Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lönestrulet kan ha skadat Helsingfors rykte som arbetsgivare – sjukskötare vågade inte ta emot jobb

Sivuprofiili miehestä, jolla on aurinkolasit päässä.
Bildtext Kalle Reijonen erbjöds ett jobb som sjukskötare, men han ville inte ta emot det på grund av rädsla för att det skulle bli problem med löneutbetalningen.
Bild: Juliette-Rose Kassim-Reijonen

Staden har gjort en intern utredning om sitt rykte som arbetsgivare, och de långvariga problem med löneutbetalningar sticker ut bland svaren. Yle har träffat en sjukskötare som skulle ha tagit emot ett jobb i Helsingfors, men riskerna kändes onödigt stora.

De omständliga problem med löneutbetalningar som staden har haft, kan ha påverkat hurdan arbetsgivare staden anses vara.

Staden har gjort en intern utredning om sitt rykte som arbetsgivare, och lönestrulet sticker ut bland svaren.

En del har låtit bli att söka eller ta emot jobb på grund av riskerna. Ett exempel på det här är Kalle Reijonen, som berättar för Yle Uutiset hur han resonerat kring att söka jobb i Helsingfors.

Reijonen bor några timmar ifrån Helsingfors. Han sökte i början av juni ett visstidsjobb som digital sjukskötare på Helsingfors stad, eftersom han utöver att jobba inom den privata sektorn ville pröva på att jobba med digital vård på den offentliga sidan.

– För jobbets skull var jag redo att resa till Helsingfors och ordna vardagen så att jag kan jobba i Helsingfors några dagar i veckan.

– Jag har följt med lönestrulet, men ville testa. Då jag sökte visste jag inte om problemen hade fortsatt.

Det är helt klart att det är viktigt att få tillbaka arbetstagares och arbetssökandenas tillit

Tarja Näkki från stadens personalavdelning

Efter att ha följt med nyheter om att det fortfarande finns problem med löneutbetalningen valde Reijonen att tacka nej till jobbet.

– Jag vågade inte ta emot jobbet, för jag ville inte ta risken. Löneutbetalning är något som måste fungera.

För Reijonen kändes det alltför osäkert att inte veta om lönen skulle komma in på kontot som den ska, eftersom hans arbetsresor är långa och kostnaderna för dem är höga.

Om problemen åtgärdas kan han tänka sig att söka jobb inom Helsingfors stad i framtiden.

Oklart hur många har tackat nej

Chefen för personalavdelningen vid Helsingfors stad, Tarja Näkki, vet inte om fler som har sökt jobb vid staden har tackat nej till jobbet på grund av kaoset med utbetalningen av löner.

Hon tror att det finns fler sådana fall, och säger att oron över löneutbetalning är mänsklig.

– Det är helt klart att det är viktigt att få tillbaka arbetstagares och arbetssökandenas tillit till att lönen betalas i tid, säger hon.

Löneutbetalningen bättre nu i juli

Staden har haft problem med att betala ut löner speciellt inom de stora verksamhetsområdena, såsom social- och hälsovård och inom utbildning och fostran.

En del löntagare har till exempel fått in fel summa på kontot. För andra har lönen inte över huvud taget kommit in på kontot i rätt tid.

De senaste månaderna har löneutbetalningen fungerat bättre.

Nu strular det med ungefär 1 procent av betalningarna. En månad sen var det krångel med 9 procent av utbetalningarna.

Artikeln är en förkortning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Kalle Reijonen sai sairaanhoitajan pestin Helsingistä, mutta ei uskaltanut ottaa työtä vastaan kaupungin palkanmaksun ongelmien takia, skriven av Anna Horppu 19.7.2023.