Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Statsvetarprofessor Göran Djupsund om SFP:s roll i Purrahärvan: “Ytterst svårt dilemma för partiet”

Valtio-opin emeritus professori Göran Djupsund
Bildtext Professor emeritus i statsvetenskap Göran Djupsund.
Bild: Markku Sandell / Yle

Djupsund beskriver beteendet hos riksdagens talman Jussi Halla-aho som problematiskt.

Oppositionen kräver att riksdagen avbryter sommarpausen för att diskutera regeringen Orpos sits. I bakgrunden finns finansminister Riikka Purras (Sannf) tidigare rasistiska bloggskriverier.

Riksdagens talman och Purras partikamrat Jussi Halla-aho (Sannf) säger att han sammankallar riksdagen om han anser det vara nödvändigt, det vill säga om majoriteten av riksdagen vill det.

Statsvetaren, professor emeritus Göran Djupsund ser Halla-ahos uttalande som problematiskt.

– Det är nog ett speciellt krav av Halla-aho. Hur definierar han en majoritet? Oppositionspartierna representerar 91 riksdagsledamöter så det är en ansenlig mängd som kräver att regeringen ska sammankallas.

– Om man anser att talmannen ska stå över partipolitiken så vore det naturligt av Halla-aho att hörsamma en sådan vädjan.

Enligt Djupsund är det svårt att i grundlagen eller riksdagens arbetsordning hitta direkta stipulationer om när riksdagen kan avbryta sitt sommaruppehåll.

– Talmannen agerar inte alltid ensam, det finns två vicetalmän. Nu agerar Halla-aho som om han ensam skulle bestämma. Det sker samtidigt som han på andra forum, Twitter till exempel, kommit med uttalanden som är ytterst partipolitiskt färgade.

Kan Jussi Halla-aho i rådande läge sätta stopp för en sammankallning av riksdagen?

– Här finns olika tolkningar. Jag tycker det vore i enlighet med politisk praxis att lyda kravet från oppositionen. Det i sig behöver ju inte säga något om hur en eventuell förtroendeomröstning skulle utfalla. Oppositionen har ju efterlyst en diskussion.

SFP kommer att ha möte ikväll för att diskutera situationen. Hur ser du på SFP:s sits som regeringsparti iIfall riksdagen sammankallas och det ordnas en omröstning om finansminister Riikka Purras förtroende?

– Det skulle handla om ett otroligt svårt dilemma för partiet. Här finns två vågskålar som jag ser det. I den ena vågskålen finns det att partiet sitter på tre ministerposter och det finns mycket i regeringsprogrammets ekonomiska politik som partiet gillar.

– I den andra vågskålen finns en grundläggande värderingskonflikt. Regeringens invandringspolitiska program präglas helt av sannfinländarnas värderingar. Där står ju SFP för en helt annan linje. Hur partiet än gör kommer en del av väljarkåren att bli besvikna.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) har sagt att han inte ser orsak att avbryta riksdagens sommarpaus. Hur bedömer du Orpos uttalande?

– Jag har reagerat kraftigt på det och tycker att Orpo är part i målet. Han borde inte komma med ett uttalande där han kommenterar om riksdagen ska sammankallas eller inte. Det handlar om hans egen regering och dess överlevnad.