin Boije af Gennäs som jobbat med familjens jordgubbsland i flera somrar redan.

Två flickor tittar in i kameran.
Bildtext Det blir många sommardagar på jordgubbslandet för Triin och Karmen Boije af Gennäs.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Vintern orsakade skador på jordgubbsplantorna och den torra försommaren förde också med sig en del utmaningar. Nästa sommar ska nya plantor planteras på en annan åker.

Samtidigt pågår vägarbeten i Illby som förvirrat vissa kunder eftersom de varit tvungna att åka längs med motorvägen istället för landsvägen.

– Men barn har tyckt att det är skojigt att skymta traktorer och grävmaskiner medan föräldrarna plockar bär, säger Boije af Gennäs.

Nina Raitavuo har kommit för att plocka jordgubbar med sina barn Isla och Elias. De har plockat en korg med bär för att kunna baka en jordgubbstårta till Elias fyraårskalas.

– Vi har hittat ganska många bär, de är små men goda, berättar Nina Raitavuo.

Barnen har fått smaka på jordgubbarna medan de hjälpt till att plocka. De är nöjda med sin korg och ska precis åka hemåt.

En flicka och en pojke ler in i kameran, flickan håller i en korg.
Bildtext För Elias och Isla Rantavuo är det första gången på självplock. De har både ätit och plockat jordgubbar tillsammans med mamma Nina.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Korgen blev inte helt full men det är så hett i dag så man orkar inte vara här alltför länge, säger Rantavuo.

Isla och Elias tycker att det har varit roligt att plocka egna jordgubbar för första gången.

Det blir allt varmare ju mer klockan blir och Pia Westerlund som står långt ute på åkern börjar också bli klar med plockandet för dagen. Hon har kommit från Grankulla för att hjälpa sin mamma plocka och har hållit på i en och en halvtimme.

– Det är olidligt hett i dag, egentligen borde man ha på sig så lite kläder som möjligt men samtidigt finns här bromsar som äter upp en, säger Westerlund med ett skratt.

Kvinna med en hink jordgubbar ler mot kameran.
Bildtext Pia Westerlund bor i Grankulla men har kommit till Borgå för att hjälpa sin mamma plocka så att det ska gå snabbare.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Jordgubbarna ska frysas ner så att de kan avnjutas under hela året. Pia Westerlund är på självplock för första gången på flera år. Hon brukade vara oftare då hennes dotter ännu var liten.

– Då brukade vi åka till jordgubbslandet hungriga för att plocka lite, men för det mesta för att äta, minns hon.

Westerlund har inte koll på bärpriserna i sommar och brukar oftast köpa dem istället för att plocka själv.

– Den här värmen får mig att börja tycka att det låter som en bättre idé, skrattar Westerlund.

Diskussion om artikeln