Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vi sänder: Äntligen dags för VM – håller Australien för hemmatrycket?

Uppdaterad 20.07.2023 12:25.
Frida Maanum firar ett mål med Ada Hegerberg.
Bildtext Frida Maanum och Ada Hegerberg hör till världseliten. De är dessutom vana vid att spela i regn och rusk.
Bild: EPA-EFE

Väntan är över, i dag sparkar VM i gång. Frågan efter den överraskande öppningsmatchen är: Ska Australien fortsätta briljera framför 80 000 åskådare?

Kl. 13 Australien–Irland på TV2 och Arenan

Grupp B, Stadium Australia, Sydney
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Minea Lassas

FIFA fotbolls-VM 2023: Australien - Irland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Australiens läge: Mycket mer än en svart häst

Att Australien inför VM på sina håll kallas en svart häst är rentav missvisande.

Det handlar snarare om ett erkänt topplag som redan etablerat sig i den absoluta världstäten genom insatser som tål jämförelse med vilken guldkonkurrent som helst.

”The Matildas” spelade bronsmatch i OS för två år sedan och har inför VM vunnit nio av sina tio senaste matcher. Och det är inga dåliga lag som fått ge sig det senaste året. Australien har exempelvis slagit Spanien, Sverige, Frankrike – och EM-ettan England i London.

Laget håller absolut högsta klass längst fram och på kanterna. Om mittbackarna och ett centralt mittfält från damallsvenskan stiger till samma nivå kan det bli hur kul som helst för värdarna.

Svenska tränaren Tony Gustavsson bidrar med vinnarvana från USA, han var assisterande tränare i de amerikanska VM-guldlagen både 2015 och 2019.

Hajpen på hemmaplan är stor, över 50 000 såg genrepet i Melbourne och ytterligare några tiotusen finns på plats i Sydney i dag. Gäller först och främst för Australien att hantera hemmapressen och premiärnerverna.

Irlands läge: Mot stordåd via släktforskning

Det är en efterlängtad dag på den gröna ön.

Irland är för första gången med i en storturnering på damsidan och det har också hunnit gå hela 21 år sedan Irlands herrar senast spelade VM. När Jack Charltons mannar charmade fotbollsvärlden på 80- och 90-talen var det delvis tack vare kreativ släktforskning, förbundet letade med förstoringsglas fram spelare med irländska rötter och bjöd in dem till landslaget.

Tränare i mörk dress pekar på gräsplan.
Bildtext Holländskan Vera Pauw har lyft irländsk fotboll till nya höjder.
Bild: Ryan Byrne/INPHO/Shutterstock/All Over Press

Inför damernas debut har holländska tränaren Vera Pauw resonerat på samma sätt. Två rutinerade amerikanska spelare fick göra irländsk landslagsdebut tidigare i år tack vare sina förfäder, och med dem finns i VM-truppen finns totalt 10 spelare födda och uppväxta utanför Irland.

Det här har gjort den trupp som redan snuvat Finland på VM-chansen ännu bredare (Irland vann i kvalet med 2–1 i Helsingfors och 1–0 i Dublin). Irland blir en farlig motståndare med allt att vinna i premiären.

Men laget är fortfarande ojämnt. De många spelarna från den engelska näst högsta serien håller inte samma klass som världsstjärnor som Katie McCabe (säsongens spelare i Arsenal).

Håll koll på: Sam Kerrs stora månad startar nu

Helt onödigt att göra det svårare än det är.

Visst finns det sådana som tycker det inom världsfotbollen alltid är för stort fokus på rubrikmagneterna till megastjärnor, men den sortens lyskraftiga profiler är precis vad damfotbollen behöver. Och en större profil än Sam Kerr hittas inte i detta VM.

Spelare i gult löper med bollen vid fötterna under match.
Bildtext Förväntningarna på Sam Kerr är skyhöga, men samtidigt fullt rimliga. Så bra är hon.
Bild: Chris Putnam/Shutterstock/All Over Press

En stark kandidat till titeln ”världens bästa spelare” får nu visa upp sig på hemmaplan efter att i vår ha blivit först med att utses till den engelska ligans bästa spelare två år i rad.

Chelseas anfallare gjorde 12 mål den gångna säsongen och har svarat för ett konsekvent strålande målsaldo under sin karriär. I landslaget har det blivit 63 mål på 121 matcher. I senaste VM gjorde hon 5 mål på 4 matcher, i OS för två år blev det sen 6 mål på 6 matcher.

Frågan är inte OM veckorna som följer blir Sam Kerrs stora månad. Frågan är bara i exakt vilken utsträckning.

Kommentatorns tips: Välkomna på hemmafest

De två lagens senast genomförda matcher säger en del: båda länderna mötte nämligen Frankrike.

Då Australien vann med 1–0 föll Irland med klara 0–3.

Visst, träningsmatcher berättar verkligen inte hela sanningen men Australien är klassen bättre både på pappret och i praktiken. Det mest sannolika slutresultatet är 2–0 till Matildorna.

Diskussion om artikeln