Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bränslepriserna stoppar inte båtsemestern: “Vi försöker låta bli att tänka på det”

Uppdaterad 25.07.2023 11:25.
En person står på en brygga.
Bildtext I Östersjö Port i Hangö är de nöjda över hur sommaren har gått och hoppas ännu på två livliga veckor, säger hamnkapten Ted Rosenström.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Båtsäsongen i Västnyland har varit stabil i sommar. Möjligheten att kunna resa utomlands märks i den minskade båttrafiken. Ändå verkar inte båtfolket låta de höga bränslepriserna förstöra båtsemestern.

Christoffer Sundberg och sonen Edward Sundberg har just stigit i land i Ekenäs gästhamn. De är på väg in till centrum för att äta.

Sommarens båtsemester är i full gång och familjen Sundberg har redan hunnit besöka Hangö, Högsåra innan Ekenäs. Christoffer Sundberg berättar att det faktiskt är ett litet extra besök i Ekenäs, eftersom hans andra son Arthur Sundberg för tillfället gör sin militärtjänstgöring i Dragsvik.

– Vi lämnade av honom här i går kväll och så tog han en elskoter till Dragsvik. Nu funderar vi vart vi ska åka till näst, säger Christoffer Sundberg.

Två personer står med solglasögon framför segelbåtar.
Bildtext Edward och Christoffer Sundberg anlände till Ekenäs dagen innan. Nu är de på väg in till centrum för att hitta någonstans att äta lunch.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Edward Sundberg berättar att familjen brukar ta det lugnt, njuta av semestern och äta något gott när de kommer till en ny hamn.

– Oftast är vi ganska trötta när vi har åkt långa vägar så vi tar det lugnt en stund innan vi går och äter. Om vi sedan orkar så kanske vi promenerar lite omkring.

De höga bränslepriserna stoppar inte familjen Sundbergs båtsemester. Christoffer Sundberg berättar att de skaffade båten förra sommaren då priserna var skyhöga. Han tycker allt i jämförelse med det är överkomligt och de tänker inte låta båtresan påverkas av priserna.

– Säsongen är så kort, det är en del av vår semester och vi brukar få familjen samlad så vi försöker låta bli att tänka på det, säger han.

En hamn med båtar.
Bildtext Östersjö Port har haft en jämn fördelning mellan motor- och segelbåtar i hamnen den här sommaren.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Båtlivet är ganska nytt för familjen och de tycker att det kan vara lite knepigt att försöka ta reda på vad som händer i området de kommer till. Christoffer Sundberg tycker att gästhamnar borde ha en evenemangskalender med veckans program någonstans i hamnen.

– Man väljer hamn lite apropå. Vi försöker planera på ett ungefär, men man vet ju inte alltid vart man åker och då kan man ju inte veta på förhand vad som händer, säger Christoffer Sundberg.

Han tillägger att en evenemangskalender skulle vara bra även för båtgäster som kommer från andra länder.

Familjen Sundberg har även passat på att besöka det nya konstmuseet Chappe när de är i Ekenäs. De hade hört om konstmuseet via andra medier och visste därför att Chappe finns i Ekenäs.

Personporträtt av en man med keps.
Bildtext Eric Lönnqvist är hamnkapten i Ekenäs gästhamn.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Hamnkaptenen i Ekenäs gästhamn, Eric Lönnqvist, berättar att den vanligaste frågan denna sommar definitivt varit hur man tar sig till Chappe. Andra saker som båtgäster i Ekenäs frågar efter är Raseborgs slott och Dagmarskälla.

– Här i staden fungerar vi lite som en turistguide, säger han.

I Hangö och Barösund gästhamn är de vanligaste frågorna däremot; var finns det bra badstränder eller var kan man spela padel?

Avsaknaden av bokningssystem skapar kaos i Ekenäs gästhamn

I Raseborg är det staden som äger de flesta gäst- och småbåtshamnarna, medan någon annan ansvarar för hamnen. Eric Lönnqvist som är hamnkapten i Ekenäs gästhamn tycker att systemet fungerar till viss del i gästhamnen.

- Hamnen fungerar bra och snurrar på. Allt finns som gästerna behöver, säger han.

Det som däremot inte finns i Ekenäs gästhamn är ett bokningssystem. Eric Lönnqvist tycker att det skulle vara väldigt viktigt med ett tydligt system för hur man bokar en båtplats och vilka bryggor man får förtöja sin båt vid, för att undvika kaos i hamnen.

– Med tanke på att staden äger hela hamnen, så äger de precis alla bryggor och vi har bara vissa bryggor.

– Det här betyder att det blir ett sorts kaos när folk kommer hit och inte vet vilka bryggor som de får ta fast i och så måste de flytta på sig när de tagit fel.

Ekenäs gästhamn från luftren sett.
Bildtext I Ekenäs gästhamn är det svårt för båtgästerna att veta vilka bryggor man får förtöja sin båt vid. Arkivbild.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Eric Lönnqvist förklarar att bokningssystemet är en sak som många frågar efter och att människor inte förstår varför det inte finns.

Det finns planer på att hamnen ska byggas om, och i samband med det önskar Eric Lönnqvist att det skulle införas ett bokningssystem för att underlätta i framtiden.

Han tror att det skulle bli enklare och smidigare om hamnarna skulle ägas av en privatperson eller -företag som verkligen lägger all tid och energi på verksamheten.

– Visst fungerar det också så här, men när det till exempel är problem med elen måste vi ta kontakt med staden för att fixar det. Det tar ju lite mera tid, förklarar Eric Lönnqvist.

