Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländska röstmagneter tar stormen med ro: ”Man behöver inte göra så stort drama av allting”

Uppdaterad 19.07.2023 18:42.
Mauri Peltokangas och Ritva "Kike" Elomaa. Bildmontage.
Bildtext Riksdagsledamöterna Mauri Peltokangas och Ritva ”Kike” Elomaa vill helst fokusera på regeringsprogrammet.
Bild: Rinna Härkönen / Yle, Silja Viitala / Yle

Inom Sannfinländarna tonar många ner kontroverserna kring regeringen. Riksdagsledamöterna Mauri Peltokangas och Ritva Elomaa har fokus på att få sätta i gång med arbetet i höst.

Mauri Peltokangas blev röstkung i Vasa valkrets i det senaste riksdagsvalet. Han ser inga problem i den nya regeringen eller hur den är uppbyggd, det är bara naturligt med en hel del diskussion när fyra partier ska komma överens.

– Det är först i september som vi på allvar får se vad regeringen går för.

Sannfinländarnas Vilhelm Junnila avgick från posten som näringsminister efter bara några dagar på grund av kopplingar till extremhögern och nynazister. Partiordförande Riikka Purra har fått skarp kritik för rasistiska kommentarer, som hon sedan bett om ursäkt för.

Peltokangas säger att det för honom gör detsamma vad medier, eller någon annan för den delen, väljer att fokusera på. Det bästa för situationen vore enligt honom att ledamöter och ministrar tar en skön sommarpaus i lugn och ro.

– Vi arbetade fram ett bra regeringsprogram mellan oss fyra partier. Sannfinländarna tänker åtminstone respektera det programmet.

Hur ser du på kontroverserna kring regeringen?

– Jag tänker inte spekulera desto mera i regeringen, det är vuxna människor som gjorde ett bra program. Jag ser mest fram emot att förverkliga det. Lite förundrad är jag över vad medierna sysslat med överlag.

Vad menar du med ”vad medierna sysslat med”?

– Alla med förnuft vet vad jag menar.

Elomaa vill skippa ”drama”

Riksdagsledamot Ritva ”Kike” Elomaa från Egentliga Finlands valkrets framhåller att det är bra att diskussionskulturen förändras.

– Det är i allas intresse, också Sannfinländarnas, att vi går mot ett mer respektfullt sätt att tala med och om varandra.

Hon anser ändå att det viktigaste just nu är att fokusera på regeringsarbetet i stället för att ”fastna vid vad någon sagt någon gång i tiden”.

– Det är bra att man pratar om saker, men man behöver inte överdriva och göra så stort drama av allting.

Elomaa önskar att alla satsade mer på att komma överens – också i Sannfinländarnas egna led. Det är vad folket vill, erfar hon. När Svenska Yle når henne går hon ärenden i en butik.

– Två personer har redan kommit fram till mig och sagt ”försök nu jobba vidare och jobba tillsammans”, berättar Elomaa.

”Twitter bara förstör”

Elomaa ser sociala medier som en problematisk faktor – i synnerhet Twitter, där den korta längden på tweets enligt henne förhindrar en mångfacetterad debatt.

– Twitter skulle jag nog radera direkt, det är en helt omöjlig app. Det får inget annat än förstörelse till stånd.

– Det orsakar missförstånd, det är i allmänhet alltid en dålig grej när folk inte träffas och pratar ansikte mot ansikte.