Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här undviker du att din katt får fågelinfluensa: Lås, bom och ingen kyckling

Person som kramar sin katt.
Bildtext Håll katten inomhus, både för dens säkerhet och för din egen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Också däggdjur kan numera smittas av fågelinfluensan. Mångas tankar går säkert genast till de som tassar omkring en själv. Riikka Turpeinen från kattförbundet har några konkreta råd för hur man kan hålla sin ludna vän säker.

Rävar och minkar som har smittats, och hundratals måsar som har hittats döda i en sjö. Fågelinfluensan drar fram över hela världen, med snabba tag.

Riikka Turpeinen är ordförande för Finlands kattförbund, och följer noggrant med virusets framfart. Hon tycker inte att det ännu finns skäl till panik, utan snarare mer eftertänksamhet.

– Fundera en gång extra på ifall det är nödvändigt att ta ut katten i selen just nu.

Turpeinen berättar att Finlands kattförbund aktivt håller koll på vad som händer med fågelinfluensan i resten av världen. Just nu ligger fokuset på Polen.

– Där har många katter har dött på grund av fågelinfluensan. Misstanken är att viruset har spridits via rå kyckling som katterna äter, säger Turpeinen.

Hon uppmuntrar i samma veva att inte ge rå kyckling åt sina katter, åtminstone inte tills man vet mer om fallen i Polen.

Turpeinen säger att kattförbundet i princip har samma råd och riktlinjer som livsmedelsverket, men att de också håller sig uppdaterade med motsvarande instanser utomlands.

– Det finns väldigt lite kunskap om hur fågelinfluensan påverkar oss, säger hon och konstaterar att privatpersoner också kan ha nytta av att aktivt följa med livsmedelsverkets utlåtanden.

Susanna Piispasen Sira-kissa on allerginen vijalle.
Bildtext Dags att leta reda på något annat gott än rå kyckling till missen.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Hur är det med utekatter då? Hur kan man skydda dem bäst?

– Finlands kattförbund står starkt för att inga katter ska vara utekatter. Förutom att fånga levande fåglar kan utekatter också äta fåglar som redan är döda. Det bästa sättet att skydda dem är alltså att göra dem till innekatter.

Turpeinen påminner om att vi fortfarande inte har mycket information om viruset, inte minst hur det påverkar människan.

– Djuret måste vara inomhus för sin egen säkerhet, men också för ägarens.