Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två tankfartyg har irrat runt på Östersjön utan slutdestination – leder till stora utsläpp

LNG-fartyget anländer till hamnen i Björneborg 10.7.2016.
Bildtext Gasum har hyrt fartygen av Coral Energy och Coral Energice.
Bild: Gasum

Två tankfartyg som transporterar naturgas för det finska företaget Gasum cirkulerar runt på Östersjön utan slutdestination. Helt orimligt, säger atmosfärexperten Mikko Heikkilä.

Under veckoslutet har två tankfartyg, som transporterar gas för det finska företaget Gasum, åkt runt i cirklar på Östersjön, skriver Yle Uutiset. Ett av fartygen har irrat runt sen början av juli.

Gasum har hyrt fartygen av bolagen Coral Energice och Coral Energy, som bland annat transporterar flytande naturgas från Ryssland.

Sjökapten och atmosfärexpert Mikko Heikkilä förundrar sig över bolagets val att låta fartygen irra runt på Östersjön. Enligt honom för det med sig en hel del utsläpp.

– Det är helt orimligt. Flytande naturgas är skadligt för miljön, säger Heikkilä till Yle.

Coral Energices fartyg kastade loss från Torneå i början av juni, utan slutdestination. Fartyget har nu åkt runt i cirklar, bland annat runt Gotland, i nästan två veckors tid.

Coral Energys fartyg åkte iväg från Ryssland i lördags, den 15 juli, och har sedan dess åkt runt i cirklar på Östersjön. På måndag morgon den 17 juli anlände båten till Nynäshamn.

Finns bättre alternativ

Tankfartygen kan inte stå i en hamn, eftersom flytande naturgas behöver en temperatur på -163 grader för att hållas flytande, annars blir gasen till ånga. Under somrarna, när det är varmt, går processen snabbt.

På grund av det här seglar fartygen runt på Östersjön.

Enligt Heikkilä är ett annat alternativ gasfackling, en process där man bränner överskottsgas. Eftersom det är förbjudet att släppa metangas ut i atmosfären som sådan måste gasen brännas i egna maskiner, som fartygen i fråga gör.

– Ett verkligt alternativ vore att låta lastrummet värmas upp och då skulle båten kunna stå förankrad. Tydligen är det mera lönsamt att hålla tankarna kalla och åka runt vecka efter vecka. Bränsle är tydligen helt för billigt fortfarande.

Enligt Heikkilä är det ändå bättre att tankfartygen åker runt på havet än att metangas skulle släppas ut i atmosfären som sådan.

Stora utsläpp

Enligt Heikkilä är utsläppen för fartygen som åker runt på Östersjön stora. Att åka runt Gotland tar enligt hans beräkningar 20 timmar. På den tiden bränner fartyget omkring 20 000 kilo gas och skapar koldioxidutsläpp på ungefär 58 000 kilo. Samtidigt förbrukas också 600 kilo metan.

– Det här är väldigt stora utsläpp om man jämför med exempelvis utsläppen från trafiken på landsvägarna.

På tre veckor kommer fartyget hinna åka runt Gotland 24 gånger. Då skulle fartyget ha förbränt ungefär 4800 ton gas och skapat koldioxidutsläpp på 1400 ton. Enligt Heikkilä motsvarar det här ungefär 19 resor mellan Åbo och Stockholm för ett passagerarfartyg.

Kriget ligger bakom

Anders Malm, vice verkställande direktör på Gasum, berättar för Yle att orsaken till att båtarna seglar runt på Östersjön är att både efterfrågan och utbudet för tillfället är ostabila.

– Efterfrågan på flytande naturgas är lägre än tidigare. Just nu har vi mera kapacitet för transportert än vad efterfrågan är och därför är en del av våra båtar ute och väntar på Östersjön, säger Malm.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina är en bakomliggande orsak till situationen.

– När kriget bröt ut transporterades naturgas till Finland via ledning. Nu transporteras naturgas till Finland huvudsakligen med sjötransport. Många slutade använda naturgas och därför är efterfrågan låg. Det här har lett till en situation där tankfartygen cirkulerar runt tomma, i väntan på att någon förbrukar naturgas.

Enligt Malm ska bolaget fokusera på hållbar verksamhet i framtiden.

– Just nu håller vi på att kartlägga olika sätt för att minska miljöpåverkan. Det här innebär både tekniska investeringar och optimering av fartygen.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Kaksi kaasualusta on kiertänyt päättömästi ympyrää Itämerellä – ilmakehätutkijan mukaan päästöt ovat hurjia eikä toiminnassa ole tolkkua, skriven av Pihla Saravirta. Artikeln är översatt och bearbetad av Milena Hackman.