Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Rydman sprider falsk fakta för att flytta fokus från Sannfinländarnas dilemma – konspiratoriskt i sig själv

Uppdaterad 19.07.2023 10:35.
Bilden visar Finlands riksdagsledamot och ekonomiminister Wille Rydman i Yle TV1:s aktualitetsprogram A-Studio på måndagskvällen.
Bildtext Enligt Näringsminister Wille Rydman (Sannf) sprids det skadlig information om Finland till internationella medier.
Bild: Yle

Näringsminister Wille Rydman säger att det sprids lögner om den finska regeringen till omvärlden. Enligt experter vi talat med är det ett tecken på att Rydman vill flytta fokus från den direkta regeringskritiken.

I Yles morgonprogram sade näringsminister Wille Rydman (Sannf) på måndagen att en del försöker sprida falska påståenden om Finland till internationell media. Flera forskare tror att det är ett medvetet försök att föra bort fokuset från kritiken som riktas mot Sannfinländare.

Enligt Niko Pyrhönen, forskare i nationalism och konspirationsteorier vid Helsingfors universitet, är Rydmans logik bakvänd.

Att Rydman skyller på att en liten grupp av aktörer sprider falsk fakta, är konspiratoriskt i sig själv

Niko Pyrhönen, forskare i nationalism och konspirationsteorier

– Det han talar om har aldrig hänt. Logiken är helt bakvänd. Att säga att forskare kontaktar utländsk media stämmer helt enkelt inte, säger Pyrhönen.

Enligt honom påminner Rydmans egna uttalanden om konspirationsteorier. Han syftar på den typiska dramatiska bågen och beskyllning av ”de andra” som Rydman använde sig av.

– Att Rydman skyller på att en liten grupp av aktörer sprider falsk fakta, är konspiratoriskt i sig själv.

”Jag tror att det är frågan om medveten retorik”

– Genom att skylla på medier och på någon som gör fel, tar man fokuset bort från annat, säger universitetslektorn i journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, Jenny Stenberg-Sirén.

Hon säger att hon inte kan vara säker på att det är just det som det är frågan om i Rydmans uttalande.

– Men en retorik som hänvisar till konspirationsteorier är vanligt idag bland vissa alternativa partier och rörelser.

Det finns flera mål som partier eller rörelser försöker uppnå då de använder sig av konspirationsteorier. Stenberg-Sirén förklarar att det ofta handlar om att styra bort diskussionen från den kritik som riktas mot en själv.

– Till exempel om diskussionen handlar om rasistiska uttalanden, kan det vara ett sätt att skapa en sorts metadiskussion om något annat i stället, säger Stenberg-Sirén.

Ett annat mål är att måla upp en bild av medier som en fiende, som motarbetar den egna agendan, tillägger hon.

Jenny Stenberg-Sirén.
Bildtext – Att skylla på medier eller andra aktörer, kan vara ett sätt att ta bort uppmärksamheten från en själv, säger Jenny Stenberg-Sirén, universitetslektor i journalistik.
Bild: Christa Liukas/Helsingfors universitet

Det är viktigt att vara kritisk mot media, säger Stenberg-Sirén, men att direkt skylla på medier och framföra medier som en fiende, är ett sätt att misskreditera medier, säger hon.

Då handlar det om andra bakomliggande mål, än att ifrågasätta.

Inget är så polariserande som vaga anklagelser

Mats Bergman, bitrände professor i journalistik

Mats Bergman, bitrände professor i journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, håller med om mediekritikens viktiga roll. Men, då ska det vara tydligt vem och vad den riktas mot.

– I Rydmans uttalanden finns det flera saker som är uppenbart problematiska. Det som är det mest problematiska är det vaga sättet som han uttrycker sina allvarliga anklagelser på.

Det lämnar ett visst spelrum att ta tillbaka vad man sagt, tillägger han.

– Politiker ska utöva saklig kritik. Men vaga associationer är inte ett bra sätt att gå tillväga. Det finns inget som är så polariserande som det, säger Bergman.

”Diskussionen är inte slut här”, säger forskare

Rydman jämförde de icke namngivna som han anklagar för att sprida konspirationsteorier med Johan Bäckman. Johan Bäckman är samhällsvetare och docent, känd för sina pro-ryska kommentarer, och dömdes av högsta domstolen till villkorligt fängelse för att ha trakasserat journalisten Jessikka Aro. I måndagens medieframträdande nämnde Rydman Bäckman flera gånger.

Mats Bergman tror att det här var ett medvetet val.

– I regeringsprogrammet finns det en del som handlar om att bekämpa desinformation. Den här delen brukar man också kalla för ”Johan Bäckman-klausulen”.

Bergman tror att Rydman nämnde Johan Bäckman för att antyda att medier sprider desinformation. Han tror också att det kan vara ett sätt att sammankoppla mediediskussioner och konspirationsteorier.

– Jag är säker på att den här diskussionen inte tar slut här. Det var hårda anklagelser som Rydman kom med i måndags.

Diskussion om artikeln