Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brottningsbakgrund och tävlingsinsikt har hjälpt Juho Alasaari på vägen mot EM-guldet, säger stavhoppets grenansvariga och tidigare tränaren Mikael Westö till Yle Sporten

Juho Alasaari möter publiken som försk EM-vinnare
Bildtext Juho Alasaari hälsade på publiken efter EM-succén på Alberga sportplan i Esbo.
Bild: /All Over Press

Redan under de första träningarna såg Mikael Westö potentialen. Nu är stavhopparen Juho Alasaari färsk EM-guldmedaljör i U23-klassen och grenansvarige Westö litar på att hopparen kan nå senior-VM redan i år.

Stavhopparen Juho Alasaari slog till och vann guld vid friidrottens U23-EM i Alberga i Esbo på söndagen.

Under tävlingens lopp förbättrade han sitt personliga rekord hela två gånger och det skrivs nu 5,71. Alasaari har ofta beskrivts som en stortävlingshoppare, och stavhoppets grenansvariga Mikael Westö håller med.

– Han har alltid presterat som bäst då det gäller, en mycket tävlingsinriktad herreman, säger Mikael Westö till Yle Sporten.

Westö var Alasaaris tränare från 11–12-års åldern tills hopparen började på idrottsgymnasiet i Kuortane för fyra år sedan och Mikko Latvala tog över.

– Redan på de första träningarna såg man att han har det där lilla extra. Han har lite brottningsbakgrund från yngre år. Kroppskontrollen och rörelsekänslan är på en mycket hög nivå. Säger man att gör saker på ett visst sätt så gör han det, beskriver Westö.

”Goda möjligheter att nå senior-VM”

Alasaari från Laihian Luja är med sitt personbästa 5,71 även statistiketta på herrnivån i Finland i år.

Westö tror att Alasaari kan ta ännu någon centimeter i sommar. Samtidigt räknar han med att Alasaari får en plats i senior-VM i ungerska Budapest senare i sommar.

– Kvalgränsen 5,81 kan bli lite för hård ännu i år. EM gav jättemycket poäng och om han lyckas väl i Kalevaspelen (senior-FM) kan rankingplaceringen mycket väl räcka till.

Westö närvarade vid EM i Esbo under två av tävlingsdagarna, men finalen följde han med hemma i Vasa via tvn.

Har du varit i kontakt med Alasaari efter finalen?

– Jag har gratulerat, men inte mer än så. Jag har låtit honom vara i fred då alla säkert sliter i honom nu, avslutar Mikael Westö med ett skratt.

Diskussion om artikeln