Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Små destillerier gläds åt regeringens planer på att luckra upp alkoholpolitiken

Uppdaterad 16.07.2023 18:29.
Flaskor med whiskey på rad i ett destilleri.
Bildtext Om regeringens planer blir verklighet kan man snart köpa med sig spritdrycker direkt från destillerierna.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det nya regeringsprogrammet skulle göra det möjligt för små destillerier att sälja sprit direkt till sina konsumenter, men också via onlinetjänster.

Små tillverkare kommer att kunna sälja spritdrycker såsom gin och whiskey direkt till konsumenterna från det egna destilleriet.

Den nya regeringen vill tillåta alla inhemska små bryggerier, destillerier och vingårdar att sälja sina produkter direkt från produktionslokalerna.

Små ölbryggerier och vingårdar tillåts redan utöva direktförsäljning, men för tillfället är det endast Alko som får sälja sprit i Finland.

Destillerierna är nöjda med de nya planerna.

– Det här är otroligt stort för den finska alkoholkulturen och de små aktörerna i spritbranschen, säger Miko Heinilä, som är en av Kyrö Distillery Companys grundare.

Valamo Distillery, The Helsinki Distilling Company, Kyrö Distillery Company och många andra finska destillerier har i flera år lobbat för att tillåta direktförsäljning av spritdrycker.

– Vi skulle få sälja direkt till konsumenterna, vilket är praxis på många andra håll i världen. Detta skulle placera Finland på en internationell nivå, säger Mikko Mykkänen, vd och grundare av Helsinki Distilling Company.

En Alkoskylt utanför en byggnad.
Bildtext För tillfället har endast Alko tillstånd att sälja spritdrycker i Finland.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Snart kan man köpa sprit på nätet

Enligt destillerierna skulle rätten att sälja direkt till konsumenten öka skatte- och exportintäkterna, samt antalet turister som besöker destillerierna.

– Tusentals turister besöker oss varje år. Jag är säker på att en del av dem gärna skulle köpa med sig en flaska hem. Hittills har de inte fått det, säger Mykkänen.

Försäljaren tjänar betydligt mer på att sälja från sin egen butik än via Alko.

Destilleriet vid Valamo kloster förväntar sig att försäljningen fördubblas i och med regeringens planer. Det uppgav produktionschef Arto Ryynänen i en intervju med Savon Sanomat (artikeln ligger bakom en betalvägg).

I Helsingfors och Storkyrö är man mer försiktiga med sina förhoppningar.

– I Finland blir effekterna kanske inte så dramatiska. Vi har ändå en bra alkoholdistribution. Lagändringen skulle påverka vår omsättning med flera hundra tusen euro, vilket är oerhört stort, säger Miko Heinilä på Kyrö Distillery Company.

Om regeringsprogrammet förverkligas skulle det också innebära tillstånd för alkoholproducenter att starta onlinebutiker.

Eventuell extra omsättning skulle gå till att utvidga den utländska marknaden.

– Det finns stora företag med nästan obegränsade resurser att lägga på marknadsföring och försäljning, säger Heinilä och hänvisar till exempel till skotska whiskeydestillerier.

Tislaamossa valmistuprosessissa viski kuparisissa pöntöissä.
Bildtext På The Helsinki Distilling Company tillverkas bland annat whiskey och gin.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

SHM vill inte kommentera

I regeringsprogrammet finns också övriga alkoholpolitiska skrivningar. Alkos monopol ska ses över och i regeringens halvtidsöversyn ska man utreda ifall det vore läge att tillåta försäljning av viner på upp till 15 procent i matbutikerna.

Alko ville inte kommentera regeringens planer till Yle. Social- och hälsovårdsministeriet vill inte heller ta ställning till frågan ännu, men kommer att se över saken efter sommaren.

I regeringsprogrammet ingår också en bestämmelse om att alkohollagstiftningen ska överföras från Social- och hälsovårdsministeriet till Arbets- och näringsministeriet.

– Alkoholexporten är den snabbast växande sektorn inom livsmedelsexporten. Alla andra sektorer lyder under Arbets- och näringsministeriet. Arbets- och näringsministeriet syftar till att utveckla och förbättra konkurrenskraften inom dessa sektorer, medan Social- och hälsovårdsministeriet syftar till att begränsa. Det finns en grundläggande skillnad i de två ministeriernas perspektiv, säger Heinilä.

I framtiden kommer livsmedelsaffärer att få sälja alkoholhaltiga drycker på mindre än 8 procent, i stället för den nuvarande maximala alkoholhalten på 5,5 procent. Innan regeringsförhandlingarna krävde Social- och hälsovårdsministeriet att vin skulle hållas borta från matbutikerna.

– Det känns lite konstigt att man inte tillät matviner i butikerna, men samtidigt är det här ett steg i rätt riktning, kommenterar Mykkänen.

Skatterna på sprit och vin höjs, medan skatterna på öl sänks.

Regeringen vill däremot inte förändra Alkos folkhälsouppdrag. Destillerierna ställer sig inte heller positivt till att avveckla Alkos monopol, eller till att sälja sprit på stormarknader.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Pientislaamot innoissaan hallituksen aikeista sallia väkevän alkoholin myyntioikeus suoraan omilta tislaamoiltaan, skriven av Jenni Frilander. Översättningen och bearbetningen är gjord av Anna Hedström.