Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Årets Jakobs dagar präglas av både nostalgi och nytänk – gaturally, speeddejting och artister med lokala rötter ska locka rekordpublik

En kvinna i solglasögon står på en gågata.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Verksamhetsledaren Tessa Valla utlovar ett digert program med många gamla favoriter. Och som grädde på moset vill hon föra samman singlar genom speeddejting.

Redan på fredag morgon var de fysiska förberedelserna för den 49:e upplagan av Jakobs dagar är i full gång. Gator stängs av och betongsuggor placeras ut på torget. På söndag är det dags för invigningsceremonin i Skolparken.

För Finn Jakobstads nya verksamhetsledare Tessa Valla är det skarpt läge.

– För mig börjar Jakobs dagar officiellt i dag med att se till att vissa gator är avstängda, att allt fungerar enligt reglerna, att alla är på plats och artisterna på väg, säger Tessa Valla.

Hoppas på publikrekord

Valla har också lagt in en beställning om vädret, och det ser ut som om vädergudarna har tänkt leverera. Lite svalare blir det, men det är Valla tacksam för. Då orkar publiken hänga med på evenemangen.

– Så det kommer bli helt perfekt. Någon liten regnskur kanske det kommer på nätterna, men det är väl helt okej. Det fräschar upp och då orkar man vara på stan, för vi har så mycket härligt att bjuda på, säger Tessa Valla.

Tessa Valla siktar på publikrekord i år, målet är 100 000 besökare totalt under veckan. Valla säger att Jakobs dagars Tiktok konto, Jeppis days, har många följare och många videor har setts över 20 000 gånger, så det bådar gott.

– Visst är det ett ambitiöst mål, men det är ”think big or go home” som gäller. Och vi får många uppskattande kommentarer på Tiktok, säger Valla.

Tessa Valla är ursprungligen Jakobstadsbo som lämnade hemstaden -89 för Florida. Via Åbo är hon nu tillbaka i hemstaden och basar för årets folkfest.

Jakobs dagar.

Är detta med ”think big” något du har fått med dig från USA?

– Jo, det är en amerikansk mentalitet. Man ska våga göra, våga tänka positivt och inte vara så anspråkslös. Ta saker med en nypa salt och mycket kärlek, då blir det bra.

Gör upp en plan för veckan

Tessa Valla har satsat på att samarbeta och nätverka med både föreningar och stadens olika avdelningar, och i år ges utrymme för nostalgi.

– Vi kan konceptet från förr och nu tänkte jag att vi drar det riktigt nostalgiskt och återupplivar både gaturallyt och gatudansen med Guns rosor som debuterade just på Jakobs dagar för tio år sen.

Hon tipsar om att ladda ner den kostnadsfria appen som heter just Jakobs dagar eller Jaakon päivät, för att inte missa några guldkorn i programutbudet.

– Sitt ner med en kaffe- eller tekopp och titta igenom vad just du vill delta i. Det finns så stort utbud att det är bra att göra en plan för veckan, säger Tessa Valla.

I år har alla band lokal anknytning, så som Remedy från Stockholm, där Jakobstadsbördiga Rolli Forsman spelar. Totalt deltar 22 olika artister och band under veckan.

Jakobs dagar på Gågatan.
Bildtext Tessa Valla är återvändandeJakobstadsbo efter många år i Florida. Hon vill göra som i Amerika, tänka stort, och ställa ambitiösa målsättningar.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Antikauktionen gör come back

Så som seden bjuder invigs veckan med att Late Jakob kröns på scenen i Skolparken på söndagen. Vem som blir årets Late Jakob är en välbevarad hemlighet, inte ens Tessa Valla vet vem som i år kommer att dölja sig under huvan.

I år bjuds det också på överraskningar och klassiker som gammaldags torg. I år ser Ulla och Timo Lehtinen, som tidigare drev Antik Loveret, till att det blir en hederlig antikauktion efter flera års paus.

– Alla kommer hem till Jakobs dagar och då uppskattar man det man minns från sin ungdom i Jakobstad. När man bor här året om så kanske man glömmer att uppskatta det vackra och roliga, säger Valla.

Tessa Valla säger att Jakobstad är en vacker stad också rent arkitektoniskt och den är ren och trevlig. Nästa vecka har man chansen att se sin stad genom besökarnas ögon.

– När du kommer hit mera sällan brinner kärleken starkare, därför vill jag hålla kvar det nostalgiska och välbekanta, säger Tessa Valla.

Kärlek till både staden och varandra

En liten stad med ett stort hjärta, är stadens logo. På tisdag har Tessa Valla också tänkt på invånarnas hjärtan och ordnar speeddejtning för vuxna personer.

Österbottens tidnings enkät visade att 600 män i regionen inte har någon att dejta och annars talas det också om svårigheten att hitta en partner säger Valla.

Det vill hon göra något åt.

– Folk satt hemma under pandemin och svajpade höger och vänster i appar för att hitta någon att dejta. Närmare 100 000 personer rör sig i stan nästa vecka, tänk om du hittar din kärlek här? För att ge dem chansen ordnar vi speeddejtning, säger Tessa Valla.