Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fladdermöss ringmärks på fastlandet – expert: ”Vi vill veta var de rör sig sommartid”

Uppdaterad 23.07.2023 12:28.
En fladdermus hålls i en handske. Den har öppet gap och är ringmärkt på ena vingen.
Bildtext En fladdermus som ringmärkts vid Niclas Fritzéns gård i Sundom, Vasa. Det är av sorten mustaschfladdermus.
Bild: Niclas Fritzén

De fladdermöss som finns på Valsörarna på hösten byter bosättning sommartid. För att lokalisera var de rör sig under sommaren efterlyser biologen Niclas Fritzén personer som har fladdermöss på sina gårdar.

Om man nattetid hör ett knastrande ljud från vindsvåningen eller råkar skymta en mörk varelse som fladdrar förbi längs husknutarna finns det stor chans att det är fladdermöss som är ute och jagar.

Misstänker man att man har fladdermöss på sin gård kan man nu höra av sig till Niclas Fritzén, chef för Valsörarnas biologiska station. I sommar ringmärker han nämligen fladdermöss i Vasaregionen.

– Vi vill veta var fladdermössen som kommer till Valsörarna på hösten rör sig och förökar sig sommartid, säger Fritzén.

Okänt var de håller till på sommaren

På hösten migrerar stora mängder fladdermöss till Valsörarna för att övervintra bland stenfälten. År 2014 började man ringmärka dem som en del av projektet KvarkenBats.

Men under sommaren finns nästan inga fladdermöss på Valsörarna. Fritzén tror att de flyr därifrån sommartid för att nätterna är för ljusa. Men vart de flyr är okänt.

Hittills har Fritzén varit ute två nätter på fastlandet och lyckats ringmärka en fladdermus på sin egen gård. Det var en mustaschfladdermus och egentligen vill Fritzén lokalisera taigafladdermöss.

– Vi vill alltså lokalisera samma fladdermöss som är på Valsörarna höstetid, och då handlar det främst om taigafladdermöss.

Grynna och stenar i österbottnisk skärgård. Fotot taget på Valsörarna.
Bildtext Under hösten finns fladdermöss på Valsörarna. Totalt har över 500 fladdermöss ringmärkts på området.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Svåra att se

Fladdermöss håller gärna till i mörka byggnader. Till exempel på vinden kan man hitta deras spillning.

– Jag är ute efter stora fladdermuskolonier som förökar sig. Har man såna kan man hitta stora spillningshögar som kommer årligen och ofta på samma område, säger Fritzén.

Den här tiden på året flyger fladdermössen ut för att jaga cirka en timme efter solnedgången och är tillbaka cirka två-tretiden på natten. Fönstret för att se dem är alltså kort.

– Däremot kan man höra deras sociala läte, de har ett knastrande ljud, säger Fritzén.

Harpfälla och ultraljud används för att fånga in dem

Fritzén betonar att man inte ska röra fladdermöss, speciellt inte nu då fågelinfluensa har påträffats hos många fåglar i Österbotten.

– De kan också bära på rabies. Själv är jag vaccinerad och det måste man vara om man hanterar fladdermöss, säger Fritzén.

Och för att ringmärka dem som Fritzén gör, måste man också ha specialtillstånd.

För själva ringmärkningen används en harpfälla och ultraljudsattrap med fladdermusläte som lockar fladdermössen till fällan.

Fladdermössen krockar med fällans nylonsträngar och glider ner i en uppsamlingspåse. Fångsten sker utan att fladdermusen skadas och det räcker att man tittar till fällan med en halv timmes mellanrum.

Man i blå-rutig skjorta ler mot kameran. Han astår bakom en fladdermusfälla och en röd husvägg.
Bildtext Niclas Fritzén står vid harpfällan som ska fånga fladdermössen. Det är en metallställning med långa nylonsträngar som fladdermusen flyger in i. Mest framgång får man om man ställer fällan längs en husvägg.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Viktigt att veta hur de rör sig

Lokalisering av fladdermöss är intressant för att lära känna arterna bättre. Det är nämligen relativt ovanligt att stora mängder fladdermöss färdas över öppet hav till områden som Valsörarna.

– Men de lockas bland annat av Valsörarnas rikliga mängd insekter.

I och med att flera vindkraftverksparker planeras längs kusten är det också viktigt att känna till hur fladdermössen rör sig.

– Fladdermöss som flyger i närheten av vindkraftsverken kan drabbas av lufttrycket och det gör att de faller till marken och dör. På vissa ställen är det här ett stort problem, säger Fritzén.

Man kan höra av sig till Niclas Fritzén om man bor mellan Malax och Vörå/Oravais och misstänker att man har fladdermöss på sin gård. Hans kontaktuppgifter finns på www.oa.fi.