Raseborgs stad kommer i år att utreda om stadens gäst- och småbåtshamnar borde bolagiseras.

En person står framför en hamn full av segelbåtar.
Bildtext Hamnkapten Eric Lönnqvist önskar att Ekenäs gästhamn skulle få ett bokningssystem för att undvika kaos.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Bolagiseringsutredningen av gäst- och småbåtshamnar i Raseborg

Bränslepriserna stoppar inte båtsemestern

I Östersjö Port, som är en aktiebaserad hemma- och gästhamn i Hangö, är nästan alla båtplatser upptagna. Hamnkaptenen Ted Rosenström berättar att läget i år ser ganska lika ut som i fjol.

Förra året var Östersjö Port ganska oroliga över hur sommaren skulle se ut på grund av de stigande bränslepriserna. Fastän priserna fortfarande är höga har den här sommaren ändå gått bra och man har inte nämnvärt märkt av en minskning på mängden båtar i hamnen.

– Vi är nöjda över hur många gäster som varit här i år. Vi förväntade oss ganska långt samma som förra året, säger Ted Rosenström.

Ted Rosenström menar att bränslepriset bara påverkar båttrafiken till en viss del. Det som ändå har störst inverkan på hur många båtar som kommer till hamnen är vädret.

Personporträtt av en man som står på en brygga.
Bildtext Östersjö Ports hamnkapten Ted Rosenström hoppas att vädret skulle bli varmare, så att fler skulle åka båt de sista veckorna av sommaren.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

I Barösund gästhamn tog det en stund innan båtsäsongen satte fart ordentligt den här sommaren. Hamnkaptenen Anton Pasanen berättar att läget sett ganska lika ut som i fjol. Det som ändå är anmärkningsvärt är att hamnen haft överraskande mycket båtgäster från andra länder, speciellt Tyskland och Nederländerna.

Vädret för de kommande veckorna ser ut att bli kyligare och blåsigare. Både Anton Pasanen och Ted Rosenström oroar sig för att människor inte vill röra sig lika mycket med båt om väderprognosen håller i sig.

– Semestrarna brukar vara över i slutet av juli och då minskar det, men vi hoppas nog ännu på två livliga veckor, säger Ted Rosenström.

– Förhoppningsvis skulle det vända mot varmare, fortsätter han.

En person stårbakom en disk.
Bildtext Barösund gästhamn har haft överraskande många båtgäster från Tyskland och Nederländerna, berättar hamnkapten Anton Pasanen.
Bild: Anton Pasanen

I Ekenäs hade hamnen i fjol en fem procents minskning på mängden båtar. I år har läget varit ganska lika som året innan, vilket även var det man förväntat sig.

Eric Lönnqvist berättar att man under coronan märkte att mängden båtar ökade väldigt mycket i Ekenäs hamnar. Orsaken till det är antagligen att man inte fick resa utomlands, så människorna hittade ett annat sätt att spendera sin semester på. Nu däremot, när man får resa utomlands normalt igen, är det ingen överraskning att båtarna har börjat minska i hamnarna.

Eric Lönnqvist tror också att det ekonomiska läget i världen spelar en stor roll i hur båttrafiken ser ut. Han håller även med Östersjö Ports hamnkapten Ted Rosenström om att bränslepriserna kan ha ett finger med i spelet också.

– Man vill inte resa så långt. Om man till exempel åker från Helsingfors till Nagu är det en bit. Ekenäs är en hamn som är ganska i mitten, så jag tror inte att vår hamn påverkas av avstånden så mycket, säger Eric Lönnqvist.

Hamnkaptener i Västnyland nöjda med båtsäsongen

8:38

”Med segelbåt använder du sist och slutligen lite bränsle”

Kenneth Konoi och Ninja Lang sitter och njuter av solskenet i sin segelbåt i Östra hamnen i Hangö. Kenneth Konoi brukar vanligtvis segla i en månad, men eftersom det är parets första seglats tillsammans väntar nu bara en två veckors båtresa. Planen är att åka från Hangö till antingen Högsåra eller Helsingholmen och sedan vidare västerut.

Kenneth Konois och Ninja Langs båtsemester har inte alls påverkats av de höga bränslepriserna.

– Med segelbåt så använder du ganska lite bränsle sista slutligen, säger Kenneth Konoi.

Två personer med solglasögon ler.
Bildtext Kenneth Konoi och Ninja Lang är på sin första seglats tillsammans.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Både Ninja Lang och Kenneth Konoi tycker att en gästhamn bara behöver ett ställe där man kan rengöra sig ordentligt.

– För mig räcker det att det är rent och prydligt. Det är också kul om det finns dusch och dass, säger Ninja Lang.

Kenneth Konoi berättar att han till 80 procent ändå försöker vara i naturhamnar. Han kommer bara till gästhamnar om vädret blir dåligt eller man behöver handla.

– En butik någonstans nära hamnen är också bra, säger han.

Kenneth Konoi och Ninja Lang har inte planerat var de kommer att göra på sina stopp under båtresa, utan de lever mest i nuet och njuter av semestern.

“Säsongen är så kort” – båtgästerna i Västnyland låter inte bränslepriserna påverka sin båtsemester

8:06

25.7.2023 klockan 8.20 kompletterades stycket som handlar om Östersjö Port med uppgiften att det är en aktiebaserad hemma- och gästhamn i Hangö. Stadens gästhamn är Östra hamnen.

Diskussion om artikeln