Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter nytt avslöjande om hundsmuggling: Köp aldrig en hund som saknar papper

Uppdaterad 19.07.2023 17:45.
Två hundar bakom ett stängsel.
Bildtext Viktigt att kolla pappren noga om du köper hund via nätet. Arkivbild.
Bild: Kari Kosonen / Yle

Ett nytt allvarligt fall av olaglig import av hundar har uppdagats i Finland. Hundarna smugglades in i landet av flera olika privatpersoner, hundarna sades vara sällskapsdjur. I kennelkretsar är man upprörd över nyheten.

Bakom operationen står en man i Birkaland. Under åren 2017 till 2022 smugglade han in ett 80-tal hundar från bland annat Ukraina, Ungern, Spanien, Polen, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Mannen kringgick alla krav som gäller kommersiell import av hundar genom att föra in dem i Finland som sällskapshundar. Han misstänks för smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Smuggelhundarna såldes på nätet

Hundarna såldes via olika handelsplatser på webben och sociala medier. Bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen på Tullen uppmanar i ett pressmeddelande finländarna att se upp för hundannonser på nätet.

”Vi vill påminna om att den som köper en hund ska undersöka sällskapsdjurets bakgrund väldigt noggrant. För en hund som förs in från EU-området ska man åtminstone kräva att få se ett veterinärintyg från utgångslandet och vaccinationsuppgifter i sällskapsdjurspasset. Om hunden förts in från ett land utanför EU ska den åtminstone ha ett intyg över en veterinär gränskontroll, dvs. ett s.k. CHED-intyg.”

Lemmikkieläimen passi
Bildtext Pass för sällskapsdjur.
Bild: Tarja Nyyssönen / Yle

Enligt Sinkkonen kan en privatperson göra sig skyldig till olaga befattningstagande med infört gods genom att skaffa sig en hund som förts in olagligt.

Den misstänkte smugglaren ska ha tjänat minst 200 000 euro på verksamheten. Vid en husrannsakan hos mannen beslagtog Tullen ett stort antal hunddokument, bokföringsmaterial, köpeavtal för hundar samt olagligt importerade veterinärmedicinska läkemedel.

Stor risk för smittspridning via hundarna

Inte en enda hund hade haft ett veterinärintyg från utgångslandet (ett så kallat TRACES-intyg) och det hade förekommit felaktiga anteckningar i sällskapsdjurspassen. Brister förekom också i rabiesvaccineringarna och medicineringen mot bandmask.

Det är just för att undvika smittspridning som införselkraven är stränga, säger Sinkkonen.

”Syftet med importkraven är att hindra spridningen av rabies och bandmask i Finland, att ta hand om djurens välbefinnande och säkerställa att skatter betalas. Smuggling av djur är grå ekonomi, som orsakar problem i djurskyddet och ökar risken för djursjukdomar. Djuren lider på grund av den olagliga verksamheten och samhällets utgifter ökar.”

En siberian husky-hund som ylar i ett rum. bredvid hunden syns en hand som håller i en telefon. Kakelväggen i bakgrunden är limegrön.
Bildtext Olagligt införda hundar kan föra sjukdomar vidare.
Bild: Reuters

Nyheten upprör kennelkretsar

Vice ordförande för Vasa kenneldistrikt, Åke Palmunen, är upprörd över nyheten då Svenska Yle ringer upp honom.

– Det är en katastrof. Det är så stora smittorisker då djur importeras olagligt. Det finns många sjukdomar som kan föras vidare, bland annat rabies och mask. Om man tar in en hund ska den vara veterinärgranskad utomlands och den ska vara i karantän i Finland.

Palmunen ger rådet att aldrig köpa en hund vars ursprung inte är klart. Hundens papper kan också vara förfalskade, påminner han.

Bara stickprov bland sällskapshundar

Tullokontrollant stoppar en bil.
Bild: Mostphotos

På frågan om inte enskilda sällskapsdjur kollas vid gränsen säger Palmunen så här:

– Tullen har inte resurser att kolla alla sällskapshundar, det finns massor av hundar som reser som sällskapsdjur över gränserna. Jag har själv en jakthund och jagar ofta i Sverige. Bara en gång under alla år som jag har jagat har Tullen bett om att få kontrollera pappren på den. Då fågeljakten börjar i Sverige kan det vara 200 hundar på båten, och Tullen gör på sin höjd stickprov.

Åke Palmunen ser däremot inga problem med de organisationer som lagligt tar in hundar i Finland.

– Hundarna som kommer via de här organisationerna är veterinärgranskade och har suttit i karantän, så allt är i ordning.

Livsmedelsverkets checklista för dig som köper sällskapsdjur på webben.