Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Halla-aho avbryter inte riksdagens sommarpaus

Uppdaterad 15.07.2023 15:21.
Jussi Halla-aho utanför Lilla parlamentet.
Bildtext Riksdagens talman Jussi Halla-aho har beslutat att inte sammankalla riksdagen.
Bild: Paavo Jantunen / Yle

Riksdagens talman Jussi Halla-aho meddelar att han har beslutat att inte sammankalla riksdagen för att diskutera regeringen Orpos kapacitet, ministrarnas ställningstaganden och förtroende.

På fredagsmorgonen lämnade oppositionspartierna in en begäran till riksdagens talman Jussi- Halla-aho (Sannf) om att avbryta riksdagens sommarpaus. På lördagseftermiddagen säger Halla-aho i ett pressmeddelande att han inte tänker sammankalla till ett möte.

Orsaken är att majoriteten av riksdagen inte kräver att riksdagens sommarpaus avbryts. För att det kravet skulle uppfyllas borde ett regeringsparti också kräva att riksdagen ska sammankallas.

Halla-aho motiverar också sitt beslut med att det är mycket sällsynt att avbryta riksdagens sommarpaus. Tröskeln är mycket hög, menar han, och tillägger att han inte anser det rådande läget som tillräckligt brådskande.

Enligt en rapport som talmannen har tagit del av har riksdagen aldrig sammankallats under en paus på initiativ av oppositionen.

”Talmannen kan inte böja sig för yttre påtryckningar”

I pressmeddelandet skriver Halla-aho att oppositionspartierna inte vände sig direkt till honom, utan försökte få fram sin vilja genom att ställa krav, både via traditionella och sociala medier.

”Jag tolkar detta som ett försök att skapa en auktoritetskonflikt med talmannen och att genom påtryckningar från allmänheten styra talmannens beslutsfattande i önskad riktning. Talmannen kan inte böja sig för yttre påtryckningar eftersom han företräder riksdagen och försvarar dess oberoende”, står det i meddelandet.

Jag tycker att det vore skäl att sammankalla riksdagen. Han tände inte på idén

vice talman Tarja Filatov (SDP)

En av riksdagens vice talmän, Tarja Filatov (SDP), säger till vår reporter att hon hade velat sammankalla riksdagen.

”Vi brukar oftast fatta kollektiva beslut, men talmannen kan avvika från detta. Innan riksdagsgrupperna skrev sitt brev kommunicerade jag till talmannen att jag tycker att det vore skäl att sammankalla riksdagen. Han tände inte på idén”, skriver Filatov till Svenska Yle per sms.

Riksdagens talmän ska föra ordet opartiskt.

Svenska riksdagsgruppen har inte tagit ställning

Regeringspartiet SFP har efter ett långt riksdagsgruppsmöte fredag kväll bestämt sig för att ännu inte ta ställning till ifall riksdagen borde sammankallas eller inte.

Den svenska riksdagsgruppen vill ge statsminister Petteri Orpo (Saml) tid att bedöma situationen och föra allvarliga diskussioner med regeringspartiernas ledare.

SFP:s viceordförande Henrik Wickström säger att det rådande läget är ytterst allvarligt, men att SFP:s riksdagsgrupp ännu inte har behandlat saken klart.

Artikeln uppdaterades 15.7.2023 klockan 15.00 med mer information ur Halla-ahos pressmeddelande och klockan 15.15 med mera information.