Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya avfallslagen ställer högre krav på husbolagens sortering – ordförande för radhusbolag i Pargas: “Egentligen tycker jag inte om det”

Rivitalon jätekatoa.
Bildtext Nu måste alla husbolag i tätorter med fler än fem lägenheter ha insamlingskärl för sju sorters avfall: papper, kartong, glas, metall, plast, bioavfall och blandavfall. Bildsättande arkivbild.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

Nu måste alla husbolag med fler än fem lägenheter i tätorter ha fler insamlingskärl i och med att de nu ska sortera sju sorters avfall. Många husbolag funderar på hur de ska få det att fungera i praktiken.

Från och med den 1 juli ska husbolag med fler än fem bostäder ha insamlingskärl för papper, kartong, glas, metall, plast, bioavfall och blandavfall. Förändringen är en del i den nya avfallslagen som trädde i kraft 2021.

Vid radhusbolaget Bläsnäsrad i Pargas har återvinningen fungerat bra. Det enda som har saknats är ett kärl för kartong, men det har man istället fört till butiken bredvid husbolaget – tills nu.

– Egentligen tycker jag inte om det, för det har fungerat jättebra att folk har fört kartongen till de här stationerna som det finns, där den pressas ihop. Så jag är inte helt nöjd med att vi måste börja samla det, för det är sådan här skrymmande kartong som kräver stora kärl, och de kräver säkert också tömning ganska ofta, säger Krister Österman som är ordförande för husbolaget Bläsnäsrad.

En äldre man med glasögon och en blåvitrutig tröja.
Bildtext Krister Österman, ordförande för husbolaget Bläsnäsrad i Pargas
Bild: Samuli Holopainen

Enligt Österman har de nya kraven inte lett till någon större diskussion vid husbolaget, utan man har konstaterat att man måste skaffa ett nytt insamlingskärl för kartongen.

– Vi kommer att skaffa ett 600-liters kärl som vi skarvar i husbolagets sorteringsstation, säger Österman.

Samma krav ställs på alla husbolag oavsett läge

Trots att en del husbolag befinner sig nära en sorteringsstation görs inga undantag.

– Det är fråga om ett krav som har ställts i lagen. Det är svårt att ge vissa husbolag möjligheten att avvika från det här kravet i och med att det finns en allmän sorteringspunkt i närheten, medan andra inte har den här punkten där. I lagens ögon ställer man i så fall husbolagen i mycket olika situationer, säger Mikaela Sundqvist som är miljöexpert vid Sydvästra Finlands Avfallsservice.

En kvinna med ljust hår och en svart-vit-randig tröja.
Bildtext Mikaela Sundqvist är miljöexpert vid Sydvästra Finlands Avfallsservice.
Bild: Samuli Holopainen

Trots att kraven på sorteringen har skärpts är det ändå en bit att gå innan Finland sorterar tillräckligt bra.

– Vi ligger på en återvinningsgrad på 40 procent här i Finland, medan målet redan några år framåt, år 2025 är 55 procent, säger Sundqvist.

Sundqvist tror att folk kommer bli bättre på att återvinna i och med att vi pratar mera om avfall och varför det lönar sig att sortera. Tanken är att allt mer nyttoavfall ska kunna gå till återvinning för exempelvis industrin och för jordbruket.

– Så är det också ekonomiskt lönsamt för husbolaget och invånarna själva, eftersom de här nyttoavfallen är mycket billigare att hantera. I bästa fall sparar man stort på de egna avfallskostnaderna genom att sortera, säger Sundqvist.

Diskussion om artikeln