Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Taxibilar som ser ut som Taksi Helsinkis bilar rör sig i Helsingfors – förarna tar överpris och beter sig osakligt

Taxibilar vid en parkeringsplats.
Bildtext De senaste månaderna har flera anmälningar gjorts om taxibilar som ser ut som Taksi Helsinkis bilar. Arkivbild.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Taksi Helsinki har fått tiotals anmälningar om fusktaxibilar, som pryds av företagets logo och skylt. Skojarna vill få kunden att tro att de hör till den etablerade taxikedjan.

Ett nytt beklagligt fenomen har slagit rot i Finland: fusktaxibilar, som låtsas köra för ett etablerat bolag.

I fredags varnade många helsingforsbor att så kallade fusktaxibilar rör sig på stan. Varningar om bilar som maskerats att se ut som Taxi Helsinkis bilar spreds till exempel på Facebook.

Bilarna lär ha taxifirmans logo, klistermärken och en gul taxiskylt på taket – även om de inte hör till företaget Taxi Helsinki.

Taksi Helsinkis vd Juha Pentikäinen säger att företaget fått tiotals anmälningar om fuskkopior av deras bilar.

Anmälningar har gjorts i flera månaders tid, och redan i några år har det funnits tecken på att fuskbilar är i rörelse.

– Det är ett mycket beklagligt fenomen både för oss och för kunderna. Speciellt i nattens mörka timmar ser det trovärdigt ut då vår gamla logo har kopierats, säger Pentikäinen till Yle.

Fusktaxiförarna har enligt Pentikäinen tagit överpris för resorna, haft dålig lokalkännedom, fört kunderna till fel ställen och haft problem med att använda navigator.

– De tråkigaste fallen handlar om att fuskbilens förare betett sig osakligt, främst mot kvinnor.

Enligt Taksi Helsinki har de flesta av de här fusktaxibilarna ändå tillstånd att köra taxi.

– Men de vill få kunden att tro att de är våra bilar, säger Pentikäinen.

Kolla kvittot och prislistan

Många av fusktaxibilarna ser verkligen ut som Taksi Helsinkis bilar. Logon och utseendet kanske stämmer, men små ändringar har gjorts, så som att byta ut namnet till ”Taksi Helsingi”.

Ett sätt att kontrollera att man som kund får en äkta Taksi Helsinki-bil är att kolla kvittot. Kvitto erbjuds alltid i samband med en Taksi Helsinki-resa. Prisuppgifterna finns till påseende i bildens fönster, och de ska motsvara det pris som föraren uppger att resan kostar.

Valkoinen Taksi Helsingin auto, jonka etuoven edessä seisoo taksin kuljettaja viralliset työvaatteet päällä. Taustalla metsää.
Bildtext Taksi Helsinki har skapat en ny logo som ska vara lättare att känna igen och svårare att kopiera.
Bild: Taksi Helsinki

Företagets officiella bilar är antingen svarta eller vita. Taksi Helsinkis förare har en arbetskostym där företagets namn står. I bilen finns ett förarkort med bild och namn på föraren.

Då man beställer taxi per telefon eller via Taksi Helsinkis applikation kan man enligt Pentikäinen vara säker på att få det man beställt.

Ny logo ska vara lättare att identifiera

Taksi Helsinki förnyade sitt varumärke i början av juni. En orsak till förnyandet var att man ville ha en logo som skojarna har svårare att kopiera.

– Orden ”taksi” (taxi) och ”Helsinki” (Helsingfors) är svåra att skydda. Nu gjorde vi klistermärkena så att de har ett tydligt visuellt uttryck, så att det är lätt att känna igen logon, säger Pentikäinen.

Fusktaxibilar har setts i flera städer runtom i världen, men också annanstans i Finland. Till exempel har Taxi Stockholms utseende redan en längre tid kopierats.

Artikeln är en bearbetning och översättning av Yle Uutisets artikel Taksi Helsingin autoja kopioivia valetakseja liikkuu Helsingissä, kuljettajat pyytävät ylihintaa ja voivat syyllistyä epäasiallisuuksiin av Otso Karhu.

Diskussion om artikeln