Skådespelare inleder strejk i Hollywood – produktionerna upphör
Fackförbundet för skådespelare i Hollywood, Screen Actors Guild, går med i manusförfattarnas strejk. Senast en lika omfattande strejk organiserades var 60 år sedan.
Skådespelare på Screen Actors Guild inleder en strejk, vilket innebär att alla pågående Hollywood-produktioner upphör.
Screen Actors Guild går med i strejk som inleddes den 2 maj av manusförfattare. Cirka 160 000 tv- och filmskådespelare hör till förbundet.
Senast manusförfattare och skådespelare strejkade samtidigt var år 1960, då Ronald Reagan var ordförande för skådespelarnas fackförbund. Strejken gällde då rätten att visa filmer på tv.
Strejken har en betydande inverkan
Många produktioner har redan avslutats på grund av manusförfattarnas strejk. En del produktioner har trots det pågått, men nu avslutas också de sista produktionerna till följd av skådespelarnas strejk.
Strejken påverkar direkt de stora filmerna som har eller ska ha sin premiär i juli. Oppenheimer-filmens premiär i London tidigarelades på grund av strejken på torsdagen så att skådespelarna skulle kunna delta.
Barbie och Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One har redan haft sina premiärer, men strejken leder nu till att skådespelarna inte får delta i kommande evenemang relaterade till filmerna.
Det handlar om löner och artificiell intelligens
Redan i början av juni röstade 65 000 medlemmar i skådespelarnas förbund om att inleda strejken. Över 1 000 skådespelare skrev under ett brev till ledarna i fackförbundet och uttryckte att de var färdiga för en strejk. Bland annat Meryl Streep, Jennifer Lawrence och Ben Stiller undertecknade brevet.
Skådespelarnas krav speglar manusförfattarnas. Diskussionerna har bland annat handlat om löner och artificiell intelligens.
Under de senaste åren har nöjesindustrin kämpat med problem som coronapandemin samt teknologisk utveckling. Tittarsiffrorna har sjunkit rejält och filmteatrar har svårt med biljettförsäljning. Skådespelare strejkar nu genom en industristor brytningstid.