Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Båtfolket lockas till Borgå under sommaren – den nuvarande gästbåtshamnen uppfyller de flestas krav men den nya hamnen välkomnas

Borgå gästhamn, segelbåt i förgrunden.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Alltför få duschar, trafikbuller och avsaknad av bastu är några av de nackdelar som båtgäster tar upp vid Borgå gästhamn. De flesta är ändå nöjda och hamnen har gästats av ungefär lika många som tidigare år.

Sommaren för många båtförare ut på haven och längs med vägen behöver de ställen där de kan övernatta. Vid den östra åstranden i Borgå finns en av de två avgiftsbelagda gästhamnarna i Borgå.

Jan Wohlström från Ingå är på besök i Borgå för första gången på ungefär 40 år. Det är hans första båtresa för i sommar och vanligtvis brukar han röra sig västerut med båten, kring Skärgårdshavet. Nu har de kommit till Borgå för att uppleva den östra skärgården.

Man med händerna i fickorna tittar in i kameran.
Bildtext Det skulle gärna få finnas åtminstone två duschar, tycker Jan Wohlström från Ingå.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Borgå är en otroligt trevlig stad och att åka in hit med båt var en upplevelse för sig, jag har alltid trott att staden ligger lite mer ut till havs men man fick faktiskt åka en god bit för att komma till hamnen, säger Wohlström.

Wohlström är relativt nöjd med gästhamnen vid Borgå å.

– Här finns gott om restauranger nära och det är en trevlig hamn men jag måste rikta lite kritik mot duschsystemet. En dusch är lite i det knappaste laget, tycker han.

Under dagen ska de åka vidare till Lovisa, men det blir inget besök till bostadsmässan för deras del.

– Vi ska titta på vad Lovisa har att erbjuda, vi ska bara uppleva havet, hitta en bra restaurang och titta på deras gamla stad.

Ute på bryggan står Hele Hammer och väntar på att ta loss, hon ska tillsammans med sin familj åka tillbaka till Vrangö i Estland. Det är inte deras första gång i Borgå, utan de gjorde ett besök förra sommaren också. Då gick de på en guidad tur som inspirerade dem att komma tillbaka, eftersom de inte hann se allt de ville förra året.

Kvinna står på en båt, Estlands flagga vajar framför henne.
Bildtext Hele Hammer tror att den nya gästhamnen kommer att bli fin, men är riktigt nöjd med den nuvarande också.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Vi har gått i Gamla stan, tittat på konst och vandrat längs med åstranden. I går besökte vi också en matbutik där det finns en maskin som skär upp ananas, vilket var väldigt underhållande för barnen, skrattar Hammer.

Hammer har varit nöjd med gästhamnen under båda besöken och familjen har planer på att återvända. Då de kommer tillbaka hem till Estland tänker de rekommendera Borgå till sina bekanta.

Borgåbon Leif Möller kommer gående med hunden Kasper längs med åstranden. Yle Östnylands reporter blir bjuden ombord på hans båt.

– Vi har åkt hit från BSS Kugghamn, nyfiken som man är så känns det bra att testa hur det är också i egen hamn.

– I och för sig så kom vi hit igår från Lovisa, så nog har vi lite kört båt också och inte bara suttit, säger Möller.

I Lovisa blev det ett besök på bostadsmässan, men de beundrade husen endast utifrån eftersom hunden Kasper var med.

Man och hund sittandes i en båt.
Bildtext Leif Möller och hunden Kasper valde att testa på vad den egna hemstadens gästhamn hade att erbjuda.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Möller brukar oftast lägga till vid gratisplatserna för kortvarig förtöjning om han har ärenden in till Borgå centrum medan han är till båts. Men den här gången har han övernattat i gästhamnen.

– Den är ju avgiftsbelagd, men så får man ju tillgång till toalett, dusch och el så att kylvarorna hålls kalla, till exempel ölburkarna.

Möller är för det mesta nöjd med serviceutbudet i hemstadens hamn, men anser att det finns potential för förbättringar.

– Inte är det ju dåligt men det finns ju lyxigare hamnar, säger Möller.

Han ser dock positivt på planerna kring den nya gästhamnen som ska byggas på västra åstranden och som förväntas bli klar år 2025.

– För semestrare är det så till vida en bättre plats eftersom det är mer lugn och ro där, man slipper höra morgontrafiken som bullrar längs med Ågatan.

Vid den nya gästbåtshamnen skulle Möller önska en bastuanläggning, tillräckligt många toaletter och en cafeteria med terrass där man skulle kunna umgås med såväl båtgäster som stadsbor.

Illustration av hur Borgås gästbåtshamn kan se ut i framtiden.
Bildtext Såhär kan den nya gästhamnen vid den västra åstranden komma att se ut.
Bild: Jaakko Puro oy

Gästbåtshamnen har lockat en hel del gäster den här sommaren, trots att försommaren började långsamt på grund av det ostabila vädret. Anu Lius jobbar vid gästhamnen och säger att mängden besökare ändå inte riktigt når upp till samma mängd som exempelvis 2021.

– Det var lite fler båtar under coronatiden då man inte kunde resa utomlands och vädret var så fint, minns Lius.

Men semestertiderna i juli brukar ändå locka mycket folk, och de båtplatser som går att boka på förhand brukar gå åt bra.

– De flesta båtarna kommer från huvudstadsregionen, men några kommer också från Sverige och Estland.