Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kunderna ökar på fastlandet men båtgästerna blir färre i Lovisa gästhamn

Lovisa gästhamn
Bildtext För två år sedan byggde Niclas Mattsson en helt ny kiosk för gästhamnen i Lovisa.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

En stor del av båtgästerna från Tyskland och Sverige försvann i och med coronapandemin. I sommar har de flesta kommit från grannregionerna Kotka och Helsingfors.

Det är en tidig onsdagsmorgon i juli och solen har precis tittat fram bakom molnen.

Nere vid Skeppsbron i Lovisa är det vindstilla och bara ett par enstaka människor passerar förbi. Niclas Mattsson är redan nere vid gästhamnen och förbereder kiosken inför dagen.

– Just nu har vi cirka fyrtio båtar vid bryggan, säger Mattsson.

Han låter inte värst nöjd när han säger det. Han förklarar att det är betydligt färre båtar än i fjol.

Andra gästhamnar har också upplevt samma fenomen men han vet inte orsaken.

– Men förutom mängden båtar är jag jättenöjd med sommaren. Det är nog mer än bra.

Mattsson har fått mera kunder på fastlandet i och med att bostadsmässan arrangeras i närheten. Många kunder använder sig av gångbron och människoströmmen är stabil hela dagen.

På bilden ser man en mann med svart skjorta och keps. I bakgrunden ser man båtar.
Bildtext I fjol hade gästhamnen och Niclas Mattsson ungefär 1 200 till 1 300 båtgäster.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Gäster från andra sidan Finska viken

I fjol hade gästhamnen ungefär 1 200 till 1 300 båtgäster. Mattsson tror att antalet just nu ligger vid cirka 500 eller 600. Han säger att det är färre än i fjol.

Men även om båtgästerna är färre i år har antalet nätter en besökare övernattar ökat. Mattsson tror att det beror på att utbudet i staden är större i sommar. Båtgästerna hinner inte se allting på en dag.

En stor del av båtgästerna från Tyskland och Sverige försvann i och med coronapandemin. I sommar har de flesta kommit från grannregionerna Kotka och Helsingfors, men också några gäster från Estland har övernattat vid bryggan.

För två år sedan byggde Mattsson en helt ny kiosk. Den gamla revs och ovanpå byggdes ytterligare en uteservering. Än så länge är Mattsson nöjd med både kiosken och utbudet.

– Kunderna önskar förstås att allting är i skick, fungerar och att betjäningen löper smidigt och bra. Just nu finns det ingenting jag vill utveckla.