Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bruten spannmålsexport från Ukraina drabbar också Finland – men inte i så stor utsträckning

Yleiskuva. Puimuri kerää vehnää pellolla.
Bildtext I Finland har vi en ganska bra situation gällande det spannmål som produceras, och har också byggt upp säkerhetslager.
Bild: Antolii Stepanov / Lehtikuva

Spannmålsleveranserna från ”världens brödkorg” Ukraina via Svarta havet hotas nu igen av Ryssland. Konsekvenserna för Finlands del tros ändå inte bli stora.

Max Schulman, spannmålsombudsman på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, har ett lugnande besked för alla som blivit oroliga för hur Finland kommer att påverkas av att Ryssland valt att inte förlänga spannmålsavtalet med Ukraina.

– Vi påverkas inte direkt, utan mer indirekt ifall världsmarknadspriserna börjar stiga. Då får vi kanske en känning via det.

Överlag är Finland inte särskilt beroende av spannmålsimport från Ukraina. Tvärtom så är vi självförsörjande på de flesta spannmålen med ett överskott under normala år, säger Schulman.

– Från Ukraina har lite majs har hämtats in när vi har fått en sämre skörd själva, och en del proteinfoder till husdjurssektorn. Men vi är inte så beroende annat än när det gäller prisbildningen som också syns här.

Max Schulman, spannmålsombudsman MTK
Bildtext Enligt MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman så har världsmarknaden redan ett tag förberett sig på ökad osäkerhet kring exporten av spannmål från Ukraina i samband med skördetiden.
Bild: Axel Rappe / Yle

När det gäller prishöjningar tror Schulman inte att det kommer att kännas av förrän mot slutet av året.

– Vi kommer ju nu i Finland in i vår egen skördetid då vi skördar vår egen spannmål från åkrarna. Det betyder att det är det som i första hand används. En del av priserna är också redan fastslagna. Men sedan när vi kommer mot årsskiftet så syns det garanterat på det sättet att en del partier av spannmål har köpts in till ett högre pris. Jag tror inte att vi kommer att få en stor känning, men när och om den kommer så händer det efter årsskiftet.

Till vintern kan köttet bli dyrare

I butikshyllorna rör det sig i så fall om produkter som solrosolja och rapsolja som kan bli dyrare, fortsätter Schulman. Också andra spannmålsprodukter som mjöl och bröd kan drabbas, men det är i så fall fråga om små prishöjningar.

Aningen tydligare kan prisökningen bli för köttprodukter, eftersom eftersom stora mängder spannmål används som foder i köttindustrin. Så det kan alltså hända att priset på köttprodukterna börjar stiga och att det är där som det känns av mest i plånboken. Hur det kommer att gå vet vi bättre efter den inhemska skördesäsongen.

– Just nu ser det inte så värst bra ut, det har varit torrt i år och v i förväntar oss att det blir en mindre skörd, men lager finns. Och inte tar ju allt spannmål i världen slut på grund av det här, utan det är fråga om ett logistikproblem. Men i EU och norra halvklotet överlag så ser det inte så värst bra ut med spannmålsskörden, vilket också kan föra med sig prishöjningar, säger Schulman.

Kauranjyviä miehen käsissä.
Bildtext Finland är världens nordligaste spannmålsproudcerande land som har en export av spannmål till världsmarknaden, bl.a. havre och en del korn, säger Max Schulman vid MTK. Det som vi har det lite sämre med är proteingrödorna som bönor och ärter samt oljeväxtkross. Det här hämtas för det mesta in från EU och före kriget också en del från Ukraina och Svartahavsområdet.
Bild: Sanna Savela / Yle

Enligt Schulman har vi en bra lagringskapacitet för spannmål i Finland, som också utnyttjas till fullo.

– Så sist och slutligen så har vi en ganska bra situation när det gäller spannmål då vi har säkerhetslager. Vi är det enda EU-landet som aktivt har byggt upp ett sådant här system. Nu funderar många andra EU-länder på att börja bygga upp liknande lager.

Ger en känga till EU

Schulman menar att EU borde ha tagit ett starkare grepp om situationen med transport till och från Ukraina under det senaste året och exempelvis satsat på att se till att Donaus nordliga kanal kunde utnyttjas bättre och att bygga ut järnvägslinjerna till de polska hamnarna. Sedan borde EU också ha sett till att det finns lagringsutrymmen som att ta emot det spannmål som kommer från Ukraina.

– Här tror jag att EU har missat lite under det senaste året då de borde ha varit mer proaktiva.

Diskussion om artikeln