Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tiktok ökar bokförsäljningen och gör författare till världsstjärnor: "Även den som inte läser kan bli entusiastisk över böcker"

Tiktokhylla i bokhandel.
Bildtext I Suomalainen Kirjakauppa finns en hel hylla med engelskspråkiga böcker som trendar på Tiktok.
Bild: Jouni Immonen

Har du hört talas om fenomenet ”booktok”? Bokentusiasten Ulla Lehtinen tipsar om böcker på Tiktok och hoppas att appen i framtiden även ska lyfta fram finskspråkig litteratur.

”Tio favoritböcker på en minut, nu kör vi.”

Så börjar användaren @tarinannuppujas video, som har fått över tusen gilla-markeringar på Tiktok. Bakom aliasen står Ulla Lehtinen, som är läsentusiast och en av Finlands mest aktiva bokmalar.

– Jag tycker det är jättebra att ungdomar har hittat en kanal där de kan få lästips och prata om hur härligt det är att läsa, säger Lehtinen till Yle Uutiset.

#Booktok syns i bokhandeln

I år har bokhandlarna tydligt märkt av Tiktok-boomen. Bokrekommendationerna i det så kallade ”booktok” communityn har en positiv inverkan på försäljningen, särskilt av engelskspråkiga böcker.

– Försäljningen har ökat med flera tiotals procent under det senaste ett och ett halvt åren, säger Marina Kananen, produktchef på Suomalainen Kirjakauppa.

Effekten är särskilt påtaglig inom den lättare litteraturen. Böckerna som lyfts fram i booktok-videorna faller främst inom genrerna romantik, spänning och fantasy.

– De mest populära böckerna handlar till stor del om olika typer av relationer och självhjälp, säger Kananen.

En bok, rosor och en kaffekopp.
Bildtext Författaren Colleen Hoovers böcker har nått stor internationell framgång tack vare Tiktok.
Bild: Aestheticworld / Stockimo / Alamy/All Over Press

Bland de stora Tiktok-inspirerade framgångarna nämner produktchefen författaren Colleen Hoovers romaner och Taylor Jenkins Reeds Evelyn Hugos sju äkta män. Båda författarna har sålt bra också på finska.

Enligt Kananen kan det också handla om en tillfällig trend.

– Tidigare var det Game of Thrones serien som skapade efterfrågan på engelskspråkig litteratur.

Lättsamma videor fungerar bäst

Den engelskspråkiga booktok-communityn har tusentals aktiva konton. Enligt Lehtinen finns det runt hundra liknande konton på finska, men antalet ökar hela tiden.

Det finns en stor efterfrågan på bokrekommendationer på Tiktok. Titlarna på @tarinannuppuja-kontots bokhandelsvideor är bland annat ”Bästa böckerna för tjugoåringar”, ”Är detta Finlands mest underbara bokhandel?” och ”Om jag aldrig fick läsa nya böcker igen...”

Utöver dessa uppdateringar publicerar Lehtinen även bokrelaterade sketcher på sitt konto.

– Jag tycker att det är viktigt att få fram att litteratur och läsning inte bara är pretentiöst, utan att det också kan vara roligt, lättsamt och underbart.

Kirjainnostaja Ulla Lehtinen tekee tiktok videoita kirjoista ja kirjallisuudesta .
Bildtext Ulla Lehtinen rekommenderar böcker till sina följare på Tiktok.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Estetiska bilder eller verklig debatt?

Booktok har kritiserats för att handla mer om estetik och livsstil än om själva litteraturen och läsningen. Lehtinen ser ändå inget fel i att romantisera böcker.

– Jag tycker att alla forum där litteratur och böcker syns och hörs är bra. Det faktum att Tiktok visar upp estetiska bokhyllor eller människor som gör anteckningar på tryckta böcker skapar en idé om att böcker som objekt är viktiga.

Enligt Lehtinen råder det just nu en stor Tiktok-trend i att anteckna i böcker. Teckningar, understrykningar eller komplexa märkningstekniker med post-it lappar används för att markera favoritmeningar eller -stycken.

Från Tiktok till bästsäljare

Enligt tidningen Bookseller är Tiktoks ekonomiska betydelse än så länge relativt liten, men den växer snabbt.

Medieplattformen lyfter fram gamla böcker som fallit i glömska och har gjort en del författare till miljonärer.

Förutom Hoover och Reid har även science-fiction författaren Olivie Blake blivit en internationell succé tack vare Tiktok. Både Blake och Hoover började sina karriärer med att publicera sina böcker som egenutgivna verk. Blakes Atlas serie gjorde succé på Tiktok, vilket resulterade i ett förlagskontrakt. Den första delen i serien ges ut på finska under hösten.

Även i Finland syns redan de första tecknen på hur bok-communityn på sociala medier påverkar författarnas framgångar. Författaren Elina Pitkäkangas, som är aktiv på Tiktok, Instagram och Youtube, har talat om de sociala mediernas betydelse för mottagandet av hennes roman Sang.

– Folk var entusiastiska över boken och såg verkligen fram emot den. På Helsingfors bokmässa blev det en timslång signeringskö, berättar Lehtinen.

Kirjailija Elina Pitkäkangas oviaukossa, kädet oven karmeilla.
Bildtext Elina Pitkäkangas bok Sang är en av de första finskspråkiga Tiktok-hittarna.
Bild: Jenna Lehtonen

Siktar på nya läsare

Ulla Lehtinen tycker att det är extra viktigt att man på Tiktok också pratar om finska böcker. Hon hoppas att antalet inlägg på finska kommer att öka i antal.

– Engelskspråkiga Tiktok-bästsäljare syns mycket i bokhandlarna. Jag drömmer om att stora finska författares verk också kunde få popularitet där.

Enligt Lehtinen är det både bra och dåligt att vilken video som helst kan bli ett viralt fenomen på Tiktok, till skillnad från till exempel Instagram.

– Även om en person inte följer mig kan min video dyka upp i deras flöde. Jag tycker att det finns ett otroligt värde i det faktum att någon som inte nödvändigtvis är en bokälskare kan snubbla över booktok-videor och bli entusiastisk över böcker.

– Jag blir alltid väldigt rörd när någon kommer fram och berättar att de har upptäckt läsning och böcker tack vare mina videor.

Varifrån får du dina bokrekommendationer? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Tiktok nostaa kirjojen myyntiä ja tekee kirjailijoista tähtiä – ”Sellainenkin, joka ei ole vielä lukija voi innostua kirjoista”, skriven av Janne Sundqvist. Översättningen är gjord av Anna Hedström.

Diskussion om artikeln