Expert om spannmålsavtalet som Ryssland sa upp: Effekten på marknaden tros bli mindre än när kriget bröt ut
Fartygen som levererat spannmål från ukrainska till turkiska hamnar i snart ett år står stilla efter att spannmålsavtalet slutade gälla natten mellan måndag och tisdag.
På tisdag förmiddag rådde ett lugn i de ukrainska hamnarna Odessa, Tjornomorsk och Juzjnyj, enligt sajten Marinetraffic.com.
De ukrainska spannmålsleveranserna, som fraktats med fartyg från hamnarna i snart ett år, fick ett abrupt slut på måndagen. Detta efter att Kreml meddelade att Ryssland inte förlänger spannmålsavtalet, som sett till att spannmålsfartyg fått fri passage genom Svarta havet.
Konsekvenser för världens livsmedelsförsörjning
Rysslands besked att inte förlänga spannmålsavtalet med Ukraina kommer att få konsekvenser för livsmedelsförsörjningen i världen.
– Om spannmålsavtalet inte förlängs blir det dyrare för Ukraina att sälja spannmål, säger Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Direkt efter beskedet steg vetepriserna på världsmarknaden en aning.
– Om vi tittar på Paris, vår närmaste handelsplats för vete, så steg priset med mindre än en euro per ton, vilket är mindre än en stigning på en procent. Det verkar som om beskedet var väntat av dem som handlar där och till stor del redan tagits hänsyn till i priset, säger Jansson.
Han uppskattar att priset på vete kan komma att stiga med upp till fem procent om Ryssland inte återgår till spannmålsavtalet.
– Vid krigsutbrottet gjordes ganska detaljerade beräkningar på vilken effekt det skulle få på världshandeln om hälften av Ukrainas export skulle försvinna. Då kom vi fram till att priset skulle gå upp med fem till tio procent, säger Jansson.
– I det här nya scenariot handlar det om en mindre mängd spannmål som påverkas, så en kvalificerad gissning är att effekten ligger runt fem procent.
Fattigaste länderna drabbas mest
Det är i synnerhet de fattigaste länderna i världen, som till stor del importerar ukrainska spannmål, som kommer att drabbas om spannmålsavtalet inte förlängs.
– Om man tittar på hela världens matförsörjning så är Ukrainas produktion mindre viktig. De står för drygt en och en halv procent av vetet som odlas i världen. Men en stor del av deras produktion går på export, medan andra stora producenter producerar för den egna marknaden. Det är det som gör att priset kan tänkas bli högre i länderna som importerar mycket från Ukraina, säger Jansson.
Många länder i exempelvis norra Afrika köper Ukrainas spannmål och det är också utvecklingsländer som Egypten och Nigeria, samt torkdrabbade länder som Kenya och Somalia, som drabbas mest.
För människor som redan lever på marginalen kan också en liten höjning av råvarupriset göra det svårare att få mat för dagen.
– Det finns redan i dag svält i stora delar av världen. Prishöjningen på vete gör ju att det blir värre.
Bättre situation än för ett år sedan
Jansson påpekar samtidigt att situationen är bättre än när kriget i Ukraina bröt ut.
– Då gick en väldigt stor del av Ukrainas export via Svarta havet. Sedan dess har man förenklat transporten av spannmål landvägen via Europa och det är ganska stora volymer som fraktas den vägen, även om det kostar lite mera.
Jansson tror inte heller att matpriserna i Norden kommer att påverkas i någon större utsträckning även om spannmålsavtalet inte förlängs.
– Det här säger jag av tre skäl. När vi såg kraftiga prisökningar i matbutikerna för ett och ett halvt år sedan berodde det på flera faktorer som samspelade, till exempel högre energipriser och högre handelsgödselpriser, flaskhalsar i transportkedjan efter pandemin och sedan dessutom leveransproblem för att Ukraina inte kunde säljas sin produktion.
Nu kommer priserna inte påverkas av faktorer såsom höga energipriser och flaskhalsar i transportkedjan. Men Jansson lyfter samtidigt att det finns andra faktorer som kan komma att påverka världsmarknadspriserna, till exempel hur skördarna runtom i världen blir.
– En ytterligare faktor är hur världen reagerar på att avtalet inte förlängs. Politikens svar i olika länder kan förstärka eller mildra effekterna av det här. Effekterna kan till exempel förstärkas om länder inför olika export- eller handelshinder.
Ryssland: Huvudmålet med affären har inte genomförts
Enligt Kreml har Ryssland valt att inte förlänga spannmålsavtalet eftersom de delar som rör Ryssland inte har uppfyllts.
– Ryssland kommer att återgå till avtalet så fort den delen som gäller Ryssland är uppfylld, sade Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov under en presskonferens.
Det här tros handla om att Moskva vill att den ryska exporten av spannmål och gödningsmedel ska underlättas ytterligare. Ett krav som Ryssland framfört är att man vill ha tillgång till vissa mekanismer för internationella betalningar, något som inte är möjligt i nuläget på grund av sanktionerna mot landet.
Men enligt ett meddelande från Kreml handlar det också om att man anser att spannmål inte levererats till fattiga länder i tillräckligt stor utsträckning.
”Huvudmålet med affären, nämligen leverans av spannmål till länder i nöd, inklusive på den afrikanska kontinenten, har inte genomförts”, sade Putin enligt The Guardian.
Men Jansson påpekar att Ukraina säljer spannmål på samma villkor som andra länder i världen.
– De säljer ju till den som den som betalar. Man hittar en köpare och upprättar kontrakt. Man har inte i första hand sett det här som något slags bistånd, utan som en viktig inkomstkälla för Ukraina.