Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allsvenskans Milla-Maj Majasaari VM-expert för Yle Sporten: Tippar på amerikanskt guld, men hoppas hemmalaget Australien överraskar

Uppdaterad 20.07.2023 09:21.
Milla-Maj Majasaari.
Bildtext Milla-Maj Majasaari från Björneborg tror USA kommer dominera i VM.
Bild: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Ingen VM-framgång för Sverige eller EM-vinnarna England, men håll ögonen på Australien, säger Yle Sportens expertkommentator, Björneborgbördiga målvakten Milla-Maj Majasaari.

Majasaari är ursprungligen från Björneborg och flyttade i gymnasieåldern till Åbo där hon spelade för TPS 2016–2018 och blev student vid Katedralskolan. Efter en säsong i Honka blev det flytt till Sverige där hon hunnit med flera topprestationer.

Majasaaris VM-tippning: Amerikanskt guld

Liksom Yle Sporten tror också Majasaari på USA:s chanser till guld.

USA kommer att gå väldigt långt. Jag har tippat att de kommer att vinna, säger Majasaari.

USA hör också till de lag som Majasaari tycker är intressantast att följa med under VM. Det på grund av att laget består av många unga spelare. 14 spelare i laget har heller aldrig spelat i VM tidigare.

– De har många spelare som jag tror kommer göra ett genombrott i VM. De har drivet som man ser fram emot att se.

Spelare som utmärker sig i det amerikanska laget enligt henne är anfallarna Sophia Smith, Trinity Rodman och mittbacken Naomi Girma.

”Australien är underdogs, men jag hoppas de går långt”

Det andra landet Majasaari lyfter fram som särskilt intressant inför turneringen är värdnationen Australien, med många bra och intressanta spelare som får stöd av hemmapubliken.

– De är underdogs, men jag hoppas att de går långt. Det är alltid kul när det går bra för hemmanationen.

I det australiska landslaget spelar bland annat Kyra Cooney-Cross, en stark mittfältare som Majasaari själv mött på planen i Damallsvenskan.

– Hon har varit väldigt bra i Allsvenskan. Det blir intressant att se henne spela mot ännu hårdare motstånd i VM.

Kyra Cooney-Cross.
Bildtext Australiska mittfältaren Kyra Cooney-Cross.
Bild: Chris Putnam / Alamy/All Over Press

På målvaktsfronten är en av de stora VM-spelarna tyska Merle Frohms, som enligt Majasaari är en av världens bästa målvakter.

Ingen medalj i sikte för Sverige – tror inte heller på engelsk framgång

Sverige vann OS-silver i Tokyo 2021, men inför VM ser det svenska guldet inte sannolikt ut. Enligt Majasaari har laget varit bra i många år, men nu är truppen inte lika stark som tidigare.

– Jag hoppas de kommer gå långt, men jag tror nog inte att de tar medalj i år.

Hur är det med EM-vinnaren England då?

– Det blir intressant att se för så många engelska spelare är skadade och många saknas. Det är inte samma lag som vann EM. De har många bra spelare, men jag tror inte att de ens tar sig till topp 4.

Englanti juhlii EM-kultaa.
Bildtext Den engelska landslaget tog hem guldet på Wembley ifjol somras, men ett VM-guld kan vara svårt att uppnå för det skadedrabbade laget.
Bild: IMAGO / All Over Press

Majasaari nominerades till bästa målvakt i Damallsvenskan

Efter sin första säsong i Sverige valdes Majasaari till Elitettans bästa målvakt. AIK steg året därpå till Allsvenskan där hon efter första säsongen i Sveriges högsta liga nominerades till Allsvenskans bästa målvakt.

– Nomineringen kom det första året som jag spelade i Damallsvenskan, då hade jag inte väntat mig det. Det är en milstolpe, att man som spelare har etablerat sig i Damallsvenskan, säger Majasaari.

Milla-Maj Majasaari.
Bildtext Milla-Maj Majasaari nominerades till årets målvakt i Damallsvenskan 2021.
Bild: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Majasaari har högt uppsatta mål.

– Jag vill spela i de bästa lagen i Europa, helst i England. Jag vill spela och gå så långt som möjligt i Champions league.

Lämnade AIK för att fortsätta i Allsvenskan

I Sverige spelar Majasaari sin första säsong för IK Uppsala i Damallsvenskan efter tre säsonger i AIK.

– Det var tydligt för mig att jag ville spela i damallsvenskan då AIK föll till Elitettan, därför ville jag inte stanna trots att jag trivdes bra.

Milla-Maj Majasaari.
Bildtext Majasaari har spelat i Sverige sedan 2020.
Bild: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Majasaari är nöjd med säsongen hittills, trots att experterna inte trodde på lagets chanser.

– De tippade att det inte skulle gå så bra för oss, och nu ligger vi ändå bra till. Vi har pressat fram vår potential och jag tror att vi har mer i oss, säger hon om laget som ligger elfte i Damallsvenskan.

På hösten väntar Nations League

Det blir inget VM för de blåvita damerna, men på hösten väntar Nations League där det finska landslaget är rankat högst i sin grupp. Majasaari är också en del av det finska landslaget.

– Vi ska vinna den gruppen. Vi ska vara med och brottas i A-ligan. Det bevisade vi när vi vann mot Island. Mot Skottland i tisdags var det också väldigt jämnt, men det var synd att vi inte lyckades kvittera.

Artikel uppdaterad 20.7 klockan 9.21 Med en korrigering. Uppgifterna om att Westerlund och Engman kommenterar matcherna var fel, och det stycket i texten togs bort.

Diskussion om artikeln