Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Att spinna med spinnrock ger Moa Cederberg ro i vardagen: ”Testa, det är en helt fantastisk teknik”

Textilkonstnär Moa Cederberg använder gärna sin nya, moderna spinnrock när hon spinner längre stunder. Men då det kommer till ljudet så finns det inget som slår den gamla spinnrocken, säger hon.

Spinning, konsten att framställa garn, är utnämnd till Årets hantverksteknik 2023 av Taitoförbundet. En som vill värna om spinningen och spinnrockarna är textilkonstnären Moa Cederberg. Vi träffar henne i hennes ateljé i konstverkstaden Malakta, i Malax.

Mitt mellan vävstolar, spinnrockar och mängder av garnnystan har Moa Cederberg sin ateljé. Där arbetar hon med att bevara hantverkstekniker så att de inte faller i glömska.

Moa Cederberg ursäktar röran när vi stiger in i rummet.

– Jag delar min studio med min tvåring ibland – en trogen assist, säger hon.

Cederberg är textilkonstnär och hittade spinningen av en slump för ungefär fem år sedan. Men det var kärlek vid första ögonkastet, berättar hon.

– Jag hamnade på en kurs och allting klickade från första början. Det var väldigt svårt först, och det älskade jag, men det kändes också som en väldigt fin process, att göra sitt eget garn, säger Cederberg.

Moa Cederberg håller i en handspunnen tråd där hon också spunnit med en del av sitt hår i nystanet. Vid sidan av henne syns en massa lupinblommor torka på tidningspapper.
Bildtext Här visar Moa Cederberg upp ett garn som hon spunnit, där hon också tagit med en bit av sitt hår. Garnet har hon använt bland annat i en konstprojekt.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

I dag är spinning en väldigt viktig del av Moa Cederbergs vardag. Hon vill också lyfta fram hantverkstekniken, så att den inte faller i glömska.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram den här kunskapen och bevara den. Dessutom är det också hållbart att kunna tillverka sina egna material så långt som möjligt.

Köpte en spinnrock på loppis

Moa Cederberg har i dag fyra spinnrockar. Tre gamla, av samma modell och en ny, modern variant med dubbla trampor som hon också kan ta med på resor.

Cederberg visar upp en av de gamla spinnrockarna.

– Den här modellen var den första jag köpte efter att jag hade gått kursen i spinneri. Dagen efter kursen for jag till ett loppis och sa ”den här ska jag ha” och efter det har den alltid hängt med, säger hon.

En klassisk gammal spinnrock med mönster på hjulet. I bakgrunden syns en vävstol.
Bildtext Moa Cederberg köpte sin första spinnrock på loppis. Kunskapen att spinna lärde hon sig av en eldsjäl som i fjol startat spinneriet Saimaa Spinnery.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Senare köpte hon två till av samma modell för att det ska vara enklare att byta delar mellan dem. Men det är ändå inte så enkelt, berättar Cederberg.

– De har alla egna små personligheter, så de tycker inte riktigt om att man byter delar mellan dem, säger hon.

– Den här, säger Cederberg, och pekar på den som är närmast, är jag inte riktigt vän med ännu, men vi jobbar hårt på det.

Spinnrockarna har alla egna små personligheter, så de tycker inte om att man byter delar mellan dem

Spinning ger ro i en hektisk värld

Cederberg påpekar flera gånger under intervju att spinning enligt henne är en fantastisk teknik, på många plan.

– Det är alltjämt en upptäcksresa känns det som, att spinna. Och varenda gång jag sätter mig vid spinnrocken händer det någonting nytt, så testa, absolut. Det är en helt fantastisk teknik.

Spinningen ger samtidigt också Moa Cederberg ett lugn. Hon uppmuntrar andra att våga testa på tekniken, om man känner att man behöver komma bort från den hektiska vardagen.

– Jag vet dagar när jag haft den värsta dagen i mitt liv och sätter mig och spinner och är led på allt, men efter en stund när jag har spunnit så lättar det.

Textilkonstnären Moa Cederberg i färgglad väst bland växter och konstverk i bakgrunden.
Bildtext Trots att det kan kännas svårt i början säger Moa Cederberg att spinning är en helt fantastisk teknik att jobba med. Hon hoppas att fler får upp ögonen för hantverkstekniken.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

En viktig medvetenhet om var garnet kommer i från

Moa Cederberg säger att man absolut ska testa på att spinna garn, ifall man blivit inspirerad.

– Det är en jättefin kunskap att ha och jag önskar att folk ska bli mera medvetna om den otroliga kunskapen som har funnits tidigare, säger hon, och syftar på alla generationer före oss som spunnit för att få garn till olika plagg och textilier.

Just det förändrade medvetenheten har varit stor också för Cederberg. Det var först när hon började spinna som hon märkte hur mycket timmar det går åt att bara till exempel göra materialet till en stickad tröja.

– Det ändrades totalt hos mig åtminstone när jag började spinna. Nu bara ser jag hur många timmar någon har suttit där med sin kunskap, och satt en del av sitt liv på att tillverka det här materialet för att sedan använda det. Det är helt fantastiskt, när man tänker på det.

En massa olika trådar och nystan i en korg, flera av dem handspunna.
Bildtext Här i korgen finns några av de första garnnystan och trådar som Moa Cederberg spunnit. Det känns viktigt att spara dem för att se hur långt man kommit, säger hon.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Videor och instruktioner finns det mängder av på nätet, men Cederberg säger att det ändå kan vara enklare att gå en kurs, eller vara i kontakt med någon som kan spinning, och lära sig den vägen. Och varför inte passa på nu, när det en gång är årets hantverksteknik, säger Cederberg.

Cederberg hoppas att spinning blir en vanligare syssla igen bland finländarna. Enligt hennes behöver man inte bli någon textilfantast för att syssla med spinning. Man kan bara spinna för att få avkoppling och göra något med händerna också, säger hon.

– Drömmen skulle vara små träffar där man kan ta med sig sin spinnrock, ta en kaffe och fundera på livet, säger hon.

Drömmen skulle vara små träffar där man kan ta med sig sin spinnrock, ta en kaffe och fundera på livet

I inslaget nedan kan du höra skillnaden på hur en gammal och en modern spinnrock låter. Här berättar Moa Cedeberg också om den gången hon åkte till Tyskland och fick hela byn aktiverad för att hon ville ha en spinnrock att spinna med. Hon ger också tips till nybörjare.

Moa Cederberg är textilkonstnären som älskar att spinna garn: "Det ger mig ett lugn"

15:45