Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottens GP: Finländska herrarna högt upp på Europalistan efter jättehopp – Senni Salminen imponerade stort när det gällde: ”Jag beslöt att nu fick det vara slutlarvat”

Senni Salminen.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

I Villmanstrand stod en GP-tävling i friidrott på programmet. Framförallt trestegstävlingarna blev en blåvit succé.

Onsdagens tävlingar inleddes med herrarnas trestegstävling, där Aaro Davidila slog till med ett jättehopp på 16,83 och slog samtidigt sitt personliga rekord med 42 centimeter. Davidila steg upp på sjätte plats på den Europeiska tabellen den här säsongen. Tvåan Simo Lipsanen hoppade 16,68 och klev upp på nionde plats på den Europeiska statistiken.

– I tresteg krävs det att allt går rätt. Om något inte står rätt till syns det genast på resultatet, kommenterar Davidila på SUL:s hemsida.

Aaron Davidila.
Bildtext Aaron Davidila har en ljus framtid framför sig.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Senni Salminen fick en guldkantad avslutning på damernas trestegstävling, där hon blev utan resultat på alla förutom en av sina fem första hopp, men slog sedan till med ett säsongsbästa hopp på 14,03 under sitt sista försök.

– Det började kännas hopplöst under tävlingens gång. Första hoppet gick okej men det blev övertramp, efter det blev det besvärligt. Efter det femte hoppet beslöt jag, att ni är det slutlarvat, säger Salminen i Yles intervju.

Bakom Salminen blev polskan Adrianna Lasowska på 13,88.

Allt fungerade taktiskt för Joonas Rinne – snusade på rekordet

Joonas Rinne tog segern på 1 500 meter med tiden 3.37,80. Pekka Vasalas finska rekord från OS i München 1972 blev en dryg sekund i från (3.36,33). Rinnes säsongsbästa är hittills 3.37,65

I slutspurten slog Rinne svensken Samuel Pihlström, Italienarna Mohad Abdikadar Sheikh Ali och Joao Capistrano M. Bussotti Neves Junior och britten Thomas Keen.

Santtu Heikkinen kom i mål på sjätte plats med tiden 3.39,57.

Joonas Rinne.
Bildtext Joonas Rinne närmar sig det finska rekordet.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Reetta Hurske etta på 100 meter häck med en ”väldigt dålig” prestation

Reetta Hurske vann damernas 100 meter häck med tiden 13,11. Hurske slog det finska rekordet med 12,70 i Jyväskylä i början av juni, efter det har det gått sämre och 28-åringen hade haft träningspaus inför Villmanstrands GP-tävlingar.

– Försöksheatet gick ur teknisk synvinkel okej, men rivet tog slut då jag vidrörde häcken i början. Efter det gick det väldigt dåligt, kommenterar Hurske.

Saara Keskitalo slutade tvåa med 13,20.

Elmo Lakka slog säsongsbästa

På herrarnas 110 meter slog Elmo Lakka sitt säsongsbästa redan i försöksheatet med 13,54, trots en motvind på 0,4 m/s.

I finalen förbättrade han sitt säsongsbästa ytterligare, då han tog segern med 13,43. Lakka har det finska rekordet från 2021 i Jyväskylä då han sprang 13,31.

Santeri Kuusniemi (13,81) och Ilari Manninen (13,85) blev femma respektive sexa.

Elmo Lakka.
Bildtext Elmo Lakka tog viktiga rankingpoäng.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

På damernas 100 meter blev det en tät kamp om segern. Aino Pulkkinen kom i mål på 11,58 och lyckades slå Lotta Kemppinen med en hundradelsekund. Anniina Kortetmaa blev trea med tiden 11,64.

Herrarnas 100 meter slutade i en seger för den finska rekordinnehavaren Samuli Samuelsson som kom i mål med 10,27. Santeri Örn kom in som trea och slog sitt personliga rekord med tiden 10,35.

Diskussion om artikeln