Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra män med koppling till nynazism misstänks för att ha planerat terroristbrott – ska ha 3D-printat skjutvapen

Uppdaterad 20.07.2023 12:06.
Beslagtagna maskinpistoler.
Bildtext Under en husrannsakan beslagtog polisen bland annat fyra 3D-printade maskinpistoler och 1 500 patroner.
Bild: Poliisi

Polisen misstänker fyra män för brott som begåtts med terroristiskt syfte. Måltavlorna för de planerade våldsdåden har valts ut på basis av hudfärg och politiska åsikter.

Centralkriminalpolisen och polisen i Tavastland har slutfört två förundersökningar om grovt skjutvapenbrott med misstänkt terroristiskt uppsåt, meddelade Polisen under torsdagsförmiddagen.

De misstänkta är fyra män, varav tre är i åldern 20–30. Den fjärde mannen uppges vara över 60 år gammal. Samtliga män ska vara av finsk börd och ha kopplingar till högerextremismen.

I samband med utredningen frihetsberövades männen under hösten 2022, men de har sedan dess släppts från häktet. En av de misstänkta omhäktades i mars 2023 och är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse av terroristbrott och grovt skjutvapenbrott.

De misstänktas kopplingar till övriga brottsmål

De misstänkta ska ha 3D-printat fyra FGC-9-maskinpistoler. I samband med polisens husrannsakan beslagtogs också över 1 500 patroner.

– De misstänktas motiv och tillverkningen av vapnen baserade sig på en accelerationistisk ideologi, vars mål är att med olika medel påskynda och stödja en utveckling som leder till samhällets kollaps, säger kriminalkommissarie Tuomas Kuure vid polisen i Tavastland.

Polisen konfiskerade också ett gevär, en hemmagjord pennpistol, en gaspistol som omvandlats till ett skjutvapen, en 3D-skrivare och tre cannabisodlingar.

Brotten ska ha ägt rum i Lahtisområdet under 2022 och 2023.

3D-tulostin sotkuisella pöydällä
Bildtext 3D-skrivaren som användes för att tillverka maskinpistolerna.
Bild: Poliisi

Hudfärg och politiska åsikter huvudsakliga motivet

Enligt förundersökningen har de misstänkta bildat en invandringskritisk högerextrem grupp, som har förberett sig för våldshandlingar bland annat genom att planera attacker mot personer och mål som stöder motståndarpartiets ideologi.

Förra veckan rapporterade Yle Uutiset att polisen misstänker att gruppen är inspirerad av satanistisk nynazism, som också bygger på accelerationistiska motiv.

– Målen för de planerade våldsdåden har valts ut på basis av hudfärg samt politiska eller andra ideologiska åsikter. Förutom personliga mål har de misstänkta diskuterat planerade attacker mot olika delar av infrastrukturen, inklusive elnätet och järnvägen, uppger kriminalkommissarie Kuure.

Förundersökningarna ska överföras till åklagarmyndigheten för åtal i augusti.