Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elavtalen är nu billigare än på flera år – flera bolag erbjuder lägre priser om du sparar el under pristopparna

Uppdaterad 21.07.2023 13:19.
Elförbrukningsstatistik på en datorskärm
Bild: Antti Haavisto / Yle

Elpriserna sköt i höjden under hösten 2022, och flera elbolag begränsade sitt utbud på elavtal. Jämfört med vintern är elavtalen förmånligare nu.

Under hösten och vintern 2022 var det många som kämpade med ökande elkostnader och många beslöt sig för att skriva på tidsbundna elavtal. Den samnordiska elbörsen Nordpools statistik visar att börspriset för el började stadigt öka från och med oktober 2022.

Många elbolag minskade då på utbudet av elavtal på grund av osäkerheten på elmarknaden.

Eetu Rajalehto, expert på riskhantering på Vasa Elektriska, berättar att de till exempel inte alls erbjöd visstidsavtal under förra hösten och vintern.

– Vi erbjöd inte visstidsavtal under förra vintern överhuvudtaget. Prisnivån var så pass hög att vi bestämde oss för att vänta att den stabiliseras, och sen öppna upp det alternativet igen.

Graf som visar elpriser på olika elbolag
Bildtext Prisjämförelse mellan ett urval av stora elbolag i Finland. Åbo Energi erbjuder inte tvåårskontrakt, priset för ett år är

Nu erbjuder Vasa Elektriska visstidsavtal igen för både 12 och 24 månader. Dessa kostar 12,68 respektive 11,90 cent per kilowattimme, och säljs till fast pris. Tillsvidareavtal på Vasa Elektriska kostar 11,85 c/kWh, och om man köper det i form av vindel har det som pris 12,30 c/kWh.

Tillsvidareavtal tenderar ofta att justeras ett par gånger om året, eftersom det följer marknadsprisutvecklingen på el. Till exempel Vasa Elektriska justerar sina tillsvidareavtal fyra gånger om året.

Också andra elbolag låste tillfälligt vissa avtal under hösten och vintern.

Hanna Palenius, ansvarig konsumentchef på Helen, skriver i ett e-postmeddelande till Svenska Yle att Helen till exempel inte erbjöd tillsvidareavtal då priserna var som högst.

Nu har Helen ett brett sortiment av elavtal. Ett tvåårigt avtal med förbrukningsinverkan kostar nu 8,83 c/kWh. Enligt Palenius kostade samma avtal ännu i början av året 19,8 c/kWh.

Fortum i sin tur erbjuder visstidsavtal för både fast pris och med förbrukningsinverkan. Till fast pris kostar avtalet 11,80 c/kWh och med förbrukningsinverkan är priset 10,27 c/kWh. Båda av dessa gäller för 24 månader. Tillsvidareavtalet hos Fortum bekostar 15,98 c/kWh.

Förbrukningsverkan

Dessutom erbjuder elbolag ofta även avtal där priset är avskiljt från ens verkliga elanvändning. Då betalar man varje månad ett visst pris, oftast upp till en viss elanvändningsnivå.

Till exempel Vattenfall erbjuder ett avtal där man betalar 39,90 euro i månaden, och om förbrukningen överskrider 208 kWh per månad så betalar man en extra avgift per kilowattimme.

En historisk dag på elmarknaden

Asta Sihvonen-Punkka som är vice verkställande direktör på stamnätsbolaget Fingrid uppfattar söndagen den 17 juli 2023 som en historisk dag för elmarknaden. Det nordiska medeltalet för elpriset sjönk ner till -6 cent per kWh på söndagen. Nu är det ett annat läge på elmarknaden jämfört med det senaste årets sista kvartal.

Skärmdump på elbörsen Nordpools statistik över en jämförelse mellan åren 2022 och 2023 elbörspriser
Bildtext Från elbörsen Nordpool kan man se hur elpriset har växlat. Grafen visar vad veckomedeltalet på börspriset för el varit under 2022 och 2023.
Bild: Katariina Hintsanen / Yle

Enligt Sihvonen-Punkka har elens prissänkning orsakats av flera faktorer. Bland annat vattentillgångarna är på god nivå, speciellt i Sverige och Norge. Dessutom finns det rikligt med naturgas i Europa och priset på det har minskat. Sihvonen-Punkka understryker att Finland är en del av den europeiska elmarknaden och att vi påverkas av förändringar som sker där.

Ytterligare nämner Sihvonen-Punkka att konsumtionen av el kan vara mindre nu under sommaren, då många är på semester. På sommaren har vi även bättre tillgång till solenergi.

Ett nytt fenomen som uppmärksammas av Sihvonen-Punkka är att de förmånligaste priserna med tanke på elanvändning nu infinner sig i mitten av dagen.

Hösten kommer snabbt och antagligen är det flera som undrar ifall turbulensen på elmarknaden kan upprepa sig. Tidigare rapporterade Svenska Yle om att experter förutspår att mardrömsvintern i fråga om elpriser inte kommer att upprepa sig.

Rajalehto är själv osäker på vad som kommer att hända på elmarknaden.

– Det är alltid svårt att förutspå framtidens prisnivå. För tillfället ser vi det ändå inte som sannolikt att en prisrally i samma skala skulle upprepa sig. Däremot är det typiskt att konsumtionen av el ökar närmare vintern. Då måste man möjligen utnyttja dyrare bränslen för elproduktionen, och det märks igen i elpriset.