Spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina gäller inte längre – högre priser hotar världens matsäkerhet
Spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina har upphört att gälla sedan midnatt, då Ryssland inte ville förlänga avtalet.
Ryssland meddelade i går att det är redo att förnya det så kallade Svartahavsinitiativet om vissa villkor uppfylls, men det har inte klart sagt vilka skrivelser om Ryssland som inte har följts.
- Ryssland kommer att återgå till avtalet så så fort den delen som gäller Ryssland har uppfyllts, konstaterade talesmannen Dmitrij Peskov.
Nu befarar man att Ryssland kommer att återuppta blockaden av ukrainska hamnar och säkra sjöfartskorridorer som används av fartyg som exporterar jordbruksprodukter.
Avtalet har också stabiliserat världsmarknadspriser för spannmål och gödslingsmedel. Risken är att priserna nu stiger, vilket kan förvärra matkrisen i världen.
Ukraina fortsätter trots riskerna
Ukraina exporterar i normalt fall stora mängder vete, majs och solrosolja särskilt till länder i Afrika som inte har tillräckligt med spannmål.
Ukraina står också för en stor andel av det spannmål som FN:s livsmedelsprogram WFP har köpt för att leverera till behövande.
Det har exporterats omkring 30 miljoner ton vete över säkra, humanitära sjöfartskorridorer sedan avtalet undertecknades i fjol somras. Det motsvarar upp till 15 procent av världshandeln.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina trots allt är redo att fortsätta spannmålsexporten via Svarta havet.
-Allt bör göras så att vi kan använda sjöfartskorridoren över Svarta havet.
– Vi är inte rädda. Vi har kontaktats av företag som äger fartyg som försäkrar att även de är redo, säger Zelenskyj.
Beslutet fördöms
Flera länder och organisationer fördömer Rysslands beslut om att inte förlänga spannmålsavtalet.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att beslutet är ett hårt slag överallt där folk är i nöd.
– Hundratals miljoner människor hotas av hunger och konsumenter konfronteras av en global levnadskostnadskris.
– Det är de som betalar priset, säger Guterres.
Frankrike kräver att Ryssland slutar med sin ”utpressning av den globala matsäkerheten”.
- Ryssland är ansvarigt för att blockera frakten i detta område och påtvingar en olaglig blockad på ukrainska hamnar, säger det franska utrikesministeriet i ett uttalande.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kritiserar också beslutet:
- Det visar att Ryssland inte känner något ansvar för ett gott samspel och att det med sin attack mot Ukraina hotar hela världen, skriver Scholz på twitter.
USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att Rysslands beslut är ”samvetslöst” och han kräver att avtalet återupprättas så snart som möjligt.
Blinken sa också att Vita huset bevakar situationen efter måndagens attack mot Kertjbron mellan Krim och Ryssland.
– Det är upp till Ukraina att bestämma hur de ska genomföra kriget, säger Blinken.
Källor: Reuters, AFP