Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karusellen på Plagens strand i Hangö står stilla – motorn är sönder men den går att snurra manuellt

Uppdaterad 24.07.2023 08:34.
en karusell ute på vatten. Finns i i Hangö vid Plagens badstrand
Bildtext Många barn tycker om att svinga runt i Plagens strandkarusell.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

I våras fungerade karusellen när man testkörde den, men i juni stannade den. Att reparera den nu skulle bli så omfattande, att staden väljer att det populära landmärket får stå kvar över sommaren.

– Det är förstås beklagligt att karusellen gått sönder just nu mitt under bästa sommarsäsong, men så är det ibland med teknik, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Han berättar att han kontaktas av folk som frågat varför den inte snurrar.

– Det är förståeligt att barnfamiljer som kommer till Hangö för en dag med siktet inställt på att få åka den legendariska karusellen blir besvikna, säger han.

Han påpekar ändå att man kan få igång karusellen med egen kraft, men det är förstås tyngre än att åka då motorn gör jobbet.

Strandell säger att den person som tidigare anlitats av staden för att underhålla karusellen gått i pension, och att staden därför måste hitta en ny entreprenör för jobbet.

Får stå kvar över sommaren

Hangös tekniska direktör Jukka Horttanainen säger också att det är synd att axeln och några kugghjul i motorn pajade just nu. Han säger att staden ändå valt att vänta med att reparera den, eftersom det är ett så stort jobb.

– Man måste åka ut med en slags flotte och montera ned hela stången och det skulle vara för riskfyllt just nu. Dessutom kommer det att ta tid att reparera felet, så vi tänkte att den åtminstone får stå där som det kända landmärke det är.

Strandföretagarens personal får svara på frågor

Karusellen står under stadens ansvar och det kostar inget att använda den.

Hangöföretagaren Anders Augustsson som driver en strandbar och erbjuder olika aktiviteter för barnfamiljer på området, konstaterar att det är hans personal som får ta den första stöten av frågor från besvikna kunder och badgäster.

– Men jag tycker ändå att det är bättre att den står kvar nu under sommaren, den är så pass ikonisk, säger han.

Karusellen på Plagen är ett av de mest fotograferade motiven i Hangö.

– Den är veterligen också Nordens enda vattenkarusell, säger stadsdirektör Denis Strandell.

20.7 kl 4.51 ändrades ”strandkiosk” till ”strandbar” i texten, samt att folk kontaktat stadsdirektören, inte kommit till stadshuset.

24.7 kl 8.13 ”elmotorn” i rubriken ändrades till ”motorn”.