Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern ber Halla-aho avbryta sommarpausen – hela oppositionen kräver förtroendeomröstning mot Riikka Purra

Uppdaterad 14.07.2023 09:33.
Finansminister Riikka Purra (Sannf) och Centerns gruppordförande Antti Kurvinen. Bildmontage.
Bildtext Centerns riksdagsgrupp och Antti Kurvinen (C) förenar sig med resten av oppositionen – vill rösta om Riikka Purras (Sannf) förtroende.

Hela oppositionen vill nu se en förtroendeomröstning mot finansminister Riikka Purra (Sannf). Centern har beslutat att be talman Jussi Halla-aho sammankalla riksdagen för att rösta.

Efter ett möte på torsdagskvällen har Centern beslutat att be talman Jussi Halla-aho (Sannf) sammankalla riksdagen för att rösta om förtroende för den sannfinländska finansministern Riikka Purra.

Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, skriver på Twitter att gruppen nu officiellt kräver att riksdagens sommarpaus avbryts.

Centerns officiella beslut innebär att partiet sällar sig till resten av oppositionen, som nu enhälligt vill se att en förtroendeomröstning ordnas.

Oppositionen vill rösta om Purras förtroende efter ”riikkas” rasistiska inlägg, som lyfts upp i medier och offentligheten. Purra har seanre bett om ursäkt för kommentarerna hon skrivit.

Omröstningen ordnas endast med majoritetsstöd av riksdagen

Riksdagens talman Jussi Halla-aho har sagt att han sammankallar riksdagen om han anser det vara nödvändigt, det vill säga om majoriteten av riksdagen vill det.

Som svar på Kurvinens tweet där Centern ber talmannen avbryta sommarpausen, ber Halla-aho gruppen att mejla honom.

Enligt honom ska meddelandet förmedlas direkt, inte via sociala medier.

På torsdagen sa Halla-aho till tidningen Helsingin Sanomat att förslaget om förtroendeomröstningen är oppositionens publicitetsperformans.

På fredag morgon möts SDP:s riksdagsgrupp. Ordförande för gruppen, Antti Lindtman, säger att partiets riksdagsgrupp träffas på fredagsmorgonen. Enligt Lindtman har det sedan onsdagen varit tydligt att gruppen är färdig att avbryta pausen.

– Vi väntar ändå på att alla grupper först behandlat saken sinsemellan, säger Lindtman.

Ett regeringsparti behövs

För att få riksdagens majoritet behövs det ytterligare ett parti utöver oppositionspartierna.

Hittills har De Gröna, Vänstern och Rörelse Nu meddelat att de är redo att rösta om Purras förtroende.

När riksdagen förra gången röstade om förtroende för före detta näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) var det SFP som gick emot regeringen och röstade emot Junnila.