Yle Sporten sänder: Färska EM-medaljören Helander byter sträcka då GP-turnén når Villmanstrand – trestegshopparna Salminen och Lipsanen är tillbaka

Friidrottens GP-serie fortsätter i Villmanstrand. I hetluften är såväl färska medaljörer från U23-EM som inhemska toppar, varav en del är i toppform och en del på väg tillbaka efter motigare perioder.
En ny GP-afton i friidrottens tecken väntar ikväll, nu i Villmanstrand. Det här kort efter den makalösa urladdning, den glada räcka av delikata prestationer, som U23-EM i Esbo kom att bli.
Allt det förträffliga, som de unga från fyrtiotalet länder – inte minst från Finland – visade upp är alltså väldigt färskt. Något som också innebär att få av de yngre är med på Kimpinen. Ändå ser startlistorna inte på något sätt glesa eller trista ut. Villmanstrand håller sin nivå.
Kemppinen går för nytt personbästa
Som på 100 meter, både för herrar och damer. Samuli Samuelsson är redo igen för ett högklassigt lopp. Äntligen blir det igen ett möte med den nordkarelska sprintkanonen Santeri Örn.
Lotta Kemppinen löpte rysligt fort i Uleåborg nyss men vinden var alltför stark. På Kimpinen i Villmanstrand blir det ett nytt försök. För motståndet står finländska och danska sprinterlöpare. Den nu aktuella utmaningen är att sänka personrekordet 11,33.
Juni månad gav två nordiska nationsrekord på 100 meter inom bara några dagar. Båda, såväl det svenska som det nya finska, löptes i Finland. I Åbo respektive Kuortane. Det börjar vara dags att notera de nordiska ländernas rekordsiffror i grenen.
De nordiska nationsrekorden på 100 meter för herrar är: Samuli Samuelsson FIN 10,12 (2023), Henrik Larsson SWE 10,17 (2023), Jaysuma Saidy Ndure NOR 9,99 (2011), Kojo Musah DEN 10,17 (2021) och Ari Bragi Kárason ISL 10,51 (2017).
På 100 meter damer är nationsrekorden på 100 meter: Helinä Marjamaa FIN 11,13 (1983), Linda Haglund SWE 11,16 (1980), Ezinne Okparaebo NOR 11,10 (2012), Astrid Glenner-Frandsen DEN 11,39 (2019) och Sunna Gestsdóttir ISL 11,63 (2004).
1500 meter är en av kvällens höjdare
En färsk finländsk EM-medaljör är med ikväll. Eemil Helander, silvermedaljör på 5 000 meter, löper 1 500. En numera så bekant medeldistansarduo möter honom. Joonas Rinne och även Santtu Heikkinen är på startstrecket igen.
Åtminstone personrekorden ska igen ryka. Svenska Samuel Pihlström, bronsmedaljör i grenen i Esbo, är på banan, liksom också starka australiensare. Ett strålande lopp är att vänta.
Reetta Hurske är igen på plats och redo för snabba lopp. Startfältet är digert men några andra av de bästa finländska damerna löper inte kort häck ikväll. Hurske kommer ännu att tävla en gång, i Madrid, före Kalevaspelen som går om en dryg vecka.
Tillbaka efter att ha tagit ny sats är också den finländska släggrekordhållaren Krista Tervo. Hon har i år fått vänta på sin säkerhet och de lyckade långa kasten. Den norska rekorddamen Beatrice Nedberge Llano matchar Tervo.
Hemmatävling för sydkarelska toppar
Grenar som herrar 400 meter och längd har kompakta startfält och kan ge vassa resultat. I Villmanstrand väntar friidrottsfolket med spänning på de grenarna, men i hög grad också på hur några av de lokala stjärnorna kommer att få till det.
Det handlar om Senni Salminen, Simo Lipsanen och Kristiina Halonen, samtliga sydkarelare. Senni Salminens återvändande till trestegsbanorna kommer att hälsas med försiktig optimism. Det bästa vore i varje fall om hon helt enkelt lyckas göra någonting som känns såväl tryggt som bra.
Simo Lipsanen, trestegsgiganten från Nuijamaa, är hel och hyggligt vältränad igen. Nya problem, nu i fotbladet, uppstod i våras, men nu startar säsongen för honom. Rankningspoäng har han inte kunnat skaffa sig på länge, så stortävlingsmässigt är det nog EM- och OS-säsongen 2024 som gäller.
Kristiina Halonen, som ifjol gjorde både EM och VM på 400 m häck, verkar vara på väg mot sin bästa form och kommer förmodligen att gå en stilfull och jämn kamp med Hilla Uusimäki, som igen nosar på de stora mästerskapen. Båda två har gjort aningen över 57 sekunder i sommar.
GP i Villmanstrand, på Arenan kl. 17.30–21.15 och i TV2 kl. 18.30–21.05. Leif Lampenius refererar på svenska.