Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöföretag bröt mot arbetarskydd – anställd föll nästan fyra meter genom golvgaller i en silo och fick flera stora benfrakturer

Uppdaterad 17.07.2023 16:19.
Rakennusmies pressun kostean takana.
Bildtext Arbetsgivaren har stort ansvar för anställdas säkerhet under arbetstid. Arkivbild. Bilden har inget med olyckan att göra.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Västra Nylands tingsrätt har dömt ett företag i Hangö för bristande arbetarskydd. Rätten dömde både företaget och dess verkställande direktör samt arbetsledaren till böter.

Det var i början av år 2021 som företaget utförde installationsarbeten på tredje etaget i en silo.

Enda sättet att få en maskin på plats var att hissa upp den med en vinsch, vilket krävde att golvgallren på de olika etagerna plockades bort.

Golvgallren sattes tillbaka av två kolleger till målsäganden. Senare en morgon tog de ändå bort dem för att sänka ner några verktyg och då blev gallren inte ordentligt fastsatta.

Så när målsägande kom på jobb steg han intet ont anande på gallren och föll rakt genom. Offret överlevde fallet, men bröt fem revben och fick en fraktur på ländkotan och en krosskada på höften.

Viktigt att noga dokumentera säkerhetsrutiner

Under rättegången hörde tingsrätten Regionförvaltningsverket i Södra Finland (RFV), som är den instans som övervakar arbetarskyddsfrågor. Myndigheten kom fram till att företaget och dess ansvariga inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att trygga de anställdas säkerhet och för att förhindra att olyckor sker.

Visserligen hade arbetsgivaren informerat de anställda om rutinerna kring det arbetsmoment och säkerhetsrutinerna kring det som ledde till olyckan, men det brast i dokumenteringen av dessa.

Böter tillsammans och var för sig

Företaget dömdes att ensam betala en samfundsbot på 2 500 euro samt brottsofferavgift på 800 euro.

Tillsammans med vd:n och arbetsledaren blev företaget också skyldigt att ersätta offret en summa på cirka 6 800 euro. Summan bestod av ersättning för sveda och verk, kostnaderna för målsägandens rättegång samt ersättning åt staten för bevisningen.

Dessutom måste företagets vd betala 30 dagsböter till ett värde av 1 200 euro, medan summan för arbetsledaren blev snäppet mindre, 1 020 euro.

Domen har vunnit laga kraft.

Korrigering 18.7 kl. 6.05: Det stor tidigare att företagets vd måste betala målsägande 30 dagsböter. Ordet målsägande togs bort.