Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förening slår larm: Finländare extra intresserade av bildmaterial som visar sadistiska, sexuella övergrepp mot barn

Kuva nallekarhusta.
Bildtext Barn som utsätts för sexuella övergrepp får men för livet.
Bild: Rawf8 / Alamy/All Over Press

En ny undersökning visar att finländare sticker ut i statistiken över personer som tittar på material där barn utsätts för övergrepp. Materialet kallas för CSAM (child sexual abuse material) och det är ett brott att titta på det.

Enkäten är gjord på det anonyma nätet dark web, där man kan surfa utan att avslöja sin identitet.

Förfrågningen besvarades av 24 000 anonyma CSAM-användare världen över. 165 personer har svarat på enkäten på finska, och antas vara finländare.

Matilda Sandvik, barnrättsspecialist på Skydda Barn rf, säger det är ett brott att titta på material som visar övergrepp mot barn, och att de som använder sådant här material ofta går vidare och kontaktar barn direkt över nätet.

Någon skriver med hjälp av en bärbar dator.
Bildtext På Dark Web är användaren anonym.
Bild: Wietse Michiels / AOP

Finländarna tycks gilla rått och sadistiskt bildmaterial

De finländare som svarade på enkäten på dark web uppgav att de gillar råare och mer sadistiskt bildmaterial. Här skiljer sig finländarna från personer som svarat på andra språk än finska. 35 procent av finländarna föredrog sadistiskt bildmaterial, medan 25 procent av de övriga språkgrupperna gjorde det.

Bildmaterial som sänds i realtid, det vill säga direktstreamar, föredrogs också bland finländarna. 29 procent vill se pojkar mellan 4 och 13 år, 45 procent flickor i samma ålder.

– Vi kan inte säga vad det här beror på, bara konstatera att det är så.

Matilda Sandvik konstaterar att en person som använder övergreppsmaterial lätt övergår till att kontakta barn direkt över nätet. Också här sticker finländarna ut: 49 procent av finländarna säger att de alltid, ofta eller åtminstone regelbundet tar kontakt med barn på exempelvis chattar, efter att ha tittat på CSAM-material.

lähikuva kännykästä ja sormista
Bildtext Inte ovanligt att barnen kontaktas direkt via nätet.
Bild: AOP

Konsekvenser för hela livet

Om en person som barn utsätts för sexuellt våld påverkar det hela livet på ett negativt sätt.

Skydda Barn rf har via annan forskning tagit del av information direkt från vuxna som blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

95 procent uppger att de har haft långvariga negativa konsekvenser, inklusive psykiska problem, somatiska symptom och utmaningar på det sociala planet. Hälften säger att de har haft svårt att studera och arbeta som en följd av barndomens upplevelser.

Sexuella övergrepp som sker via nätet kan vara lika allvarliga och traumatiserande för barnet som ett fysiskt sexuellt övergrepp, säger föreningen Skydda Barn.

Viktigt att komma åt materialet

Föreningen konstaterar att det är alltför lätt att hitta CSAM-material på webben – inte bara på dark web utan också på den icke-anonyma sidan. Materialet leder ofta till andra former av sexuell brottslighet mot barn.

Därför är det enligt föreningen oerhört viktigt att man lagstiftningsvägen skapar verktyg för att komma åt materialet.

– Det finns redan tekniska lösningar för att stoppa materialet, men det krävs lagstiftning, säger Matilda Sandvik.