Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hade aldrig varit lika osäker inför tävling tidigare – Nathalie Blomqvist EM-femma i Esbo: ”En stor lättnad”

Uppdaterad 16.07.2023 20:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nathalie Blomqvist femma på 1500 meter i U23-EM i Esbo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skulle akillessenan tillåta henne att prestera på topp i U23-EM? Nathalie Blomqvist hade ingen aning på förhand – men var nära att slå till med nytt rekord i 1500-metersfinalen. Jag kände smärtorna hela tiden, säger 22-åringen till Yle Sporten.

På pappret hörde hon till de bästa löparna i fältet på U23-EM. Falkenlöparen Nathalie Blomqvist kom till Esbo som statistikfyra på 1500 meter – men 22-åringens eget huvud var fullt av frågetecken.

Därför smakade en femteplats i söndagens final mumma.

– Tiden var bra och jag är nöjd över sättet som jag genomförde loppet på. Men det är klart att man alltid vill mer då man känner att man är nära, säger Blomqvist till Yle Sporten efter sin insats som klockades till 4.10,74 – bara en halv sekund från hennes rekord.

Hennes säsong har inte varit den lättaste. Våren försvårades av en vadskada – och inför veckans tävlingar har orosmomentet varit en öm akillessena.

Löpte långt bak i klungan

Sprang du med smärtor?

– Det måste jag nog säga. Man tänker ju förstås inte så mycket på det under loppet.

– Jag kände av den hela tiden, men inte så att det skulle ha stört mig. Jag var ändå positivt överraskad över känslan, menar Blomqvist.

I själva loppet hamnade hon långt bak i fältet. I samlad klunga är det inte det lättaste att börja klättra framåt då målet närmar sig.

– Det blev ett sånt lopp som man tänkt sig, snabbare än i försöken. Men farten var inte brutal, Healy i täten gjorde det taktiskt bra. Jag är ändå nöjd över hur loppet utvecklades, att det inte blev avslaget taktiserande.

– Jag följde kanske inte helt min egen taktik. Jag hade tänkt vara lite högre upp i fältet, men blev ganska långt bak. Å andra sidan är det bra att vara så fräsch som möjligt då det är ett par varv kvar, funderar österbottningen.

Irländsk dubbelseger

Just förhandsfavoriten Sarah Healy från Irland fick ge sig i guldkampen. Landsmaninnan Sophie O'Sullivan var ett par tiondelar bättre med personbästat 4.07,18. Storbritanniens Shannon Flockhart tog brons med 4.08,37.

Någon sekund efter var Blomqvist i mål som en nöjd femma.

Hur osäker var du inför veckans tävlingar?

– Jag tror att jag aldrig har varit så här nervös över min form inför en tävling. Att få lyckas så här är en stor lättnad.

Diskussion om artikeln