Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Halla-aho överväger att avbryta riksdagens sommarpaus – talar med regeringspartiernas riksdagsgrupper

Jussi Halla-aho framför riksdagens tillbyggnad.
Bildtext Riksdagens talman Jussi Halla-aho säger till Yle att tröskel är hög till att avbryta riksdagens sommarpaus på oppositionens begäran.
Bild: Paavo Jantunen / Yle

Riksdagens talman säger till Yle att oppositionens vädjan skulle få mera tyngd om ett regeringsparti ställer sig bakom den. Svenska folkpartiets riksdagsgrupp håller möte i kväll.

Riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) säger att han lovar ta ställning till oppositionspartiernas vädjan att avbryta riksdagens sommarpaus och sammankalla till plenum.

– Den här avvägningen och vilken slutsatsen blir påverkas dels av motiveringarna i oppositionens brev, dels av de diskussioner jag för med regeringspartiernas riksdagsgrupper. Jag rådfrågar dessutom riksdagens generalsekreterare och bekantar mig med relevanta historiska prejudikatfall.

Jussi Halla-aho.

Oppositionen kräver att talman Halla-aho avbryter riksdagens sommarpaus

Oppositionsgrupperna har skickat brev till Halla-aho.

Enligt Halla-aho är det ovanligt att oppositionen ber om att riksdagen avbryter sin sommarpaus. Riksdagen har oftast enligt honom sammankallats under sommarpausen för att ta ställning till ett akut ärende eller på regeringens begäran.

– Jag vill såklart inte skapa en sådan praxis eller ett prejudikat som leder till att den parlamentariska oppositionen enligt eget gottfinnande kan avbryta pauserna för att tvinga riksdagen till att diskutera och rösta om olika frågor. Det skulle i så fall handla om en alldeles exceptionell åtgärd.

SFP ska diskutera frågan i kväll

Talman Halla-aho säger att den inlämnade begäran om att göra ett avbrott i sommarpausen skulle få en större tyngd om någon grupp från regeringen skulle dela oppositionens åsikt i frågan. Då skulle majoriteten av riksdagen vädja för att riksdagen sammankallas. SFP:s riksdagsgrupp samlas i kväll för att diskutera situationen inom regeringen.

– Om ett regeringsparti skulle ställa sig bakom oppositionsgruppernas vädjan skulle riksdagens majoritet stå bakom den. Det här skulle förändra situationen och skulle också påverka mitt avgörande, säger Halla-aho.

Halla-aho har redan diskuterat med regeringspartiernas riksdagsgrupper men kommenterar inte innehållet i diskussionerna närmare.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Puhemies Halla-aho harkitsee istuntotauon keskeyttämistä – keskustellut hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kanssa av Salla Jantunen och Jyrki Hara. Artikeln är översatt av Carmela Walder.