Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bostadspriserna sjunker med upp till en tiondel i huvudstadsregionen – kolla läget på ditt område

Bostadspriserna sjunker i hela huvudstadsregionen, speciellt i Helsingfors och Vanda.

Det visar Yles bostadsprismaskin. Maskinen finns endast på finska.

Grafiikassa on keskellä käsi, joka pitelee älypuhelinta katsojaa kohti. Puhelimen ruudulla on Ylen hintakone, joka näyttää, miten asuntojen hinta- ja myyntitiedot ovat muuttuneet tammi-maaliskuussa 2022-2023 postinumeroittain. Kuvan taustalla on kahdeksan kuvan ruudukko, jossa on ulkokuvia erilaisista taloista, kuten kerros- ja omakotitaloista. Taustalla olevat kuvat ovat haaleansinisiä.

Oulun Kaukovainio -37 %, Helsingin Puistola -25 % – katso oman postinumeroalueesi asuntokaupan tilanne ja vertaa muihin

Asuntojen hinnat ovat laskeneet suurimmissa kaupungeissa. Kauppoja tehdään nyt tavanomaista vähemmän ja myyntiajat ovat pidentyneet.

I Helsingfors har kvadratmeterpriset sjunkit med en tiondel sedan ifjol. I Vanda ligger siffran på sju procent, och i Kyrkslätt och Esbo på dryga tre procent.

I Esbo och Helsingfors tar det också i snitt hälften längre att sälja en bostad nu än i fjol. I Kyrsklätt och Vanda ligger ökningen i tid på 40 procent.

Om man ser på enskilda områden i hela regionen så har kvadratmeterpriserna ökat mest i Stenhagen i Helsingfors, där de ökat med 17 procent, och sjunkit mest på Granö-Lövö, där priserna sjunkit med hela 36 procent.

Relaterat

Juho Keskinen med moderna bostadshus och innergård i bakgrunden.

Snart blir bostäderna i de stora städerna dyrare igen – i glesbygden sjunker priserna ännu

Esbo är nu ett av Finlands mest lovande bostadsområden.

En diskho med kran i en ny lägenhet som är till salu.

Nordea: Snart är det slut på prisrean på bostadsmarknaden

Priserna börjar ändå stiga först nästa år.

Priset på bostäder fortsätter sjunka

Sedan sommaren 2022 har priskurvan för gamla aktiebostäder pekat neråt i hela landet i allmänhet, och i huvudstadsregionen i synnerhet.

Enligt Statistikcentralen var bostadspriserna i hela landet 8 procent lägre i juli i år, jämfört med samma tid året innan. I huvudstadsregionen är nedgången drygt 10 procent.

Handeln med gamla bostäder i flervåningshus och radhus är betydligt lugnare än i fjol. Fastighetsmäklarna genomförde 29 procent färre köp med sådana bostäder i juli i år, jämfört med året innan.

Källa: Statistikcentralen

Bostadspriserna har sjunkit i Åbo

Bostadspriserna i Åbo har sjunkit i medeltal med 9 procent, jämfört med samma tid i fjol. Det visar en utredning, som Yle Uutiset har gjort.

Statistiken visar också att färre bostäder har sålts än tidigare. Det tar också en längre tid att sälja en bostad i Åbo för tillfället.

Yle har granskat prisutvecklingen i de 40 största städerna i landet. En av de städer där priserna har sjunkit mest är Björneborg. Där har priserna sjunkit med cirka 17 procent.

Centralförbundet för bostadsförmedling i Finland tror ändå att tiden för de största prissänkningarna börjar vara förbi.