Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterhögerpartiet Vox kan föra Spanien betydligt högerut – jämförs med Finland

Kampanj för val i Spanien.
Bildtext Kampanj för högerledaren Alberto Nunez Feijoo och Vox ledare Santiago Abascal i Umbrete nära Sevilla 18.7.2023.
Bild: Lehtikuva

Spanien går till val efter flera år av vänsterstyre. Nu pekar opinionsmätningar på att spanjorerna får en ytterhögerregering – för första gången sedan landet övergick till demokrati efter general Francisco Francos död 1975.

Kommer Spanien att dras med i den starka högervind som blåser i en del länder i Europa? Det får parlamentsvalet valet på söndag utvisa.

Premiärminister Pedro Sánchez utlyste nyval efter bakslaget i lokalvalet i maj. Då förlorade hans socialdemokratiska/socialistiska parti PSOE mot det konservativa folkpartiet Partido Popular (PP) som leds av Alberto Núñez Feijóo.

För att vinna majoritet måste ett parti säkra mer än hälften av de 350 platserna i parlamentets underhus.

Varken PP eller socialisterna förväntas vinna tillräckligt många röster för att regera på egen hand. De konservativa skulle sannolikt behöva stöd från ytterhögerpartiet Vox, medan Sánchez behöver vänstergrupperingen Sumar som leds av Yolanda Diaz.

Spaniens premiärminister, socialistledaren  Pedro Sanchez och ledaren för det konservativa folkpartiet Partido Popular (PP). Alberto Nunez Feijoo
Bildtext Spaniens premiärminister, socialistledaren Pedro Sanchez och ledaren för det konservativa folkpartiet Partido Popular (PP) Alberto Nunez Feijoo inför riksdagsvalets tv-debatt 10.7.2023.
Bild: EPA-EFE

PP-ledaren Feijóo sägs ändå inte vara helt bekväm med tanken på att samregera med ytterhögern, och han har till och med talat om att ingå en pakt med socialistledaren Pedro Sánchez så att ingendera av dem skulle behöva förlita sig på vare sig den extrema högern eller vänstern.

Med Vox skulle Spanien få sin första ytterhögerregering på 50 år

Om PP bildar en koalitionsregering med Vox får Spanien en högerextrem betoning för första gången sedan landet övergick till demokrati efter general Francisco Francos död 1975. Diktatorn Franco styrde Spanien med hård hand i nästan 40 år.

En sådan regering skulle utmana de två huvudpelarna i Sánchez nuvarande vänsterregering; den gröna energirevolutionen och den ambitiösa satsningen på kvinnors rättigheter och hbtq-frågor.

Blir Vox tredje störst?

Prognoser pekar på att Vox kan bli Spaniens tredje största parti.

Vox motsätter sig aborträtt, förnekar klimatförändringar och avvisar behovet av att bekämpa könsvåld.

Tyskland och Frankrike har uttryckt en viss oro för vad en ökad ytterhögerdominans skulle innebära för EU:s invandrings- och klimatpolitik.

Ledaren för  extremhögerpartiet Vox,  Santiago Abascal
Bildtext Ledaren för ytterhögerpartiet Vox, Santiago Abascal, talar till en folkmassa vid en skärm som visar Italiens premiärminister Giorgia Meloni, som deltog i evenemanget via videokonferens. Valencia, Spanien, 13 juli 2023.
Bild: EPA-EFE

Italiens premiärminister Meloni hyllar Vox ideologi och tar Finland som exempel: ”Patrioternas tid har kommit”

Italiens premiärminister Giorgia Meloni är en långvarig Vox-anhängare och har hållit tal vid flera av Vox möten. I fjol reste hon till Marbella för att personligen uppmana människor från ytterhögern att gå med henne i ”kampen mot hbtq-lobbyn, genusbaserad ideologi och Brysselbyråkrater”.

Under ett stort framträdande under en Voxkampanj i Valencia sa hon att en framgång för Vox i valet i Spanien betyder att politiken i Europa kan börja ändra inriktning. Hon betonade vikten av att det nu etableras ett konservativt, patriotiskt alternativ.

Meloni beskrev också ut sitt lands hårda migrationspolitik.

Den italienske premiärministern räknade upp en rad länder – bland dem Finland – där partier med liknande inställning nu har makten.

– Patrioternas tid har kommit, avslutade hon.

Bitar ur Italiens premiärminister Giorgia Melonis tal till Vox

”I Italien, liksom i Finland, Sverige, Polen och Tjeckien, har vi visat att patrioter kan styra och bidra till sitt folks välstånd.”

