Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från att bli petad från EM-truppen till att nu vara given i startelvan – Eva Nyström törs inte njuta av den nya landslagsrollen: ”Jag vet hur det känns att vara på andra sidan”

Eva Nyström ler.
Bild: Grigory Vorobyev/ Yle

Då Finlands damlandslag presenterade EM-truppen i fjol hittades inte Eva Nyströms namn på listan. Det fick henne att jobba ännu hårdare. Men trots att hon nu är ordinarie spelare och hyllas av tränaren, har hon svårt att vara tillfreds.

Startande mittback i sex av sex matcher. Det är Helsingforsbördiga Eva Nyströms saldo i landslaget i år.

För bara tolv månader sedan kunde hon bara drömma om positionen som hon befinner sig i just nu. Då var hon bland de sista spelarna som lämnades utanför EM-truppen.

Nu har hon en ledande roll i Hammarby och ordinarie plats i landslaget – det har gått snabbt, säger en glad Eva Nyström till Yle Sporten under damlandslagets träningsläger i Eerikkilä.

– Det var överraskande att jag fått mycket mer förtroende efter förbundskaptensskiftet. Men det är jättekul och ett tecken på att jag jobbat hårt efter fjolårets petning.

Tränarbyte och generationsskifte har forcerat processen

Efter EM fick Anna Signeul avgå som huvudtränare för damlandslaget, och Marko Saloranta tog över. Dessutom la fyra landslagsspelare skorna på hyllan i höstas, varav tre var försvarsspelare. Det öppnade upp för bland annat Nyström.

Trots att det nya läget har varit optimalt för en försvarare som Nyström, är det ändå inte bara utomstående faktorer som inverkat på 24-åringens framgång i landslaget. Ledarrollen i Hammarby imponerade stort på nya tränaren Saloranta som i år belönat försvararen med rikligt med speltid.

– Eva har utvecklats konstant och fått en ledande roll i Hammarby. Klart det har funnits ett behov då spelare lagt av, men Eva har verkligen svarat på det behovet med bravur, konstaterar Saloranta till Yle Sporten.

Det var efter landskamperna mot Wales i november som speltiden började öka.

– Hon presterade riktigt bra i båda matcherna mot Wales och har därför fått mycket förtroende efter det alldeles välförtjänt.

Eva Nyström spelar fotboll.
Bildtext Enligt Nyström är stämningen i landslaget riktigt bra.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Duktig med bollen, lugn och bra på att försvara. Så beskriver Saloranta Nyström. Så som hon presterat under året kan hon börja vara bekväm med sin nya roll som startande mittback. Trots det har Nyström svårt för att vara tillfreds. Petningen från fjolåret spökar fortfarande.

– När man har varit i den rollen (att bli petad), då vet man också hur det känns att vara på den sidan, då vill man ju alltid vara sitt bästa jag här.

”Kan vara en trotjänare för landslaget i över tio år”

För Nyström är det huvudsakliga målet fortfarande att ytterligare befästa sin position i landslaget och kunna göra ett bra EM 2025. En lång karriär i landslaget fungerar som riktpunkt.

Enligt Saloranta har Nyström goda förutsättningar till att göra en lika lång och betydelsefull karriär som nypensionerade Anna Westerlund. 24-åriga Nyström är fortfarande ung som mittback i internationella mått.

– Redan nu kan man se hur mogen och stabil Eva är på det mentala planet. Hon klarar av att hålla sig lugn i pressade situationer. Bara hon får bli skadefri kan hon lätt vara en trotjänare för landslaget i över tio år.

Marko Saloranta ler.
Bildtext Marko Saloranta tog över som tillfällig tränare i höstas.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Trots att Nyström gärna jämförs med Westerlund då de spelar på samma position, skiljer sig deras spelstilar på flera olika plan. Nyström beskriver sig själv som en modern försvarare. Hon håller hög teknisk nivå och är duktig med båda fötterna – något som underlättats av bakgrunden på mittfältet.

– Jag är en annorlunda mittback då jag har min bakgrund på mittfältet. Därför är jag väldigt bolltrygg och kan läsa spelet. Det är mina styrkor.

Förutom styrkorna som 24-åringen själv lyfter fram, får hennes hårt arbetande mentalitet beundran från klubbkamraten Adelina Engman.

– Eva är väldigt ambitiös. Hon är alltid först på träning varje dag. Själv kommer man in där sista minuten och då har hon alltid varit där ett bra tag för att värma upp. Hon ger alltid 100 procent, säger Engman glatt till Yle Sporten

Cupsegern årets höjdpunkt

Den 6 juni i år fick Nyström uppleva något som Hammarbyspelare inte fått uppleva på nästan 30 år – nämligen lyfta cupbucklan. Tillsammans med de finska lagkamraterna Anna Tamminen och Adelina Engman fick Nyström fira en 3–0-seger över Häcken framför 18 000 åskådare.

– Det var jättekul, hela stämningen och allt runt omkring var alldeles oförglömligt, säger Nyström.

Adelina Engman, Anna Tamminen och Eva Nyström jublar med svenska cup-bucklan.
Bildtext Engman, Nyström och Tamminen är lagkamrater både i landslaget och i klubblaget.
Bild: SPA

Den finländska mittbackens prestation i cupfinalen hyllades också av ingen mindre än förbundskaptenen Saloranta som var på plats för att bevaka matchen.

I en intervju efter finalen medgav Saloranta att han tyckte att Nyström var den bästa spelaren på planen – något som får den något självkritiska Nyström att skratta.

– Jag vet inte om han hade blåvita glasögon på sig när han sa den kommentaren.

Saloranta håller däremot än i dag fast vid sina ord.

– Jag står fast vid mitt påstående, Eva var bäst på plan.

Finlands damer möter Skottland på tisdagskvällen i Tammerfors för en vänskapsmatch. Yle sänder matchen med start klockan 18.53 i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln