Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bostadsmarknaden i Raseborg är i en svacka men det finns ett område som lockar köpare

Uppdaterad 24.07.2023 10:38.
Försäljningsskylt
Bildtext Fritidsboenden som kommer till salu säljs omedelbart, säger fastighetsmäklare.
Bild: Eva Hällsten / Yle

Våningshuslägenheter i Karis och fritidshus attraherar bostadsköpare men annars ser statistiken negativ ut.

Yles sökmaskin för bostadspriser visar att kvadratmeterpriset har ökat med 4,9 procent och försäljningstiden nästan halverats i Raseborg.

Statistiken är hämtad från Centralförbundet för fastighetsförmedling och Yle har jämfört de tre första månaderna från åren 2022 och 2023 med varandra.

– Det är endast kvadratmeterpris för flervåningshus och radhus som visar grönt, alltså plus. Resten är på minus, säger fastighetsmäklaren Sebastian Karjalainen på Sb-hem i Raseborg.

Det såldes bara hälften så många lägenheter i Raseborg i början av 2023 som i början av 2022. Ändå visar statistik från Centralförbundet för fastighetsförmedling att kvadratmeterpriset för flervåningshus i Raseborg gått upp med 6,23 procent.

– Det här tyder på att det sålts värdefullare bostäder, vilket gör medeltalet för kvadratmeterpriset positivt, berättar Karjalainen.

Man står vid ett bord
Bildtext Fastighetsmäklaren Sebastian Karjalainen har märkt förändringar på bostadsmarknaden.
Bild: Eva Hällsten / Yle

Det har inte heller skett någon positiv förändring i försäljningstiden om man jämför hela år 2022 med vad som gått åt hittills under år 2023. Enligt Karjalainen har försäljningstiden ökat år 2023 i jämförelse med år 2022, men antalet dagar det tar att sälja en fastighet varierar beroende på objektet.

– Lägenheter i första våningen eller hisshus går ganska snabbt, men tittar vi på småhus så är försäljningstiden längre, säger Karjalainen.

Karis attraherar investerare och distansarbetare

En positiv överraskning i statistiken är att intresset för flervåningshuslägenheter i Karis har ökat och det har sålts fler lägenheter i år än i fjol. Försäljningstiden har minskat radikalt: från 178 dygn till 79 dygn.

– Det kan vara investerare som vill köpa lägenheter för att hyra ut. Sedan finns det människor som tycker det är bekvämt att kunna pendla, säger Sebastian Karjalainen.

Kiinteistönvälittäjä esittelee myynnissä olevaa kerrostaloasuntoa.
Bildtext Kvadratmeterpriset för radhus och höghus i Karis har ökat med 8,5 procent respektive 6,23 procent.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Allt fler jobbar på distans, vilket förbättrar möjligheten att jobba och bo på olika orter. Karis är en av de städer som gynnats av den ökade mängden distansarbetare, menar Karjalainen.

Stugor går åt

För tillfället är det stor efterfrågan på fritidsboende.

– Det är färre stugor till salu men de objekt som kommer så far omedelbart, säger Sebastian Karjalainen.

En orsak till det knappa utbudet på fritidsboenden är att färre personer väljer att sälja i rådande världsläge. Under pandemin köpte många stugor för en saftig summa men nu har fastigheternas värde sjunkit och människor väntar på att läget stabiliseras.

– Många gjorde förhastade beslut. De ville fara någonstans under coronatiden men när man inte kunde resa så valde man att köpa en sommarstuga, säger Karjalainen.

Ett rött hus med vita knutar intill havet. Sensommarväder och mulet.
Bildtext Försäljningen av fritidsboende har sjunkit. Det finns en stor efterfrågan men utbudet är knappt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

För fast boende är efterfrågan stor på en- och tvårummare som är centralt belägna i Ekenäs, Karis och Hangö. Främst efterfrågas lägenheter i första våningen eller i hisshus.

– Det finns många äldre som på något sätt försöker bli av med sina småhus och kollar efter ett bekvämt boende i första våningen för att undvika trappor, förklarar Karjalainen.

Överlag är intresset för fräscha och nyrenoverade lägenheter stort. Många vill flytta in genast efter att de köpt en bostad.

Sänk skatten och locka nya invånare

Karjalainen tycker att Raseborg borde rikta sina blickar mot kommunalskatten. Många som köpte en sommarstuga på landsbygden under coronatiden kunde gå från att vara fritidsboende till möjliga nya invånare.

– Vi borde bara komma ut med hur bra vi har det här, ända från Hangö till Ingå, säger Karjalainen.

Han tillägger att vi har vackra naturområden och mycket fritidssysselsättning. Det finns butiker och när näthandeln blir allt vanligare har det ingen skillnad var du bor.

– Många av dem med stuga i Raseborg är högavlönade som jobbar innanför ring III och vi borde locka dem hit. Skatten är en sak.