Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kertjbron är en viktig försörjningsled för Ryssland och har dessutom ett symbolvärde

Kertjbron mellan Krim och Ryssland.
Bildtext Bron över Kertjsundet i mars 2023.
Bild: EPA

Två personer dödades och deras dotter skadades allvarligt efter sprängningar på bron över Kertjsundet. De körde i bil över bron då explosionen inträffade. Ryssland anklagar Ukraina för attentat.

Sprängningen vid väg- och järnvägsbron över Kertjsundet skedde tidigt på måndag morgon.

En Telegramkanal som är ansluten till legosoldatgruppen Wagner rapporterade om två attacker mot bron strax före gryningen.

Ukraina har inte officiellt kommenterat aktionen, men ukrainska media citerar oidentifierade tjänstemän som säger att Ukrainas säkerhetstjänst låg bakom sprängningarna av bron.

Bron tros ha sprängts med sjöburna drönare – små, snabba fjärrstyrda båtar packade med sprängämnen. Bilder visar att en del av vägbron har fallit ned.

Måndagens explosioner har orsakat synliga skador på Kertjbron. - Spela upp på Arenan

Viktig försörjningsled för Ryssland

Vägtrafiken har stoppats i båda riktningarna, men en parallell järnvägsbro uppges fortfarande vara i drift.

Sprängningen på vägbron till Krim kan ha en direkt inverkan på Rysslands förmåga att försörja sina trupper i södra Ukraina. Bron är en viktig transportled för ryska trupper som kämpar i Ukraina.

Attacken mot Krimbron betraktas som en såväl strategisk som symbolisk förlust för Ryssland. Bron är viktig för transport av både vapen och soldater till fronten.

Om bron helt slås ut och om hotet från Ukrainas motoffensiv trappas upp är också en flyktväg borta för de ryssar som befinner sig på Krimhalvön.

 Tjänstemän från den ryska undersökningskommittén undersöker skadorna på Kertjbron.
Bildtext En stillbild tagen från en video som gjorts tillgänglig av Rysslands undersökningskommitté. Tjänstemän från undersökningskommittén undersöker skadorna på Kertjbron.
Bild: EPA-EFE

Ett prestigeprojekt för Putin

Den ryskbyggda bron sammanbinder Krim och den ryska staden Krasnodar. Rysslands president Vladimir Putin gav order om brobygget efter att Ryssland beslagtagit och annekterat den ukrainska Krimhalvön 2014.

Ukraina har länge hävdat att bron byggdes illegalt. Enligt Ukraina använder Ryssland bron för militär leveranser vilket gör den till ett legitimt mål.

Bron är dessutom ett prestigeprojekt som högtidligt öppnades av president Vladimir Putin som själv var den första som körde över bron när den stod klar 2018.

Sveriges Radios utrikesreporter Tryggve Ulriksen Skogseth säger att attacken ”slår hårt mot rysk logistik och mot Rysslands bild om att de har kontroll på Krim”. Enligt honom är den här sprängningen en viktig propagandavinst för Ukraina.

Bron utsattes i oktober i fjol för en massiv explosion och brand. Ryssland anklagade även då Ukraina för attacken.

Programmet är inte längre tillgängligt

Krim ett populärt semestermål

Krimhalvön har varit ett omtyckt semestermål för ryssar, särskilt efter att Moskva inledde sin invasion i Ukraina 2022 då allt resande till väst blev mycket svårare för ryssarna.

Under de senaste veckorna har trafikstockningarna vid infarten till bron dagligen varit flera kilometer långa då ryssar har åkt på semester.

Nu uppmanar den ryska Krimadministrationen invånarna att inte resa via bron.

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP, The Guardian, SR