”Jag är övertygad om att resultatet efter [valet i Spanien] den 23 juli kan markera en ändring även i den europeiska politikens inriktning.”

”Genom att regera kan vi visa med handlingar hur falskt narrativet mot de konservativa partierna är. Och därmed öppna ögonen för många andra människor.”

”De tror att de kan besegra er med hjälp av demonisering eller uteslutning från debatter. Jag kan säga att i slutändan visar det sig alltid att medborgarna är intelligentare än vad vissa tror.”

”Sedan den 21 oktober har jag arbetat för italienska intressen. Och jag är säker på att också Spanien från och med den 23 juli kommer att göra det samma för spanjorerna med hjälp av patrioterna i Vox.”

Vox får stöd också av av andra europeiska ledare

Premiärministrarna i Italien, Ungern och Polen hör till dem som öppet stöder det spanska ytterhögerpartiet Vox och hyllar partiet, bland annat på Twitter.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anser att bara starka nationella partier kan rädda Europa. Han påminner i ett tal de spanska väljarna om vikten av att kunna bestämma den kurs nationen ska ta: ”Höj era flaggor högt, kämpa för segern och visa att framtiden tillhör patrioterna. Viva Vox! Viva España!”

Orbán fördömer byråkraterna i Bryssel och betonar hur viktigt det är att skydda landets gränser och kultur mot ”strömmen av illegala invandrare” och att ”skydda barnen och familjerna från genusideologier”.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki uppmanar i sin tur spanjorerna att lära sig att känna igen ”de möjliga riskerna och farorna nu och i framtiden” i Europa. Han betonar de gemensamma intressen och värderingar som Vox och Polens motsvarande parti har; familjen, kulturen, traditionerna och tron. Också han betonade kampen mot immigranter och talade om risker för kulturella krig.

Sexuellt samtycke, nationalism och ekonomi delar åsikterna

Hbtq- och genusfrågor har varit framträdande kampanjteman inför parlamentsvalet i Spanien.

Högeroppositionspartierna PP och Vox har skarpt kritiserat den sittande vänsterregeringens nya lagar om transpersoners rättigheter – bland annat rätten att ändra sitt juridiska kön – och abortfrågan.

Vox intar en hård linje då det gäller homosexuella äktenskap, adoptionsrätt för homosexuella par, abort, dödshjälp och transpersoners rättigheter.

Högern har också attackerat Spaniens kontroversiella lag ”Bara ja betyder ja” om sexuellt samtycke. Den antogs först i augusti förra året men skapade ett kryphål som minskade fängelsetiden för över 1 000 dömda våldtäktsmän – och det slutade med att Pedro Sánchez fick be om ursäkt och ändra på lagen.

En person håller en banderoll där det står "Solo Si es SI" (Bara ja är ja) under en demonstration med anledning av den internationella kvinnodagen i Sevilla, Spanien,
Bildtext En banderoll med detxten ”Bara ja är ja” under en demonstration på den internationella kvinnodagen i Sevilla den 8 mars 2023.
Bild: EPA-EFE

Vox motsätter sig regionala separatiststrävanden

En annan het fråga som har ökat stödet för Vox är dess klara protest mot katalansk nationalism.

PP och Vox har stämplat Sánchez som en förrädare då han benådat fängslade ledare som kämpat för regional självständighet. Sánchez fördöms också för sin överenskommelse med det baskiska separatistpartiet Bildu vars ledare Arnaldo Otegi suttit fängslad för brott som begåtts av den militanta gruppen ETA.

Kritikerna säger att premiärminister Sánchez har försökt blidka separatisterna i Katalonien och Baskien för att vinna deras stöd i parlamentet.

Vox har också engagerat sig i frågan om Gibraltar – det lilla brittiska territoriet på den iberiska öns sydspets. Vox har sagt att alla avtal som inte erkänner spansk suveränitet i Gibraltar är ett förräderi mot Spanien.

Spaniens dystra arbetslösa siffror är ett tema som oppositionen också flitigt använder sig av i sina attacker mot den nuvarande regeringen. I maj hade Spanien den högsta arbetslösheten (12,7 procent) av alla EU-länder.

Fyra spanska politiker.
Bildtext Premiärminister, ledaren för socialistpartiet PSOE, Pedro Sanchez (uppe till vänster), högerpartiet Partido Popular PP:s s ledare Alberto Nunez Feijoo (uppe till höger), vänsterradikala Sumar-partiets ledare Yolanda Diaz (nere till vänster) och det högerextrema partiet Vox ledare Santiago Abascal (nere till höger).
Bild: Lehtikuva

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP, Politico