Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Medan södra Europa lyser rött myser vi i Finland på temperaturer kring 20 grader – vetenskapsredaktören förklarar varför

Uppdaterad 20.07.2023 15:00.
Skogsbränder i Portugal 30 juli 2017. Europa har under juli och augusti 2017 upplevt ovanligt höga temperaturer.
Bildtext Skogsbränder härjar på många håll i världen just nu. Och extremvärmen håller sitt stadiga grepp om Centraleuropa.
Bild: NUNO ANDRE FERREIRA

Njut av Finlands svala juliväder, säger Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund. Den extremvärme som just nu härjar i södra Europa kunde lika gärna ha kommit hit – och värmen, den är inte att leka med.

Rapporterna har haglat de senaste veckorna. Temperaturer på över 50 grader i delar av Kina, USA och Asien, värmerekord som sprängs dag för dag och skogsbränder och översvämningar som härjar på flera håll i världen. Juni var till exempel den varmaste månaden som har uppmätts i modern tid och juli väntas bli ännu varmare.

Så här ser verkligheten ut. Det här är det nya normala.

– Vi har skapat förhållanden som inte har rått här på jorden under hela den tid som mänskligheten existerat. På flera 100 000 år har det inte varit så mycket koldioxid i luften som nu, säger Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund.

– Det här är den nya klimatverkligheten. Att vilket väder det än kommer, så kommer det mera av det än normalt. Galet är det nya normala kan man säga, fortsätter han.

Galet är det nya normala

Väderkarta över Europa fredag eftermiddag 20 juli 2023, som förväntas vara över eller närmare 30 grader på många håll i södra Europa.
Bildtext Nästan hela Europas väderkarta är röd just nu och det är över 30 grader på många håll, ännu högre på enskilda platser.
Bild: Yle Nyheter

Samtidigt ser vi inget av det här extremvädret i Finland just nu och troligtvis kommer vi inte heller att se någon värmebölja förrän slutet av månaden, eller i augusti.

Men det kunde ha sett annorlunda ut. Marcus Rosenlund förklarar.

– Om modellerna hade gett det utslag som de visade ännu i början av sommaren – då det förutspåddes ett scenario där ett starkt högtryck etablerar sig över norra Europa – då skulle vi ha fått den här värmen som nu plågar sydeuropéerna.

I ett sådant scenario skulle vi ha sett värmeböljor som den år 2018, sommaren som åtminstone då ”slog alla tiders värmerekord”.

Den här El Niñon kan bli extrem, vi får se hur länge den håller i sig

En väderprognos över Finland fredag eftermiddag 20 juli 2023, som visar lite varierande väderlek, med lite mer sol i söder och ett regnområde i mellersta Finland.
Bildtext Väderkartan för Finland visar just nu ett svalt sommarväder med en del regnskurar på sina håll.
Bild: Yle Nyheter

Men ännu är det inte slutet på årets värmebölja. Väderfenomenet El Niño har bara börjat och den för med sig ännu mer extremare temperaturer, förklarar Rosenlund.

– År 1998 hade vi en riktigt eländigt stark El Niño och då sattes en massa värmerekord som höll i sig i väldigt många år. Men den här El Niñon kan nog bli extrem, vi får se hur länge den håller i sig, säger Rosenlund.

”Vi ska inte glömma att värmeböljor kostar tusentals liv”

Värmerekord och värmeböljor är ingenting man ska önska sig, hur mycket man än tycker om värme. Extremvärme dödar, säger Marcus Rosenlund. Vi är inte skapade för att tåla temperaturer på över 40, 50 grader.

– Den högsta temperatur som en människa kan stå ut med konstant utan att svalka sig är 26 grader celsius, ungefär, säger Rosenlund.

– Hålls det konstant mycket varmare än så får vi problem med att göra oss av med överskottsvärmen.

Om man i sin tur inte lyckas svalka sig, hitta skugga eller dricka mycket vatten, så riskerar man att få värmeslag. Och det är ett livshotande allvarligt tillstånd, säger Rosenlund.

– Vi ska inte glömma att värmeböljorna kostar tusentals liv. Det är massor med människor som dör, gamla och sjuka som helt enkelt inte klarar av den här värmen.

En man som vilar sig i skuggan där bara hans ben och fötter syns som rör i vattnet i en bassäng/fontän.
Bildtext Det är livsviktigt att söka skugga och dricka mycket vatten när en värmebölja pågår.
Bild: Denis Lovrovic / AFP

Så njut av den svala sommarvärmen i Finland, det är Marcus Rosenlunds bud.

– Det här är lyx och vi ska njuta av det så länge vi kan.

Samtidigt påminner han om att väder och klimat inte är samma sak, ifall någon börjat fundera i de banorna när semestern riskerar att regna bort.

Bara för att det till exempel är svalt i Finland just nu och det regnar på vissa håll betyder det inte att den globala uppvärmningen har avstannat eller att klimatförändringen inte existerar, för det gör den.

På flera 100 000 år har det inte varit så mycket koldioxid i luften som nu

– Koldioxid är som vi vet en växthusgas, termostaten som planeten reglerar sin värme enligt, säger Rosenlund.

Och det är inte koldioxiden som värmen jorden, utan solen. Men det är koldioxidmängden som reglerar hur mycket av den instrålande värmen som ”studsar tillbaka” ut till rymden, förklarar han.

– Och ju mera koldioxid vi pumpar upp till atmosfären – vi snackar om närmare 40 miljarder ton årligen – desto mera av värmen blir instängd här.

– Det här har forskarna varnat för i årtionden nu. Vi visste att det här skulle hända om vi inte gör någonting, och vi har inte heller egentligen gjort någonting, så här är vi nu.

Det gäller för alla att anstränga sig, speciellt beslutsfattarna, påpekar Rosenlund, för att alla ska kunna få fortsätta bo i sina hemtrakter, också i framtiden.