Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åland är ett dyrt resmål för svenskar på grund av den billiga kronan – en planerad momshöjning skulle slå hårt mot turismföretagen

Röda trähus och vita båtar vid en strand.
Bildtext Åland har upplevt fyra exceptionella somrar inom turismen. Den här sommaren skulle vara normal, men så blev det inte. Den billiga kronan har fått svenskarna att hålla sig borta från öriket.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Åland har upplevt fyra exceptionella somrar inom turismen. Den här sommaren skulle vara normal, men så blev det inte. Den billiga kronan har fått svenskarna att hålla sig borta från öriket.

Den exceptionellt billiga kronan lockar semesterfirare till Sverige. Men samtidigt är det nu dyrare att resa från Sverige till Finland.

Det syns tydligt på Åland, där de flesta turisterna har kommit från Sverige. Under normala tider kommer hälften av besökarna till Åland från Sverige och nästan lika många från Finland.

En korthårig man med svart t-skjorta står på en strand.
Bildtext Hubertus von Frenckell, verkställande direktör för Käringsund Resort & Conference.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Närheten till Grisslehamn gör att många svenska turister vanligtvis kommer till Åland via Eckerö.

Hubertus von Frenckell, verkställande direktör för Käringsund Resort & Conference, vet redan att businessen av flera skäl inte kommer att vara särskilt lönsam i sommar.

På grund av kriget i Ukraina har den allmänna prisnivån stigit. Då kronans växelkurs samtidigt är låg är det tydligt att svenskarnas semesterbeteende har förändrats.

– Försäljningen av billiga aktiviteter går jättebra, men de lite dyrare, till exempel vattenjetsafari, säljer inte på samma sätt som för ett par år sedan, beklagar von Frenckell.

En strand med gröna träd, bilar, parasoll och en grå byggnad.
Bildtext Käringsund är ett stort resemål på Eckerö.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Rädsla för momshöjning

Petteri Orpos (Samlingspartiet) nya regering har i sitt program meddelat om en höjning av mervärdesskatten. Inom turismsektorn skulle detta innebära en höjning från 10 % till 14 %.

Turismföretagen på Åland hoppas att det här inte sker.

– Om momsen går upp måste det återspeglas i priserna. Vi kommer att klara det på något sätt, men det kommer inte att vara lätt, säger von Frenckell.

Tiotals bilar står i kö på en röd väg.
Bildtext Fartygen på rutten mellan Eckerö och Grisslehamn är ofta fullbokade.
Bild: Markku Sandell / Yle

Fullbokade fartyg

Ett bekymmer för ålänningarna är att passagerarfartygens kapacitet i de åländska vattnen har minskat den senaste tiden.

Det har lett till att särskilt Eckerölinjens fartyg upprepade gånger varit fulla och det är inte längre möjligt att lägga till nya avgångar. Viking Lines fartyg har också varit fullbokade.

Kapaciteten minskade när Tallink Silja hyrde ut ett av sina fartyg som trafikerade mellan Åbo och Stockholm via Åland, och Viking Line sålde M/S Rosella till Grekland. Birka Cruises lade ner sina kryssningar mellan Stockholm och Mariehamn, och ny trafik med M/S Birka Stockholm kommer att inledas tidigast år 2024.

Finnlines håller på att förnya sina fartyg på rutten från Nådendal via Åland till Sverige, men det kommer inte att ske förrän efter semesterperioden. Det finns alltså ingen ljusning i sikte för denna sommar.

Ett vitt kryssningsfartyg står i en hamn.
Bildtext I sommar får Mariehamn besök av några kryssningsfartyg per vecka. Viking Mars som var på väg till Stockholm stannade i Mariehamn för en dag.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Återhämtning efter coronan

Spåren av coronapandemin syns fortfarande i den åländska turismen. Under coronan återupptäckte finländarna Åland och många har fortsatt med att besöka Åland.

På längre sikt har finländarnas andel av turisterna ökat. Det syns också den här sommaren.

Särskilt cykelturismen är nu på stark frammarsch. Från Finland kan man enkelt ta sig till Åland på cykel genom det vackra skärgårdslandskapet via Gustavs, Korpo, Nådendal eller Åbo.

Åland har gott om cykelvägar och terrängen är behagligt flack. I ett litet skärgårdslandskap finns allt nära till hands.

Sex människor i bild, varav en brunhårig man ser in i kameran och ler.
Bildtext Joensuubon Toni Pekka med familj beslöt att åka på en några dagars cykelresa till Åland. Familjens boende är i Mariehamn, varifrån de gör korta resor till olika ställen.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Turkus artikel Ahvenanmaa on halvan kruunun takia ruotsalaisille kallis matkakohde – kaavailtu alvin nosto olisi kova lisäisku matkailuyrityksille skriven av Lassi Lähteenmäki. Artikeln översattes av Linus Hoffman.

Diskussion om artikeln