Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svårt men inte omöjligt att sälja hus och bostäder i Åboland för tillfället: ”Priserna har sjunkit och få kommer på visningar”

Ett småhus med en lummig trädgård.
Bildtext Småhus på landsbygden är inte längre i ropet på samma sätt som tidigare, anser de fastighetsförmedlare som Yle Åboland har talat med. Bildsättningsbild.
Bild: Artush

Högre levnadskostnader och stigande räntor har gjort bostadsköparna försiktigare, vilket gör läget på bostadsmarknaden utmanande. Det säger fastighetsförmedlare som Yle Åboland har talat med.

– Läget är svårt men inte lika svårt som under recessionen på 1990-talet då räntorna kunde ligga tio procentenheter högre än de är i dag, säger fastighetsförmedlaren Rabbe Holmberg vid Åbolands fastigheter. Men visst märks det att räntorna har stigit då fler har skuldsatt sig mer och summorna är klart större än under den senaste recessionen.

En man i grått hår med glasögon.
Bildtext Rabbe Holmberg tror att läget nog blir bättre på sikt men för tillfället går det trögt då bostäder och småhus ska säljas i Åboland.
Bild: Pontus Nyqvist/Yle

Holmberg har lång erfarenhet av att förmedla köpobjekt i Åboland. De som vill sälja nu behöver spelöga och långt tålamod.

– Priserna har varit för höga i många fall och det påverkar situationen ännu i dag, säger Holmberg. Vi säljer nog bostäder ännu också men det går trögare och ska man sälja sin aktielägenhet eller sitt småhus får man nog förvänta sig längre försäljningstider.

På Kimitoön har priserna sjunkit så mycket som 15 procent

I en kartläggning som Yle Nyheter gjorde tidigare i juli står det klart att bostadspriserna har sjunkit kraftigt på olika håll i landet. Åboland är inget undantag och här har priserna på vissa objekt sjunkit rejält jämfört med tidigare år.

– Då det gäller aktielägenheter och småhus är situationen på Kimitoön dyster för tillfället, säger fastighetsförmedlaren Magnus Nyman vid fastighetsförmedling Magnus Nyman LKV. Efterfrågan är allt annat än god och priserna har sjunkit kraftigt.

magnus nyman
Bildtext Världsläget har gjort köparna försiktiga anser fastighetsförmedlaren Magnus Nyman, som säger att Kimitoön kan man nog säga att bostadspriserna har rasat.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Enligt Nymans bedömning har bostads- och huspriserna på Kimitoön sjunkit kring 15 procent eller till och med mer i vissa fall.

– Alla är väldigt försiktiga och stigande räntor samt hög inflation tillsammans med oroligt världsläge gör inte saken bättre, säger Nyman. Det återstår att se hur situationen utvecklas men med tanke på läget i dag så ser det inte ut att ljusna.

Få kommer på visningar

Juli brukar traditionellt vara en lugnare månad för fastighetsförmedlare, eftersom många då semestrar och har varken tid eller ork att springa på bostads- eller husvisningar.

– Vi har sålt några objekt men läget är tyvärr väldigt lugnt för tillfället och folk kommer inte ens på visningar, säger fastighetsförmedlaren Teija Laaksonen vid Skärgårdsmäklarna. Juli kanske är en förklaring men redan tidigare i sommar och i våras samt i fjol lade vi märke till ett lugnare tempo.

Äldre blond kvinna i höstlandskap.
Bildtext Teija Laaksonen anser att läget är exceptionellt svårt eftersom så få dyker upp på visningar.
Bild: Skärgårdsmäklarna.

Enligt Laaksonen är kontrasten till rekordåret 2021 enorm, eftersom man då sålde nästan allt på bara några dagar, oavsett skicket på fastigheterna.

– Eftersom läget är ett annat kan försäljarna tyvärr inte längre förvänta sig samma priser, och vill man sälja sin bostad eller sitt hus måste man vara beredd att sänka priset, säger Laaksonen. Det är inte alltid roligt men på grund av stigande räntor så är köparna försiktigare och inte beredda att ta lika stora lån som tidigare.

Diskussion om artikeln