Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

WHO: Aspartam är nu eventuellt cancerframkallande

Uppdaterad 14.07.2023 10:32.
Fyra olika typer av läskedrycker är uppställda på en rad mot en vid bakgrund. Coca Cola Zero och Pepsi Max.
Bildtext Aspartam används bland annat för att ersätta socker i läskedrycker.
Bild: Mostphotos

Det vanligaste sötningsmedlet i världen klassas nu som ”eventuellt cancerframkallande” för människor, men rekommendationerna för dagligt intag ändras inte.

Världshälsoorganisationen WHO:s internationella byrå för cancerforskning (IARC) klassificerar nu aspartam som en eventuell carcinogen. Det här kommer efter en ny studie som de utfört.

WHO menar dock att det ändå är tryggt att konsumera aspartam enligt rekommendationer. Men WHO:s chef för näringsfrågor tycker att valet att avstå från aspartam inte borde vara svårt.

”Om konsumenterna ställs inför valet att ta en cola med sötningsmedel eller en med socker, tycker jag att det borde finnas ett tredje alternativ – att dricka vatten istället”, sade Francesco Branca i ett pressmeddelande.

Experter vid THL sa tidigare i sommar att det är hälsosammare att äta en liten mängd tillsatt socker än en stor mängd sötningsmedel.

Inga nya rekommendationer

Efter att IARC kom ut med den nya klassificeringen, utvärderade en annan arbetsgrupp på WHO sötningsmedlet.

Kommittén för tillsatsämnen på WHO, JEFCA, hittade inte övertygande bevis för att göra striktare rekommendationer i konsumtionen av aspartam. JEFCA håller sig alltså till de samma dagliga rekommendationerna som sattes redan 1981, som ligger på 40 milligram per kilogram kroppsvikt.

En sockerfri läsk innehåller vanligtvis omkring 200–300 milligram aspartam, vilket betyder att en person som väger 70 kilogram kan dricka 9–14 läsk per dag enligt rekommendationerna.

Klassificeringen ”eventuellt cancerframkallande” innebär att det finns begränsade bevis för att ett ämne kan orsaka cancer, skriver Reuters. Tidigare har till exempel arbetande i nattskift och användandet av en mobiltelefon klassats som eventuellt cancerframkallande.

Tekopp och sötningsmedel.

WHO ska lista aspartam som ”eventuellt cancerframkallande”

Glyfosat och rött kött finns sedan tidigare på samma lista.

Källa: Reuters, AFP