Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Låna symaskin, borrmaskin eller basketboll – biblioteken hjälper oss att konsumera mindre

Ett bibliotek.
Bildtext I Hangö bibliotek kan man låna bland annat en symaskin, slagborrmaskin och idrottsredskap.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

Biblioteken lånar ut också andra föremål än böcker, något inte alla kunder känner till. Det går att låna allt från arbetsredskap till blodtrycksmätare.

Ett sätt att minska inköpen av prylar vi egentligen inte behöver kunde vara att i stället låna dem. Biblioteken skulle därför kunna låna ut mera föremål som människor behöver då och då.

Bibliotekschefen Heidi Enberg vid Ekenäs bibliotek säger att det finns flera saker som måste tas i beaktande när man funderar på bibliotekets framtida roll för att låna ut olika föremål.

– Det handlar inte enbart om utrymme utan också om personalresurser, anslag för material, vad materialet kostar att skaffa och hur mycket det används.

En kvinna som står framför en bokhylla.
Bildtext Heidi Enberg visar spelen som finns att låna i Ekenäs bibliotek.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

Enberg berättar att till exempel skidor är ett idrottsredskap biblioteket funderat på att skaffa. Men skidor behöver finnas i olika storlekar, de kräver mera plats och ska skötas av någon från personalen. De här resurserna har inte biblioteket just nu. Föremålen de skaffar till biblioteket behöver kunna förvaras på en mindre yta och vara lätta för personalen att sköta.

Vi tar jättegärna emot inköpsförslag och försöker skaffa de föremål kunderna önskar i den mån det är möjligt

Annette Böling, bibliotekarie i Hangö

På Ekenäs bibliotek går det förutom böcker att låna bland annat blodtrycksmätare, bräd- och konsolspel, yttemperaturmätare, energiförbrukningsmätare och idrottsredskap.

– Boklånen står för 90 procent av vår utlåning. Tidningar står också för en stor del. Det är en försvinnande liten del av lånen som består av andra föremål. Men ändå är det viktigt att vi också har sådana, säger Enberg.

Biblioteket förknippas mestadels med böcker, och alla kunder känner inte till att det också går att låna andra föremål där.

– Det är inte alltid man tänker på att biblioteket har olika saker. Det kunde vara tydligare utmärkt att det också finns annat att låna här än böcker, säger Ricky Lindén som är kund på Ekenäs bibliotek.

En man som håller i en bok.
Bildtext Ricky Lindén tycker att biblioteket kunde ha föremålen som lånas ut bättre utmärkta.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

Sonja Forsman är på biblioteket tillsammans med sin son Elias Forsman. Sonja Forsman tycker att det är bra att biblioteket lånar ut olika föremål.

– Då kan man prova saker innan man köper dem, eller så kan man låna saker man inte behöver äga själv.

Elias Forsman håller med om att det är bra att kunna låna och prova saker så man inte köper hem sådant man kanske inte kommer att använda.

– Om man skulle vilja testa någon ny sport som till exempel padel, kunde man låna en padelracket härifrån. Ifall man sedan gillar sporten kan man köpa sig en egen racket.

En kvinna och en tonårspojke som sitter på en soffa.
Bildtext Sonja och Elias Forsman tycker att det är bra att biblioteket lånar ut också andra föremål än böcker.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

Annette Böling, bibliotekarie på Hangö bibliotek, berättar att nya föremål ofta skaffas på kundernas begäran. Biblioteket lånar ut idrottsredskapen i samarbete med idrottsbyrån, men andra föremål har biblioteket skaffat på egen hand. Ändå är det inte så ofta kunderna lämnar in nya inköpsförslag.

– Vi tar jättegärna emot inköpsförslag och försöker skaffa de föremål kunderna önskar i den mån det är möjligt, säger Böling.

På Hangö bibliotek kan man förutom böcker låna bland annat idrottsredskap för både vinter- och sommarsäsongen, en symaskin, slagborrmaskin, soptänger att städa i naturen med, pussel och brädspel. Böling berättar att bristen på plats kan inverka på vilka föremål biblioteket har möjlighet att skaffa.

En kvinna.
Bildtext Annette Böling visar idrottsredskapen som det går att låna i Hangö bibliotek.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

För att upplysa kunderna om vilka föremål det finns att låna på biblioteket försöker de marknadsföra sitt utbud. Böling tror att ganska många känner till att det går att låna också annat än böcker.

Jesper Lignell är på Hangö bibliotek tillsammans med sin 8-åriga son Emil Lignell som håller i tre böcker han plockat åt sig från bokhyllorna. Han berättar att han är nöjd med att bara låna böcker på biblioteket, och säger att han inte känner till vilka andra saker det går att låna här. Pappa Jesper Lignell har hört att det finns idrottsredskap att låna men vet inte om det också finns andra saker. Han har aldrig lånat något annat än böcker på biblioteket.

En man och en pojke i ett bibliotek.
Bildtext Jesper Lignell och Emil Lignell brukar bara låna böcker på biblioteket.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

– Jag kommer främst hit till biblioteket för att barnen lånar en massa böcker, berättar Jesper Lignell.

Annika von Schantz har inte själv lånat något annat än böcker på biblioteket men är glad att möjligheten att göra det finns.

En kvinna i ett bibliotek.
Bildtext Annika von Schantz tycker att Hangö bibliotek är jättefint.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

– Jag tycker att det här biblioteket är jättefint, mycket finare än andra. Man kan låna fotbollar, skejtboard, pulkor och kälkar; egentligen vad som helst. Det är jättefint.

Diskussion om artikeln