Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finland stänger Rysslands generalkonsulat i Åbo

Uppdaterad 19.07.2023 19:54.
En röd tegelbyggnad med många fönster.
Bildtext Det ryska generalkonsulatet i Åbo stänger i oktober.
Bild: Eino Kossila / Yle

Finland häver tillståndet för det ryska generalkonsulatet i Åbo från och med den 1 oktober 2023, meddelar statsrådets kansli.

Republikens president och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet diskuterade på onsdagen situationen mellan Finlands och Rysslands diplomatiska delegationer.

Presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet konstaterade att Rysslands meddelande den 6 juli om att stänga Finlands generalkonsulat i S:t Petersburg från och med den 1 oktober 2023 var ett asymmetriskt svar på Finlands tidigare meddelade utvisningar.

Enligt presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet är stängningen av det ryska generalkonsulatet i Åbo en motåtgärd till stängningen av det finska generalkonsulatet i S:t Petersburg.

På mötet diskuterades även det ryska konsulatet i Mariehamn och man fick en lägeskoll över en bredare juridisk utredning om Ålands särställning som utrikesministeriet håller på att bereda. I denna utredning kommer man att bland annat också att behandla hurudan ställning det ryska konsulatet i Mariehamn har.

Utrikesminister Valtonen: Finlands och Rysslands relation har försämrats dramatiskt

Utrikesminister Elina Valtonen (Saml.) säger till Yle Uutiset, att det är uppenbart att relationerna mellan Finland och Ryssland har försämrats dramatiskt sedan Ryssland inledde ett olagligt krig mot Ukraina.

– Rysslands besked att stänga det finska generalkonsulatet i S:t Petersburg var en fullständigt asymmetrisk och ny sorts åtgärd som riktades mot Finland, säger Valtonen till Yle Uutiset.

Enligt utrikesministeriet arbetar fyra diplomater vid det ryska konsulatet i Åbo. Valtonen kan ännu inte säga om de får stanna i Finland.

Artikeln uppdaterades 19.7.2023 klockan 19.52 med Elina Valtonens kommentar.